Tuesday, March 26, 2019

Pronksiöö 2 ???

Juba eile oli tahtmine poliitika teemal sõna võtta aga elu tuli vahele, nagu võisite isegi lugeda 😁 Samas ei saa ma kuidagi jätta reageerimata Helmete sõnavõtule raadiosaates "Räägime asjast". Esimese hooga ei suutnud lugu uskuda, pidasin ajakirjanike väljamõeldiseks, mistõttu kuulasin kinnituseks üle algallika. Kahjuks pidin tunnistama, et ERR uudis osutus tõeseks. Esimest korda hakkasin tegelikult ka veidi muret tundma Eesti poliitika pärast. Üks asi on kui erinevate vaadetega parteid või nende koalitsioonid võimule pääsevad ning demokraatlike vahenditega valitsevad, teine asi kui juba enne hakkavad ähvardama massirahutustega juhul kui nemad valitsusse ei saa. Taoline käitumine kuulub Lõuna-Ameerika mitte Euroopa poliitilise kultuuri juurde. Samas võimalik, et just see ongi eesmärgiks, EKRE on ennegi rõhutanud oma vastumeelsust Euroopa liberaalsete vaadete vastu ja ainuvõimu soovi.

Esiteks muidugi öeldakse, et koalitsioonikõneluste ebaõnnestumise korral on süüdlasteks meediakompleks, "süvariik" (mis iganes see tähendab) ja muidugi peavaenlane Reformierakond. Viimastel andmetel peavad kõnelusi Kesk, EKRE ja Isamaa. Jääb arusaamatuks kuidas võiks keegi teine süüdi olla kui te omavahel kokkuleppele ei saa. Meediale infi jagate ise, Reformi vaatlejaid vaevalt uksele lasete, süvariigi teemal ei oska kommenteerida, sest ilmselt ei tea ise mida sellega mõtlete. Mart Helme juttu püssirohu tünnist ja sellesse tiku viskamisest: "Kui meie asi untsu aetakse ja meie viskame tiku püssirohutünni ... siis on plahvatus, seda ei hoia ära ükski süvariik ega Euroopa Komisjon, see plahvatus tuleb." lõhnab paragrahvi järgi, sest sisuliselt ähvardatakse põhiseaduslikku võimu vägivaldsete meetoditega kukutada. Väidet 300000'st vaesuse piiril olevast ja reformierakonda vihkavast inimesest pole mõtet kommenteerida viimaste toetusküsitluste valguses, kus Reform ülivõimsalt juhib.

Mulle jääb mulje, et tegu on kas EKRE survetaktikaga või ettevalmistusega koalitsioonist loobumiseks, sest absoluutne enamus nende lubadustest ja nõudmistest on Keskile vastuvõetamatud. Eriti veel tänase EMOR'i uuringu valguses, kus Kesk oli populaarsuselt lausa EKRE taha kukkunud. Sellise jutuga on Ratas nurka mängitud, ilmselgelt tema väide EKRE muutumisest ja suuremast vaoshoitusest paika ei pea. Nüüd peab mees valima, kas moodustada valitsus koos parteiga, kes ei kavatsegi peaministrile alluda või visata rätik ringi ja tunnistada, et kõigile pingutustele vaatamata ei õnnestunud EKRE't taltsutada. Kaua ikka Kesk jõuab EKRE eest vabandamas käia, neil endal hakkab juba veidi imelik üldsuse naerualuseks muutumisest rääkimata.

Viimase momendina ei saa mainimata jätta, et kõige rohkem rõõmu valmistab selline asjade käik idanaabrile. Igasugune demokraatliku riigikorralduse nõrkus on nende vaatevinklist tervitatav areng. Kui olukord peaks tõepoolest nii tuliseks minema, et rahvas tänavatel märatsema kukub (mida ma siiski ei usu), tekkiks ülisoodne võimalus oma "rahuvalveväed" korda looma saata. Momendil pigem ulmekirjanduse kui reaalsuse valdkonda kuuluv areng.

Täiendus: Just saatis Helme selgituse siseministritele, et kõik on temast valesti aru saanud 😲

Kui Mart Helme ütles: "Kui meie asi untsu aetakse ja meie viskame tiku püssirohutünni ... siis on plahvatus, seda ei hoia ära ükski süvariik ega Euroopa Komisjon, see plahvatus tuleb." siis ta tegelikult mõtles "See ei ole ähvardus ega üleskutse vägivallale. Vastupidi, kutsusime inimesi üles tänavale mitte tulema."

No mine võta sa nüüd kinni, paraku tüüp unustas, et lihtrahvas pole võimeline tema mõtteid lugema ja kipub öeldut võtma sõna-sõnalt 😋

4 comments:

  1. Mis sa mõtled seda tõsiselt? Ahh, mine joo õlut parem poe taga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pole plaanis EKRE meestega Sarvikut jagades kampa lüüa, ma eelistan teistsugust marki ja seltskonda, kohast rääkimata ;)

      Delete
    2. See oli kutse valijalt 😁

      Delete
    3. Selle peale ma ei tulnudki :D

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!