Saturday, March 2, 2019

Valimiste eelõhtu variandid

Vaatasin mina valimisstuudio valimiseelset debatti, päris huvitav oli. Tekkis kange tahtmine valimiste eelsel ööl ennustus kirja panna, hiljem põnev näha kui palju sai puusse pandud. Esiteks muljest, mille jätsid kaheksa partei esimehed. Järgnevad hinnangud annan mitte nendega nõustumise järgi vaid esinemise eest. Ratas üritas käituda peaministrina, nii praeguse kui tulevasena, kokkuvõttes paneks talle 4- hindeks. Kaja Kallas oli ok aga vaatamata oma advokaadikoolitusele ei suutnud põhilisi punkte piisavalt jõuliselt esitada. 17 aastase hiljutise võimuperioodi taagana pidi pidevalt teiste rünnakuid tõrjuma, 4 annaks talle. Vaatamata mitmele ämbrile ja enda erakonna parketikõlbmatuse kinnitamisele oskas Helme valijatele olulisi punkte vähemalt 4 vääriliselt rõhutada. Minu hinnangul esines parimalt Ossinovski, rahulikult ja enesekindlalt vastas, esitas oma seisukohti, 5- saab poiss. Seeder on ilmselt oma rahvuslikud valijad kaotanud EKRE'le, ei aidanud ka suht kesine 4- esinemine, loodetavasti ikka saavad riigikokku. See teine Kallas Eesti 200'st oli ilusa ja hea jutuga, paraku 4+ ei tee kardetavasti muud kui võtab Reformilt hääli. Kumb oli nõrgem, kas Vabaerakond või Rohelised, ikka viimased. Vabaerakonna juhile annaks 3, Roheliste esindajale patuga pooleks 3-.

Ilmselgelt on kaks võidukonkurenti ja kindel kolmas ning neljas. Tõenäoliselt saab parlamenti lisaks ka kaks suht marginaalsete mandaatide arvuga parteid. Seaduse järgi antakse valitsuskoalitsiooni moodustamine esmajärjekorras kõige edukamale parteile. Praeguse seisuga siis kas Keskile või Reformile. Mõlemate esimene asi on lugeda hääled üle ja hakata kaaluma võimaliku koalitsiooni moodustamist. Kaardid lööb paraku totaalselt segi EKRE, kes ei sobi ei oma vaadete ega esinemiste poolest ei Keski ega Reformi koalitsiooni. Kui EKRE peaks tegema nii hea tulemuse, et välistab enamusvalitsuse moodustamise väiksemate parteide osavõtul võib tekkida situatsioon, kus vaatamata hammaste kiristamisele Kesk ja Reform ühe teki alla poevad. Äkki isegi tegu parima võimaliku lahendusega, Reform ei lase Keskil maksusüsteemi lõplikult nässu keerata ja kordineerib tasakaalus välispoliitikat. Korruptsiooni võimalus väiksem kui mõlemad üksteisel silma peal hoiavad.  

Kui EKRE ei saa piisavalt hääli väiksemate parteide koalitsioonist eemal hoidmiseks võivad osutuda kaalukeeleks hoopiski sotsid, nemad sobivad oma pehme loomuga mõlemale suurparteile sülekoeraks. Või juhtub hoopis sihuke olukord kus Isamaa või Eesti 200 mõni hääl hakkavad määrama. Olukord on päris segane nii või teisiti, hoopis jama kui moodustatakse vähemusvalitsus või ei suudeta mingit koalitsiooni kokku panna ja tuleb kuulutada välja uued valimised.

Koalitsiooni ennustus tõenäosuse järjekorras:
1. Kesk - Sots - Isamaa - Eesti 200
2. Reform - Sots - Isamaa - Eesti 200
3. Kesk - Reform

Esimese kahe variandi korral võib üks pisiparteidest välja jääda kui ülejäänud kolm saavad piisavalt hääli kokku. Kokkuvõttes otsustab EKRE tulemus koalitsiooni koosseisu, ehkki äärmiselt suure tõenäosusega nemad sinna kuuluma ei saa. Kui mingi ime läbi peaksid teiseks tulema saame Keski-Reformi koalitsiooni.

Jääme küüsi närides ootama ja vaatame mis pilt homme on. EMOR'i ennustus pakub Reformile edu, mul millegi pärast pisike kahtluseuss väidab, et Kesikud teevad napika. Samas on hea vaadata eelvalimiste tulemust, mis näitab arengusuunda - nooermate ja haritumate eelistusi.




2 comments:

  1. Palvetan ainult, et EKRE koalitsiooni ei saaks, muust on savi 🤣

    ReplyDelete
  2. Kui EKRE oma valimislubadustest osaliseltki üritab kinni pidada ei saa kumbki suurpartei neid kampa võtta, mis välistab koalitsiooni saamise.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!