Monday, March 11, 2019

Tohuvapohu

Tänane sisepoliitiline olukord sundis mind viimaks ka kolme partei valimisprogramme lugema, keda seni vaid meediakajastuse põhjal tunnen. Mind lihtsalt hullult huvitas kui realistlik on Keski tehtud ettepanek koalitsiooniks EKRE ja Isamaaga. Peale programmidega tutvumist tekkib küsimus härra Ratase lugemisoskuses. Või on peaministri amet nii pähe löönud, et selle nimel ollakse nõus oma põhimõtted ja vanaema ning tema kass maha müüma. Kui oma eelmises postituses arvasin, et Ratas tahaks Reformiga koostööd siis väljaimbunud infi kohaselt olevat just tema väidetavalt selle koalitsiooni vastu ja venemeelsed poolt. Praeguse olukorra skisofreenilisust kinnitav asjaolu: poleks arvanud, et kunagi ainsagi Jana Toomi ütlusega sama meelt oleksin. Koalitsioonieelistuste osas (Reform+Kesk) paraku see kattub, ehkki erinevatel põhjustel. 

Eelmainitud koalitsioonis oleks Keski tuumikvalijaskonna termineid kasutades "fashistide" (EKRE) ja "nende käsilaste" (Isamaa) käes rohkem kohti ning eeldatavalt õigust poliitikat otsustada kui Keskerakonnal endal.  12+19=31 võrreldes 26'ga. Isamaa ja EKRE valimisprogrammid kattuvad suures osas ning on oluliste punktide koha pealt Keskerakonnaga rohkem vastuolus kui ühegi teise parteiga. Ühisosa puudub haridusküsimuses ja maksupoliitikas, välispoliitikas hulk olulisi erinevusi (hakkavad Petserimaad tagasi küsima😜)... jne ... Sarnasusi võis leida vaid üldsõnalistes lubadustes: teeme nii, et elu läheks kõigile paremaks. Paraku on küsimus selles kuidas ja mis vahenditega me seda teeme!

Eelnevat silmas pidades vaatamata Ratase pakkumisele ei kujuta endiselt ette Keski-EKRE-Isamaa koalitsiooni. Kui Isamaa otsustab Reformile ei öelda ja Reform ei lähe uuesti Keski jutule või Kesk ei anna järgi tõuseb erakorraliste valimiste tõenäosus oluliselt. Isamaana, kelle käes momendil võtmepositsioon, hoiduks ma sellest kui vanakurat välgust. Erakorraliste valimiste puhul on oodata, et nende valijaskond jookseb laiali EKRE ja Reformi vahel, Reform saab lisaks tuge Eesti200'lt, Sotsid kaotavad positsioone, Kesk saab ehk venekeelsete mobilisatsiooniga juurde paar kohta. Eks lähem aeg näitab palju tervet mõistust erakondade juhatustes leidub.

Olukord areneb ahvikiirusel, seepärast lisan postituse alla kellaaja ja kuupäeva ;)
Isamaa eestseisus arutab momendil kellega juttu ajama hakata, ennustaks siiski et võetakse Reformi ettepanek vastu, kas koalitsioonini asi jõuab on iseküsimus. Isamaa jaoks tegu eksistentsiaalse otsusega, praeguses staadiumis Keski ja EKRE poole kallutades jääb "igavene" partei järgmistel valimistel ilmselt künnise alla kui üldse niikaua püsib. 
16:45 11 Märts 2019

18:11  Isamaa ütles Reformile "EI" ja enda kui erakonna tulevikule samuti, niisiis mis muud kui erakorralised valimised.

11 comments:

  1. Läbirääkimiste tulemused olenevad läbirääkijatest ja pakkumistest. Ekre saab keskilt paremaid pakkumisi, kui saaks opositsioonis olles. Isamaa paneb võtmekujud ministritoolidele. Jääb üle ka keskile. Reformaritel ei tundu isegi arvestatavaid läbirääkijaid olevat. Keski vene valijate pärast tasub kõige vähem muretseda, sest ekre manööverdab hõlpsasti kursile "eestlased ja venelased koos neegrite ja pedede vastu!" IMHO

    ReplyDelete
    Replies
    1. EKRE kahtlemata tahab olla valitsuskoalitsioonis, samas minu arusaamise järgi on selline koalitsioon kahjulik nii Keskile (vene valijad) kui Isamaale (toetajad jooksevad laiali EKRE ja Reformi juurde). Aga eks aeg annab arutust, ega ma mingi prohvet ole, ennegi eksitud.

      Delete
    2. Nagu Amaalie viimases ütles, nii juhtub.

      Delete
  2. Jana Toomist ja tema ütlustest: minagi olen sama üllatust kogenud, aga tunduvalt varem, siis, kui EP autoriõiguse direktiivi tekstiversiooni üle hääletas (mida triloogile saata). Vähemalt selles valdkonnas olid tal küll asjalikud seisukohad ja ta ka väljendas neid (st see ei piirdunud vastuhääletamisega).

    ReplyDelete
  3. Yana Toom on jätnud mulle väga terase ja targa inimese mulje. Kahjuks ka väga eestivastase / suurvene-meelse.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toomi meelsuses kahtlust muidugi pole, samas on alati lihtsam tegeleda avaliku vastase kui salaagendiga. Ma ei kahtlegi, et viimaseid leidub meie poliitikute hulgas. Nii mõnigi võib tulevikus õige suure üllatusena tulla, sest väärtuslik ja osav agent on see, keda ei osata kahtlustada.

      Delete
  4. Kõik on lahtine euroisamaa "ei" ei tähenda midagi, see, et üleöö on meedias eestist mingi natsiriik tekkinud ei tähenda ka hallig, kõik on ikke endine, olukord on võimalustest paks ja poliitikud higistavad oma kõhklustes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olukord on segane tõepoolest, eks vähehaaval hakkavad selguma teemad, kus raske ühist leida. Üllatav, et juba esimese kohtumise käigus andis EKRE järgi ühes põhipunktis toetades EL liikmelisust.

      Delete
  5. Lugesin just EKRE programmi üle - seal pole piuksugi EL-st väljaastumisest. Jutt käib EL föderaliseerimise vastu ja et riigi seadused oleks EL normatiividele ja suunistele ülimuslikud. Ja et EL mõningaid ebamõistlikke otsuseid liikmesriikidele oleks võimalik panna rahvahääletusele.
    Ma arvan, et isegi kõige jopskimad EKRE pooldajad - saati veel erakonna juhtoinad - saavad aru, et Euroopa Liidu liikmelisuseta poleks meie väike riik mitte midagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aga Helmed isiklikult on küll eri aegadel rääkinud võimalikust väljaastumisest.

      Delete
    2. Konn, osaliselt on sul õigus, programmis tõepoolest alustatakse jutuga EL föderaliseerumise (ja igasugu otsuste) vastu võitlemisest, paraku lõpetatakse järgmiselt: "vajadusel paneme Eesti Euroopa Liidu liikmelisuse, rahvahääletusele". Samas nagu notsu nimetas siis nii juhtfiguuride kui lihtliikmete esinemistes on pidevalt EL liikmelisuse teema üleval olnud ja seda mitte positiivses mõttes.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!