Monday, April 8, 2019

Toompeal kopitab

Toompealt tuleb naftaliini ja kopituse hõngu kui vanamehed lepinguid sõlmivad.
Täna lipsasid Helme suust mõned huvitavad killud: Koalitsioonilepe sündis tänu Ratase kannatlikkusele. Nojah, nende kõneluste teed minnes oli Jüri sillad põletanud, kokkuleppele pidi igal juhul jõudma, muidu oleks nii temaga personaalselt kui erakonnaga laiemas plaanis kööga. See andis võimaluse EKRE'le ja Isamaale surve avaldamiseks, mida nood küll eriti oskuslikult ära ei kasutanud. Eile avaldatud arvamusartiklit, pealkirjaga EKRE 2, Isamaa 1, Kesk 0 mina küll nii ei näe.

Vaatamata nõrgale positsioonile suutis Kesk läbi suruda osalise lihtsustatud kodakondsuse andmise hallivati(passi)meestele. Eesti keelsele haridusele üleminek lükati edasi kaugesse tulevikku ähmaste lubadustega eesti keele arendamiseks ja parandamiseks. Tasuta transport jäi sisse. Rail Baltica jäi sisse. Ühtse Venemaaga sõlmitud lepingut ei tühistatud, Ratas "jagas selgitusi", mis rahuldasid Helmet??? Leping iseenesest kirjutati kokku nii ebakonkreetselt, et kõik jääksid rahule ja saaksid seda oma valijatele esitada enda võiduna. Nagu Ratas ütles: "Aga lepingusse pole sisse kirjutanud lauseid, mis oleksid kindlas kõneviisis". Kui vaadata palju Keskerakond endale riigikogu komisjonide esimeeste kohti haaras, võib neid tõepoolest senises mängus võitjaks pidada. 

Lõpuks avalikustas Helme kõige olulisema põhjuse, miks koalitsioon loodi: "Eesmärk hoida Reformierakond võimust eemal". Reformi ja EKRE't ühendab vihkamine Reformi vastu, miks Isamaa kaasa lõi on ikka veel segane. Seega tegu koalitsiooniga, mida ei ühenda mitte maailmavaade vaid kadedus. Eestis on ennegi juhtunud, et kõige populaarsemat erakonda valitsusse ei võeta (keskerakond), aga siis oli ühendavaks jõuks mure riigi julgeoleku pärast.

Kõige rohkem huvitab mind lähemal ajal Kaja Kallase kõne riigikogus. Kas ja kui elegantselt ta suudab panna vähemalt osasid Keski ja Isamaa riigikogu liikmeid punastama kui nood teda maha hääletavad. Koalitsiooni kestvuse osas on avaldatud mitmesuguseid arvamusi. Ühest küljest on kõik osapooled huvitatud selle säilimisest, Kesk ja Isamaa oma toetuse nõrgenemise pärast, EKRE võimuhiilgusest. Paraku on ilmselge, et suurele osale lubadustest pole riigil rahalist katet ka siis kui hakatakse võlgu võtma. 

Esimesed tõsisemad mõrad ilmnevadki kui tuleb hakata valima prioriteetide vahel. Kõige tõenäolisemaks minema jalutajaks on EKRE, sest neil pole suurt miskit kaotada peale valitsusse kuulumise, kus nad ilma skandaalideta niikuinii midagi radikaalset ette võtta ei saa. Üheks olulisemaks näitajaks saab olema Keskerakonna toetuse suurus peale koalitsioonileppe allakirjutamist. Kui Ratas ja Co suudavad venekeelsetele valijatele lepet osavalt müüa võib toetus kerkida endisele tasemele ja siis on nad ilmselged võitjad. Jokkeriks on ja jäävad EKRE esindajate koloriitsed avaldused, mul pole kahtlustki, et neid tuleb ka edaspidi nagu saelaudu Vändrast. 

Kõige rohkem paneb siiski muretsema riigi eelarve ja rahanduse olukord ja tulevik. Purjetajast rahandusminister asendati ajaloolasega. Iseenesest poleks ju hullu (Mart Laar oli ka ajaloolane lausa peaministrina) aga asjatundmatu ja kahtlase taustaga Martin Helme võib hea tahtmise ja jonnakusega palju pahandust teha. Samas on lolli ülemusega alati lihtsam asju ajada nagu omast käest tean. Tollele võid suvalist loba ajada ilma, et mees aru saaks millest jutt. Osavalt söödad ette endale meelepärase otsuse ja lased selle temal välja kuulutada. Rahandusministeeriumi ametnikud peaks kiirkorras psühholoogilise mõjutamise kursuseid võtma.

Lõpetuseks ei saa Martin Helme rahandusalase ekspertiisiga seoses avaldamata jätta viidet Postimehe artiklile "Martin Helme lisas naiste stringid töökuludesse", mida Rentsi blogis nägin. Mehe firma läks pankrotti, raamatupidamine haihtus, aga kuluaruandes esitati muuhulgas ka naisterahvaste ihupesu tshekid. Tüüp ise leidis, et selline "värdjalik" pisidetailides uurimine on poliitiline ärategemine. Mul tekib küsimus: Mis sorti traditsioonilisi väärtusi austavat äriettevõtet Helme kohviku kattevarju all pidas, kus stringid ja rinnahoidjad kuulusid tööriietuse alla 😜

Ülejäänud olulisemate tänaste uudiste kokkuvõte: 
     Prisma hakkab ka Läti õllepurke vastu võtma, takistamaks alumiiniumi kui väärtusliku värvilise metalli väljavedu tagasi Lätti. Seoses lubatud alkoaktsiisi langetamisega on karta, et alumiiniumõllepurkide sissevedu üle lõunapiiri võib oluliselt langeda.
     Õppimine on lausa majanduslikult jätkusuutmatu kuna USA näite varal hilisem kõrgem töötasu ei korva hullu laenukoormat. Oma kogemusele tuginedes leian, et tegelikult kõik kinni majandamise oskuses. Samas on mõtlemisvõime arendamine kahjulik, sest raskendab populistlike parteide võimuletulekut ja püsimist 😛

12 comments:

  1. Nagu ei saand me 5 rikkama riigi sekka(Midagi utoopilisemat annab ikka lubada), ei juhtu ka selle valitsusega midagi. Ärge kartke ei juhtu midagi peale selle, et oravameelsed ja sotsid hakkavad omale ise raha teenima. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. See oleks väga silmapaistev juhtum, kui mõni väljapaistev orav või sots saaks hakkama erasektoris ja teeniks endale seal elatist. Ainus tuntud reformar, kes sellega on hakkama saanud, on Atonen, ülejäänud on kõik Eesti riigile õnnetuseks pehmelt maandatud mingile eelarvelisele juhikohale. Eks hirm, et toidulaua juures on ruumi vähe, ongi oravate meeleheite põhjuseks. Helmete perekond on kenasti kõik paadis, aga kuhu oravad oma naised ja lapsed peavad panema?

      Delete
    2. Kallid sõbrad, Reform ja nende valijad on just need inimesed kes saavad edukalt hakkama nii era kui avalikus sektoris. Kesk ja EKRE esindavad seda kihti, keda riik peab jalul püsimiseks toetama, kellest "esimese Eesti" edulugu mööda läinud. Seda väidavad nad ju ise ka. Kui ei usu vaadake statistikat, kes millist parteid toetab.

      Delete
    3. Oravad ei ole enam ammu ettevõtjad, oravad on sotsistunud ja eurostunud.

      Delete
  2. Martin Helme on ju ka see poiss, kellel esimesel katsel gümnaasium pooleli jäi, läbi häda sai siiski hiljem lõpetatud. Taas näide sellest, kui erinevalt kasvatatakse meil poisse ja tüdrukuid, kui mõelda sellele, et selle pere naisliikmed on ju doktorikraadidega tegijad, kes ei pea rinnahoidjaid kuluaruannetesse sokutama või kes ei uhkusta intervjuudes sellega, et neil on matemaatika nii kehv, et ei saa kaartegi mängida (tsitaat: "olen matemaatika vallas täiesti tuhm - ei saa isegi kaarte mängida, sest ei oska tihisid kokku lugeda"). Suurepärane rahandusminister tõesti, kui vaja arvutada, võtab sõrmed appi.

    https://ekspress.delfi.ee/kuum/sarava-moistusega-noormees?id=69072535

    Nagu keegi internetis ütles, siis EKRE on hakkama saanud sellega, mida sajandeid võõrvõimu ei suutnud, ja kogu Eesti rahva palvetama pannud. Mina palvetan igal hommikul ja õhtul, et tuleks erakorralised valimised. Ja ma ei hääletaks mitte erakonna poolt, vaid valiksin selle erakonna esindajat, kes kõige suurema tõenäosusega EKREga kokkuleppele EI läheks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa oled hindamatu infokildude allikas, aga isegi paduuskumatu mina olen keskmisest tihemini hakanud kasutama sõnaühendit "jumal tänatud" :D Viimati viidates asjaolule, et Reformile mitte Isamaale hääle andsin. Reform pidas sõna, Kesikud paraku on võimuihas valmis ka vanakuradiga kampa lööma, Isamaa käitumist (pettumusest) ei suuda trükimusta kannatavate sõnadega kommenteerida.

      Delete
  3. EKRE pole võimule saanudki ja juba käib fantastiline spekulatsioon selle üle, millega nad tulevikus kõik hakkama saavad. Ootame ja siis otsustame, kas on tegu oravasarnaste riigivarastega või mitte. Või ei kannata mõned oodata, millal sotsid õnne meie õuele toovad?

    ReplyDelete
  4. Martin Helme on juba ühe firma pankrotti lasknud ja koos issiga mängivad mõisnikke, ei ole senise mustri põhjal alust arvata, et neid võimul olles järsku valgustus tabaks. No ja see minu isiklik seisukoht, aga Mart Helme kui lits mees - kes petab niivõrd valimatult inimest, kes talle kõige kallim peaks olema, petab omakasu nimel ka kõiki teisi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Martini koha pealt tuleb iga päev uudiskilde, mis järjest uuesti kinnitavad tüübi karjuvat mittesobivust rahandusministriks. Ma ei usaldaks hamburgeriputka müüja ametit mehele, kes ise tunnistab end matemaatikas täiesti tuhmiks. Ei tea kuhu silmad häbist panna kui selline mees Euroopa kolleegidega suheldes suu lahti teeb. Trump neile heaks eeskujuks nagu isegi tunnistavad :D

      Delete
  5. Tänaste uudiste põhjal võib arvata, et jumal on Eestimaale selja pööranud, Issand sa näed aga ei mürista:

    Rahandusministriks saav Martin Helme: ma olen euroliiduga piikide murdmiseks parim inimene üldse!
    * Martin Helme ei suhtu tõsiselt juttu, et praegu peaks koguma reserve ja mitte võtma hiigellaenu.
    * Ukrainast pärit tööliste kasutamine võib peatse ministri arvates päädida eestlaste vähemusse jäämisega.
    * Helme lubab, et uus valitsuskoalitsioon läheneb rahandusele ja eelarvele ennenägematul moel.

    ReplyDelete
  6. Paistab,et orava sitt on loopimiseks liiga kaalutu. :)

    ReplyDelete
  7. Mul soovitati ühe konkreetse tüübi kommentaarid kustutada aga keeldusin. Mitte niivõrd sõnavabaduse kuivõrd asjaolu tõttu, et minu arust on need erakordselt näitlikud iseloomustamaks teatavate poliitiliste jõudude toetajaid ;)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!