Sunday, March 3, 2019

Naistemaailm Eesti moodi - President ja Peaminister naised.


Valimistulemused selgunud, personaalselt olen tulemustega paksult rahul. Kes siis võitjad, kes kaotajad. Suurim võitja numbriliselt muidugi EKRE, samas oli nende tulemus ettearvatav ja sõltuvalt vaatenurgast kas oodatust või kardetust ehk isegi veidi nõrgem. Järgmine võitja kindlasti Reform, kes nii tugeva tulemusega üllatas ennastki. Võitjate hulka võiks arvata isegi Isamaa, ehkki võrreldes eelmiste valimistega oli tehniliselt tegu kaotusega. Paraku kippusid nad vahepeal 5% künnisel rippuma nii, et 12 kohta igati hea tulemus. Kaotajaid oli mitu, valusaim lüüasaamine kindlasti Keskerakonnal, sest vaatamata vaid ühe mandaadi kaotusele jäädi põhikonkurendile haledalt alla. Sotside tulemus näitas, et praeguses Eestis pehmete väärtuste poliitika peale ei lähe. Eesti 200 jäi valimiskünnise alla, aga kui nende plakatiskandaal ja sellest ülestõusnud haridusteema panid Keskile põntsu, tuleb tänulik olla. Vabaerakond ja ülejäänud pildilt läinud.

Särasilmse Kaja võidukõne
Minu eelmises postituses väljapakutud koalitsiooniversioone tuleb nats korrigeerida kuna Eesti 200 pole esindatud. Momendil tundub tõenäoliseim Reform + Isamaa + Sotsid 66 mandaadiga. Reformi ja Kekerakonna koalitsiooni eriti ei usu, seda eelkõige Reformi suhtelise tugevuse ja kolme põhimõttelise vastuolu tõttu maksusüsteemi, kodakondsuse ja hariduse küsimustes. Reformil pole põhjust ja Kesk lihtsalt ei saa järgi anda kui tahab järgmistel valimistel pildile jääda. Keski tugevus põhineb vaid kahel suure võõrkeelse kogukonnaga piirkonnal: Ida-Virumaa ja Tallinn, praktiliselt igal pool mujal jäid nad alles neljandale positsioonile. Õnneks langeb häältepuudusel ära minu esimesena väljapakutud võimalus, mis oleks lasknud käesoleval koalitsioonil jätkata. EKRE kaasamine ei paista olevat põhimõtteliste maailmavaateliste erinevuste tõttu võimalik ei Reformi ega Keski poolt. EKRE rõhutab oma valimislubaduste täitmisele, seega ei saa nad minna koalitsiooni olulisi põhimõtteid eirates. Teoreetiline võimalus, et Reform ei suuda kellegagi kokku leppida tundub ebatõenäoline.

REFORM + ISAMAA + SOTSID

Valitsuse moodustamine on üks asi, järgmised neli aastat valitsemine hoopis teine. Ei maksa unustada, et igasugu otsused võtavad aega enne kui mõju silma paistma hakkab. Kesk valitses maailma majandustsükli ja eelmiste valitsuste tegevusest põhjustatud majandusliku tõusu perioodil. Uus valitsus peab esiteks helpima kahe aasta jooksul kokku keedetud supi ja lisaks on karta, et lähemal ajal vaibub maailmamajanduse hoog või keerab protektsionismi keerises hoopiski tõsisesse kriisi. Pragmaatilisest vaatevinklist loodan, et alkoaktsiis lastakse juba suveks tagasi inimlikule tasemele, nii et ei pea esimese ettevõtmisena kodumaad külastades Läti reisu ette võtma 😜

2 comments:

  1. No, Läti ju just tõstis oma aktsiise, nii et ka selle asjaga on aega :)

    väga hea analüüs, võtsid sõnad suust:) Ma olen samal arvamusel.

    mul endal oli üle pika aja lihtne valikut teha, sest lisaks arutule alkoholipoliitikale vihastas mind tulumaksuteema. Tahan oma raha tagasi :)

    ReplyDelete
  2. Ma loodan väga, et Reform koos partneritega võtab enda nimetatud 3 põhiküsimust koheselt ette ja viib ilma viivitamata asjalikud otsused elle. Nii Isamaalt kui Sotsidelt pole ju erilist vastuseisu oodata, ainult ehk raske Ossil alkoaktsiisi ideest loobuda, kui ta üldse jätkab nende esinumbrina.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!