Tuesday, March 12, 2019

Konspiratsiooniteooria

Minu suhtumine konspiratsiooniteooriatesse on tavaliselt üleolev irooniline muie, mida saadab silmade pööritamine. Praegune valimisjärgne poliitiline situatsioon Eestis on aga selline, et ei saa vastu panna ahvatlusele ise üks kirja panna. Enne kui edasi minna selgitan lühidalt, mida üldiselt peetakse konspiratsiooniteooria all silmas. Mingi sündmuse, olukorra, fenomeni selgitus, mille puhul eeldatakse salajast juhtimist ning kontrolli tegeliku või ettekujuteldava "kõikvõimsa jõu" (organisatsioon, ufolased, universumi vaim, ... ) poolt. Konspiratsiooniteooriaid iseloomustab eelkõige nende keerulisus võrreldes tavaliste ja igapäevaselt lihtsate loogiliste lahendustega. Tõestuseks kasutatakse vaid neid fakte või sulaselgeid valesid, mis kinnitavad teooriat. Mis iganes vasturääkivusi kasutatakse samuti teooria tõestuseks, väitega nonde spetsiaalselt kunstlikult välja mõeldud tagapõhjast. Kokkuvõttes on tegu usul mitte faktidel või loogikal põhineva teooriaga. Kui seda piisavalt osavalt esitada, on võimalik laiu rahvahulki ära lollitada nagu me kõik teame vaktsiinivastaste ja lapikmaalaste näitel.

Igal viisakal konspiratsiooniteoorial on ilus ja pilkupüüdev nimi, minu omale sobiks ehk "Kremli karvane käsi". Teooriaga üritan selgitada valimistulemusi aga eelkõige võimalikku valimisjärgse koalitsiooni moodustamist. Heas teoorias kasutatakse alati ka mõningaid kindlaid fakte, et asi kohe alguses liiga kummaline ei paistaks. Niisiis esiteks vastuvaidlematud faktid Venemaa välispoliitika prioriteetidest, mida Kremli ideoloogid ise rõhutavad:
1. NATO ja Euroopa Liidu nõrgestamine.
2. Demokraatliku riigikorralduse kahtluse alla seadmine ja autoritaarse eeliste rõhutamine.
3. Demokraatlikes riikides polariseerituse võimendamine ja rahulolematuse õhutamine.
4. Piiriäärsetes riikides vastuolude tekitamine, eelkõige venemeelse ja kohaliku elanikkonna vahel.
5. Impeeriumi taastamine kunagistes piirides tükkhaaval kutsumata esile liiga tugevat vastureaktsiooni ülejäänud maailmas.

Asjaolu, et eelnevad viis punkti teenivad mitte Venemaa vaid ainult Kremli valitseva kleptokraatliku kliki huve pole praeguse arutluse teema. Tõestuseks piisaks ehk faktist, et Venemaa kõige kindlam ja ohutum piir on momendil just NATO ja Soomega ühine läänepiir. Ei maksa ka unustada, et pikas perspektiivis on konkurent ja seega vaenlane number 1 äärmiselt pikka ühist piiri omav ja tervele Siberile silma heitev Hiina. Ajalooliselt põhjust väita, et tegu mongoliidse rassi aladega, sest põliselanikkond Uraalideni välja oli ju pilusilmne.

Konspiratsiooniteooria väide:
EKRE on kui just mitte Kremli looming siis vähemalt "kasulik idioot" ja Isamaa üritab naiivsusest kõigest väest noorema venna tiitlit püüda. Keskerakond on praegusel kujul oma kasulikkuse minetanud, efektiivsuse mõttes tuleks lõhestada vene marurahvuslasteks ja hääbuvaks eesti naispenskarite parteiks. Kõik kolm teadlikult või mitte teenivad Kremli huve. Helme oli saadikuks Venemaal, milline suurepärane võimalus agendiks värvata 😉 Ainult Eesti NATO'st välja astumine oleks Kremlile veel meeldivam kui Euroliidust lahkumine, mille võimalusele Helme vihjab.

1. Eesti valimiste juurde tagasi pöördudes tasub lahata eelnevat 5 punkti ükshaaval. NATO vastasus on Eestis õige madal, ükski tähtsam poliitiline partei seda ei väida. Ainus võimalus on võimendada kahtlusi NATO kaitse tõhususes ja mõttekuses rõhutades usaldamatust igasuguste rahvusvaheliste organisatsioonide vastu. Euroopa Liidu koha pealt on meil EKRE näol üks kindel euroskeptikute partei olemas, teised pigem toetavad vähemal või suuremal määral EL'i kuulumist.

2. Ka teise punkti koha pealt on sobivaimaks EKRE, kes vaatamata pealtnäha superdemokraatlikele ideedele nagu igasugu otsuste andmine referendumite teel rahva kätte, toetab liidrite sõnavõttudes õige ebademokraatlikke meetodeid. Referendumite kasutamise mõttekust peegeldab hästi praegune tants Brexiti ümber: masse on lihtne osavate propagandakampaaniatega mõjutada langetama otsuseid hetkeemotsiooni nimel. Autoritaarsuse koha pealt Helme just äsja mainis, et parim lahendus oleks EKRE ainuvalitsus, mille poole püüeldakse. Nagu maailmapoliitikas näha, meeldivad tugevatele juhtidele teised tugevad juhid, isegi juhtiva demokraatia president semmib nii Putini kui Kimiga, pidades neid veriseid türanne tublideks meesteks. Seega võivad Kremlile osa EKRE ideesid päris sümpaatsed tunduda, kui just Petserimaa välja jätta 😜

3. Polariseerumise rõhutamine ja rahulolematuse võimendamine toimib EKRE kaudu päris edukalt. Nii homo kui rände teemat, mis tegelikult pole Eesti ühiskonnas momendil kõige aktuaalsemad, tõstatavad jõuliselt just nemad. Majandusliku kihistumise osas on mitu parteid kaasa rääkimas. Keski ja EKRE maksupoliitika tooks potensiaalselt kaasa innovaatiliste firmade, kõrgemapalgaliste töökohtade ning spetside lahkumise Eestist koos järgneva maksutulu kahanemisega ja majandusliku langusega, mis oleks boonuseks Venemaa silmis.

4. Piiriäärsetes riikides vastuolude tekitamine venemeelsete ja kohalike vahel on lihtsaim ühe korraliku marurahvusliku vene partei loomisega. Keskerakonna lõhestamine oleks selleks parim võimalus, sest olgem ausad, Ratase valitsusaeg on Kremlile tõsise pettumuse valmistanud. Mis rahvuslikust tagakiusamisest saad rääkida kui ainsa märkimisväärselt venekeelseid valijaid esindava partei juht on peaminister. EKRE oleks aga oma tõrvikurongkäigu või näiteks teises maailmasõjas Saksa poolel sõdinud Eesti sõjameeste tunnustamisega perfektne patuoinas propagandasõjas. Siinkohal pean vajalikuks rõhutada oma sümpaatiat nende eestlaste suhtes, kes Narva all ja mujal punaarmee kui vallutaja vastu sõdisid, sest seda tehti Eesti mitte Suur-Saksamaa eest. Nagu ajalugu kinnitas, oli ka põhjust. Eestlastele, erinevalt mõningatest teistest rahvustest, valmistas kordades rohkem kannatusi ja ohvreid nõukogude kord ja sõjavägi võrreldes sakslastega.

5. Impeeriumi taastamine Eesti koha pealt ei tundu momendil realistlik (ehkki välisluureameti tänane raport hoiatab ühemõtteliselt), aga selleks võib ettevalmistusi teha kohaliku marurahvusliku vene partei loomisega. Kahju ei tee ka EKRE poolt välja käidud piirilepingu tühistamise idee. On ju kõigile selge, et Petserimaa ja Narvataguse tagasi saamine on lisaks utoopilisusele ka riigi julgeoleku koha pealt kahjulik, tõstes oluliselt vene elanikkonna protsenti. Huvitav et EKRE seda pole märganud, või kavatsevad nad sealsed elanikud Siberisse küüditada.

Lisaks on muidugi Kremli silmis igasugused endiste sateliitriikide või kolooniate edusammud pinnuks silmas. Need ju elavaks näiteks demokraatliku liberaalse riigikorra eelistest autoritaarse ees. Kui vanade lääneriikide puhul saab seda kuidagi selgitada siis samalt positsioonilt startinute puhul pea võimatu. Pealegi on vaatamata propagandale ja katsetele objektiivse informatsiooni levikut piirata seni Venemaal siiski oma peaga mõtlevatel inimestel võimalik näha mis tegelikult toimub ning sellest järeldused teha. Ma ei imestaks kui seal peale interneti piiramist hakatakse peagi ka inimeste liikumisvabadust piirama.

Ja nagu konspiratsiooniteooriatele kohane, pole mõtet üritadagi välja tuua fakte, mis kokku ei sobi. Need on kas "libauudised" või salaorganisatsioonide poolt spetsiaalselt inimeste segadusse viimiseks välja mõeldud 😛 No näiteks väide, et kolmikliit olevat kokku leppinud NATO ja EL liikmelisuse toetamises, puhas puru silmaajamine 😁

P.S. Just lugesin põnevat uudist mis "kinnitab" minu teooriat: Keskerakonna Kaljulaid astus juhatusest välja ja ähvardab erakonna lõhenemisega. Äkki mu teooria polegi nii fantastiline kui pealt paistab 😀 

Järgmisena klassikaline näide kuidas vastukäivaid fakte saab kasutada konspiratsiooniteooria kinnituseks:  Kui tuleks uudis lepingu tühistamisest Putini parteiga tähendaks see, et avalik leping asendatakse lihtsalt salajasega, boonusena kindlustataks Keskpartei lõhenemist. Lepingu tühistamata jätmist saab samuti vaadata teooria kinnitusena: Ratas ei saanud Putinilt luba lepingu tühistamiseks, ehkki poleks miskit lihtsamat kui ametlikult teatada: leping on tühistatud ühepoolselt sõltumata sellest kas on külmutatud, seisab sahvris, prügikastis või Ratase padja all.

Eesti poliitikas pole pikka aega nii palju pulli saanud!!!

15:14 12 Märts

6 comments:

  1. EKRE'l tekkis perfektne võimalus kombata Keskerakonna Eestimeelsust, võiks paluda avaldust Euroopa Inimõiguste kohtu otsuse asjus Leedu Metsavendade vastaste repressioonide kuulutamisest genotsiidiks. Ma julgen eeldada, et see laieneb ka Eesti metsavendade peale. https://www.err.ee/919104/inimoiguste-kohus-repressioonid-leedu-metsavendade-vastu-oli-genotsiid

    ReplyDelete
  2. Mis teil naispenskarite vastu on?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naispenskarite vastu pole absoluutselt midagi. Kordan lihtsalt väidet, et keskerakonna valijate tuumiku moodustavad venekeelsed pluss naispenskarid. Tõele au andes pole ma seda statistikat kinnitavat algallikat näinud. Samas tundub suht loogiline, ehkki arvestades toetuse suurust, on keski valijaid kindlasti ka muudes ühiskonnagruppides.

      Delete
  3. Lõpuks on kõik poliitikud üks suur pere, mõned mängivad korralikku lootes et meeldivad nii rohkem sellepärast et rohkem inimesi on ju ilusad ja viisakad, aga ilusa roosa taga on ikkagi tavaliselt selline küüniline riigisüsteemi karjerist kelle ülesanne on meeldida.
    EKREt ei taheta sellepärast ,et nende ideed segavad parteidel europoliitika ellu rakendamist, ehk annavad ravale otsustada. Mida me brexitist näeme rahva meelsus ei ühti tegelikult poliitilise suunaga.
    Kõik need meetood ja võrdsus teemad on poliitilised kuna sellega tahetakse roosad jõud saada võimule puudel riikides, seega aga kuna need jõud on väga mõjutatavad ja pehmod, siis otsuste läbisurumisel vastupanu om nõrk a sobiv suurriikidele ja nii me upume natsihirmuruse all. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen ikka veel natuke sinisilmne ja kujutan ette, et mõned poliitikud hoolivad peale enda positsiooni ja rahakoti ka vabariigi saatusest.

      Rahvale iga küsimuse otse otsustada andmine viiks totaalse kaoseni või finantsilise katastroofini. Kõik me ju tahame saada (kõrgemat palka, penssi, tasuta transporti, odavat viina, madalaid makse, ...) aga ei taha selle eest anda (uusi makse, raha teede ehitamsieks, kõrgemat aktsiisi, ...). Demokraatias poliitikud otsustavad prioriteedid (saades selleks mandaadi valimistel) ja lasevad vastava koolituse saanud inimestel rahandusministeeriumis detailid paika panna.

      Delete
    2. Poliitikud otsustavadki nii, aga kui protsess kestab üle 4a. või kui valitsus kukub, näiteks eurorautee üks valitsus otsustab et tuleb teine jälle, et ei tule, selleks oleks vaja rahva otsust mitte poliitilist otsust. :)

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!