Thursday, April 18, 2019

Populaarsusküsitlused ja tegelikkus

Avaliku arvamuse küsitlused on tekitanud palju poleemikat. Need on rahul ja ajavad rinna punni, kelle reiting tõuseb. Kelle oma langeb väidavad, et küsitlused on kallutatud, poliitilise agenda tulemus ja üldse ebausaldusväärsed. Kui numbrid pöörduvad muutuvad ka hinnangud, järsku on ebausaldatavad numbrid hoopiski: vaadake kuidas rahvas meid hindab. Populaarsusküsitlused pole loomulikult mingi lõplik tõde, sest enamasti saab suhtumist avaldada umbes 0.1% rahvastikust, mille alusel siis üldistusi tehakse. Samas annavad siiski suht hea ülevaate nii tegelikust olukorrast kui trendidest ehkki seoses metodoloogiaga erinevad numbrid päris palju. Järgnevad Turu uuringute AS ja Kantar-Emori erakondade populaarsuse hinnangud.

Kantar-EMOR'i tabelis pole Aprilli tulemusi:
Reform-32.3%, Kesk-17.0%, EKRE-15.4%, Sots-11.4%, Eesti200-10.3%, Isamaa-8.5%


Täna oli pikem arutelu sel teemal ERR portaalis, kus asjatundjad analüüsisid miks arvamusküsitluste numbrid erinevad. Suure vahe teeb sisse see kuidas küsitlusi läbi viiakse. Turu-Uuringu AS teeb seda näost näkku, Kantar-EMOR üle neti. Selge et viimasel juhul alahinnatakse vanemate ja madalama haridusega inimeste osakaalu, kes käivad küll valimas aga arvutit ei kasuta või ei usalda. Kokkuvõttes on tegelik olukord kusagil kahe vahel, aga selgub lõplikult alles valimistega.

Üldistest trendidest torkab silma Reformi kindel ja tugevnev liidripositsioon (millega paraku pole momendil suurt miskit peale hakata), Eesti200 võimas kuid kasutu tõus, EKRE viimase kuu langus (mis neid suurt ei häiri) ja Keskerakonna dramaatilise kukkumise pidurdumine aprillis, Sotside populaarsus püsinud kõige stabiilsemana.

Väga huvitav on tegelikult erakondade toetus erinevate valijagruppide lõikes. Geograafiliselt on Reform üle Eesti vaieldamatu liider kui välja arvata Tallinn ja Ida-Virumaa (Kesk populaarseim) ja Kesk-Eesti (EKRE populaarseim). Eestlaste hulgas on Reformi toetus 35%, EKRE 19% ja Keskil ainult 14%. Neist numbritest on näha, et kui Kesk kaotab oma venekeelsete valijate usalduse võib Jüri mitte ainult Keskerakonna juhi kohast vaid ilmselt ka liikmestaatusest suu puhtaks pühkida. Samuti on selge, et EKRE valjuhäälne põlisrahvuse huvide esindamine pole vähemalt põlisrahvuse enda hulgas eriti populaarne, eriti olukorras kus leivad venekeelseid esindava parteiga ühte kappi pandud :P

2 comments:

  1. Tuleb uurida täiskuu mõju erakondade populaarsusele. Tundub, et orava valijad valivad paremini täiskuu ajal.

    ReplyDelete
  2. Muud erakonnad on oma tähelepanu pühendanud mujale, aga reform jätkab kampaaniat, tundub et protsentide poolest edukalt. Aga suuremas plaanis ei ole neil sellest palju kasu, sest organisatsioonina on nad sarnaselt NLKP-ga oma liikmeile vajalikud vaid ühiskondliku positsiooni saavutamiseks. Kui partei seda enam pakkuda ei suuda, siis jookseb see nomenklatuur laiali. Mis oleks ühiskonnale kasulik, sest favoritism ja võrgustikud ei ole hea. See on kõik praegu isegi teisejärguline. Jama tuleb siis, kui reform täidab oma lubaduse ja suudab mõneks ajaks riigikogu töö panna tühikäigul toimima. See on äärmiselt ebariigimehelik.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!