Saturday, March 9, 2019

Tõrvikurongkäik Narvas: Kesk + EKRE + Sotsid

Tulevikuvisioon: Tõrvikurongkäik Narvas, pildil
puuduvad Keski puna ja Sotside vikerkaarelipud 😱
Pean vabandama plagiaadi pärast, sest pealkirja sõnakombinatsioon pole minu välja mõeldud aga kostab käesolevas poliitilises olukorras nii tabav, et ei saanud kasutamata jätta. Parteide pealevalimise käitumised on vähe kummalised olnud. Reformi eelistust Keski esimesena koalitsioonikõnelustele kutsuda võiks veel kuidagi mõista viimases kahes koalitsioonis olnud Isamaa käitumise valguses. Ratase järsk ei kostis ootamatu, miks nad isegi rääkida ei taha. Taktikaliselt oleks olnud ju palju mõistlikum vähemalt kõneluste kutse vastu võtta isegi kui polnud plaanis koalitsiooni minna. Oleks viitnud aega, kaubelnud ja kombanud Reformi järeleandmiste piire ja siis teatanud, et ei saanud kokkuleppele, mis iganes põhjusel. 

Raske öelda, mis selle taga, kas külm ja kaalutletud bluff või Keski teravad sisemised vastuolud. Usun, et eestimeelsem Keski valijaskond pigem tahaks koalitsiooni, kaasa arvatud Ratas, varjust kumab Kremli karvane käsi Toomi ja Kõlvarti isikus. Teine võimalus, et Kesk loodab võimalusele, kus Reform ei suudagi koalitsiooni kokku panna ja pakkumine tehakse neile. Alternatiiv EKRE'ga koalitsioonivalitsus moodustada võttes kampa Isamaa või Sotsid tundub äärmiselt ebatõenäoline. Kui Kesk kardab kaotada valijate toetust Reformile järgi andmisega siis EKRE'ga liitumise korral on see oht oluliselt suurem. Vene meedia on pidevalt EKRE't fashistide parteiks kutsunud, väga raske oleks vene valijale põhjendada koostööd "natsidega". Et kas nagu päriselt läheme kõik sõbralikult käest kinni kasatshokki tantsides vikerkaare lippudega tõrvikurongkäigule Narvas - Druzhba Narodov: Kesk, EKRE ja Sotsid???📍🌈😲😲😲 Nu bljad, selle pildi peale tuleks mul küll vist naerust püksi 😂 

Aga üks, esialgu küll puhtteoreetiline võimalus on veel, millele Kesk ehk panustab. Kui keegi ei suuda koalitsiooni moodustada tehakse erakorralised valimised. Momendil ei tundu eriti tõenäoline. Kes võiks olla huvitatud erakorraliste valimiste võimalusest: eelkõige kaotajad ja need, kes arvavad et tehti ülekohtuselt liiga: Kesk ja EKRE. Reform ja Isamaa suure tõenäosusega ei suudaks tulemust parandada, sotside puhul sama seis, nad pigem kaotaks veel rohkem. Seega objektiivselt on Reformi, Isamaa ja Sotside huvides teha koalitsioon kuna erakorraliste valimiste korral põhjust karta toetuse langust. Paistab, et määrajaks saab kujunema Isamaa, kes ennast üle tähtsustades võib pilli lõhki ajada.

Kui midagi ootamatut ei juhtu siis erakorraliste valimiste korral arvaks, et Kesk võib ehk paar kohta võita eeldusel, et suudab rohkem venekeelseid välja tuua. EKRE tulemus sõltub sellest, kas Isamaa koalitsioonikõneluste poliitikas pettunud lähevad üle või mitte, mujalt toetajaid neile ei tule. Reformil võib minna nii ja naa, aga isegi neil võimalus häälte hulka Sotside ja eriti Eesti200 arvel kasvatada. Eesti200 valija on Reformimeelne, lihtsalt idealistlikum ja ei taha et tema hääled jällekord kaduma läheks. Seega ei muudaks erakorralised valimised olukorda märkimisväärselt, lihtsalt tekitaks ebakindlust.

5 comments:

  1. Sotsid suhtuvad EKREsse veel kategoorilisemalt kui Reform, nii et pigem on must stsenaarium praegu Kesk+Isamaa+EKRE.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma tean küll notsu, lihtsalt Kesk-EKRE-Sots variant kõlas nii absurdselt ilusalt, et ei saanud kasutamata jätta :D

      Delete
  2. muide, üks huvitavamaid hüpoteese, mis ma lugenud olen, oli selline, et järsku Reform tahabki, et Kesk ja EKRE valitsuse teeksid - see vähendaks mõlema mõju ja Reform saaks püha näoga opositsioonis istuda.

    ReplyDelete
  3. Jaa, nüüd paneb kiiresti igaüks oma koalitsiooni oma peas kokku ja elab sellega 4a. ühtejutti. :)

    ReplyDelete
  4. Vaatame, mida täna Isamaa ütleb, kui nad Keski ettepanekut eelistavad siis hakkab mulle tunduma Erakorraliste valimiste võimalus oalju tõenäolisem. Samas Isamaa ainult kaotaks sellest, nende toatajad jookseks laiali EKRE ja Reformi vahel.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!