Thursday, April 4, 2019

Igaühel on hind.

Igal inimesel on hind, ja see pole mitte küüniline kibestunud niuksatus vaid fakti konstateerimine. Eelneva väitega pean silmas, et piisava hüve pakkumise või hirmutamisega on inimene nõus oma põhimõtted maha müüma. Hind ei pruugi väljenduda rahas, selleks võib olla nii positsioon, eneseuhkus, hirm midagi kaotada, ... jne ... Osavate läbirääkijate esimene ülesanne on teada saada vastaspoole "hind" erinevates valdkondades ja kokkuleppes rõhuda sellele, mis enda jaoks kõige odavam ära anda. Eelnev kehtib laias laastus ka organisatsioonide kohta.

Koalitsiooniläbirääkimiste käigus on mõnede isikute hinnad juba selgunud, eelkõige Keskerakonna venelaste puhul. Jana hinnaks oli koht europarlamendis, Kõlvartil Tallinna linnapea amet, Jüril peaministri tool - huvitav moment, et kõik need hinnad taob kinni Keskerakond śuure hulga oma põhimõtetest loobumise ja seega toetuse arvelt. Kokkuvõttes on Keskerakond lühiajalise võimule jäämise nimel valmis maksma äärmiselt kõrget hinda pikas perspektiivis. Kõrvaltvaatajale tundub, et tegu tüüpilise Phürrose võiduga, kus taktikalise edu nimel lahingu võitmine viib strateegilises pikaajalises plaanis sõja kaotamisele. Peadse koalitsioonileppe avalikustamisega selgub millist hinda olid teised erakonnad nõus maksma valitsusse pääsemise eest.

5 comments:

  1. Oravad ja sotsid vaatavad nii et ila tilgub kui NENDE käbisi jagatakse.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei saa aru, mis imelikud kommentaarid oravate ja sotside kohta. Nad on minu meelest kõige väärikamalt siin käitunud. Millegipärast proovitakse pidevalt nende kaela ajada mingit "räuskamist" ja "mölisemist" ning "kihutustööd" ja "võimuahnust" ja ma ei tea mida veel. Minul igal juhul on peaaegu et kahju, kui vaikselt nad on kõrvale tõmbunud. Vaevalt et nende "ila tilgub". Nad teavad, et nende aeg on veel ees ;-)

      Delete
  2. Loomulikult oravad ja sotsid käituvad väärikalt ja kultuurselt, ainult keegi tundmatu parm käis valimas ja unustas kogemata nende poolt häält anda nüüd nad meedia kaudu klopivad, veenavad ja hirmutavad seda müstilist parmu et ta nende poole tuleks.
    Võimu eest pole ükski hind kallis peaasi, et on midagi jagada. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei saa samamoodi aru sellest, et reformi süüdistatakse mingis meediakampaanias. Meedia lihtsalt kannab ette, mida poliitikud ütlevad - plahvatusega ähvardamine, Kanadasse kolimise soovitamine neile, kes ekret ei poolda, EL olevat NList kordades halvem jne - kõige selle põhjal saab igaüks ise teha oma järeldused, kas on tegemist erakonnaga, keda on soovi toetada. Ma ei ole kunagi reformi valinud, aga nüüd valiksin küll, et anda ekrele vastuhääl - mitte mingi utoopilise reformikampaania, vaid just ekre juhtide ähvarduste ja hirmutamiste pärast.

      Delete
  3. Vaata mis nurga alt tahad aga pikalt kõige suurema toetuse sai rahvalt Reform. Seda fakti ei kõiguta asjaolu, et kolm teist erakonda oma oluliselt väiksemaid toetusi kokku kombineerides suudavad kambaka teha. Viimaste küsitluste andmetel oleks eelmainitud kolm erakonda kindlas vähemuses seoses nii keski kui isamaa toetajate pettumusega koalitsiooni kõneluste osas. Seega on vaid viiendiku toetust omaval ekrel hea positsioon enda tahtmist läbi suruda, sest nii kesk kui isamaa häviksid erakorralistel valimistel.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!