Wednesday, May 1, 2019

Minister või valitsus: see oli küsimus!

Moment kui selgus, et Kuusiku taat ei suutnudki oma
moori lõugu lõplikult lukku lüüa nagu ise väitis.
Täna istusin teleka ees ja jälgisin põnevusega otseülekannet presidendilossist. Esialgu pöörles kaamera niisama ringi, siis ilmus peaminister kaadrisse. President lasi poisil oma minut aega praadida enne kui näole andis. Ratas tundis end ilmselgelt äärmiselt ebamugavalt, tammus jalalt jalale ja kõigutas end edasi tagasi. Korra isegi tõmbas mobla välja, vaatamaks ega ometi pokemoni uus muna ole haudunud. Ei miskit, suskas tagasi taskusse ilme endisest süngem. Presidendi saabudes alustas sihukese hauataguse häälega, et momendiks tekkis juba lootus valitsuse tagasiastumise uudist kuulda. Paraku anti edasi vaid välismajandus ja IT ministri tagasiastumise avaldus, mille president momendiks pilku peale visates (oli vaja kontrollida, et niisama tühja lehte pihku ei susata, kurat seda ulakat koalitsiooni teab) ilma tseremoonitsemata ka vastu võttis.

Etenduse väga tähenduslik moment saabus kui Ratas peale küsimustele vastamist presidendi juurde vaibale suundus. Peatus nagu oleks midagi unustanud, pööras ümber, astus mõned sammud tagasi ja presidenti korrates tänas natuke nagu hapu näoga ajakirjandust tehtud tubli töö eest. Peab ikka päris pime olema kui ei mõista, et tegu oli avaliku sõnumiga EKRE'le, kes siiani ajakirjanduse kallutatust pidevalt sarjanud. Helmed vist närisid teleka ees suurest frustratsioonist oma kuulsaid kaabusid.

Miljoni dollari küsimus on siiski miks seni härra Kuusikut kaitsnud peaminister nii äkki oma meelt muutis. Elementaarne nagu ütleks Holmes Watsonile: Ratasel oli valida Kuusiku ja Ratase vahel, loomulikult valis ta ennast. Opositsioon nimelt teatas Kuusikule umbusalduse avaldamisest kui peaminister toda ametist ei vabasta. Ratas ei saanud minna välja riskile, et osa Isamaa (mis peale Seederi väljaütlemisi oli selge) ja võimalik et ka Keskerakonna enda parlamendi liikmeid ei järgi partei liini. Kuusiku umbusalduse läbiminek oleks aga automaatselt teinud mitte ainult IT ministrist vaid kogu valitsusest eesotsas Ratasega võimalik et maailmarekordiliselt lühikese kestvusajaga valitsuse. Erakorralistel valimistel poleks lootustki uuesti pukki saada. Teine faktor, millest ükski osapool pole avalikult rääkinud, on prokuratuuri ja politsei käsutuses olev info. Ratas kohtus mõlema esindajatega ja ilmselt teab tegeliku olukorda, mis kardetavasti Martile eriti roosiline pole.

Mida see tähendab koalitsioonile. Esiteks muidugi sisemiselt tugevat usalduse kaotust ja pingeid. Peaminister hakkab vähehaaval aduma, et EKRE'l pole plaaniski ei oma retoorikat ega meetodeid muuta nagu ka Helme ise ütles. Ma ei imestaks kui momendil on koos keskerakonna juhatuse kriisikoosolek arutamaks, kuidas edasi käituda. Võimalik on Helmele ultimaatumi esitamine: kui nad oma käitumist ei paranda pole koalitsiooni koostöö lihtsalt võimalik. Samas on minu jaoks müsteerium, miks Ratas ei käitunud peaministrina ega öelnud kohe alguses EKRE juhtkonnale, et see tüüp ei sobi kuna tekitab liiga palju probleeme sõltumata kas süüdistused on vettpidavad või mitte. Kole põnev oleks teada, mis on need hoovad, millega Helme Ratast kontrollida suudab. Siseminister Helme on samas olukorras nagu Trump: otseselt alluvate uurimistööd takistada ja kallutada üritada oleks nii varases staadiumis liiga riskantne. Jään huviga ootama EKRE ametlikku versiooni.

Kokkuvõttes ohverdati vigur poliitilisel malelaual. Pealesunnitud ohverdus vihjab tavaliselt surve all olevale seisule, millest ainuüksi viigi väljamängimine eeldab äärmiselt läbimõeldud ja meisterlikku mängu ning kamaluga õnne.

21 comments:

  1. Mul on kahtlus, et keegi soovib nii väga kõigest hingest seelikute parteile pugeda ja on ise kohe kui kästakse seeliku selga tõmbama, aga see on nii enesest mõistetav. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seelikute parteist pole kuulnud küll aga Riigikogu naisteühendusest mille liikmeks austatud EKRE'lane Peeter Ernits üritas saada. Puuduvad andmed kas ta pettemanöövrina ka seelikut selga proovis :D

      Delete
  2. Ratas tahab lihtsalt peaminister iga hinna eest olla. See ongi minu meelest see nöör, mille teine ots on Helme peos. 😐

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ratasel pole teist valikut, natuke veel ja oravatest saavad sotsid ja feministid. Muidu peaks Ratas ise seeliku selga tõmbama, aga vabatahtlikult ta seda ei tee.

      Delete
  3. Hästi kirjutatud =) Ma hakkasin nüüd faktide vastu ise ka huvi tundma, et kas opositsioon tõesti teatas Kuusikule umbusalduse avaldamisest kui peaminister toda ametist ei vabasta.
    Tunnustan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eilne ERR uudis: https://www.err.ee/935006/reformierakond-ja-sde-nouavad-rataselt-kuusiku-ametist-vabastamist

      Delete
  4. Lugedes tänast Ratase esinemist Euroopa Ühenduse teemal paistab, et isegi temal on hakanud üks koalitsioonipartner üle viskama. EL teemalist kõnet oleks saanud ka palju madalama profiili ja teiste rõhuasetustega pidada nagu seda Reinsalu tegi. Ootan põnevusega Helme samateemalist esinemist. Võimalik muidugi, et koalitsiooni säilimise huvides seda ei tule nii avalikult, hakkas hoopis mingist nõiajahist sonima.
    https://www.err.ee/935153/ratas-eesti-15-aastat-euroopa-liidus-on-olnud-meie-parimad
    https://www.err.ee/935168/reinsalu-voime-euroopa-liidus-oldud-ajaga-rahul-olla
    https://www.err.ee/935198/helme-hinnangul-kaib-kuusiku-suhtes-nojajaht

    ReplyDelete
  5. Ei saa aru, millist koalitsiooni soovid? Oravad sotsidega oleks vähemuses niikuinii. Reform oli liiga kaua võimul ja korrumpeerunud täiega, rahvas soovis muutusi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milles see väljendub, et rahvas muutusi soovis? Reformierakonna valimisvõidus?

      Delete
    2. Ei vaidle vastu, et rahvas soovis muutusi mis väljendus selgelt Reformi ootamatult ülekaalukas valimisvõidus. Vist juba ununenud, et võimul olid nimelt Kesk, Sotsid ja Isamaa! Praeguse valitsusega kahe kolmandiku osas muudatusi ei tulnud! Lisaks ka seda, et ehkki rahvas toetas parteisid nii nagu valimistulemused näitavad siis taolist koalitsiooni ei osatud ka halvas unenäos näha.

      Delete
    3. Oravad arvasid et kui EKRE välistada siis tormavad kõik nende juurde, president võiks EKRE ära keelata kui ta neid nii moodi vihkab ja teie ka onjo. :)

      Delete
    4. Muutuste soovi asjus on huvitav lugeda parteide populaarsust rahva hulgas tänase seisuga
      https://www.err.ee/935301/keskerakonna-reiting-kaugeneb-reformierakonnast-ja-laheneb-ekre-le

      Delete
    5. Ma ei vihka EKRE't, lihtsalt ei mõista neid. Kardan et endalegi aru andmata toetavad Kremli agendat. Venemaal on pikaajaline kogemus kasutada sinisilmseid liikumisi "kasulike idiootidena" enda huvides.

      Delete
  6. Jüri Ratta vaevlemise peale meenus see tsitaat (eestikeelset pole käepärast, tuleb tsiteerida originaali:

    "‘Lotho never meant things to come to this pass. He has been a wicked fool, but he’s caught now. The ruffians are on top, gathering, robbing and bullying, and running or ruining things as they like, in his name. And not in his name even for much longer. He’s a prisoner in Bag End now, I expect, and very frightened. We ought to try and rescue him.’"

    ReplyDelete
  7. Teiseks tuli EKRE koalitsioonipartnerite olukorra kohta Pratchettilt meelde sekretär Lupine Wonse pärast seda, kui lohe oli kuningaks kroonitud - ja ka nõunikud, kes sellega leppisid.

    "Palgamõrtsukate juht oli kunagi kuulnud väljendit "nägu nagu mask" ja pead murdnud , millal oleks õige seda kellegi kohta kasutada, ning nüüd ta teadis. Just selliseks oli Wonse'i nägu muutunud - see oli jube mask inimese näol, kes püüab mitte kuulda, mida tema enda suu ütleb."

    ja kui jutuks tuleb neitsite lohele ohverdamine, siis:
    "Nõunikud ei vaadanud üksteisele näkku, kartes seda, mida nad võivad seal peegeldumas näha. Igamees mõtles: varsti ütleb mõni neist kindlasti midagi, tõstab protesti, ja siis pomisen ma nõusolevalt, ilma et ma otseselt midagi ü t l e k s i n - nii rumal ma pole - kuid igatahes pomisen ma täiesti selgelt, nii et teised ei saa täpselt aru, kas ma olen ikka päriselt vastu, sest sellistel puhkudel on kõigil õigetel meestel sünnis enam-vähem püsti tõusta ja peaaegu öelda oma sõna..."

    ReplyDelete
  8. Kas see lõugade lõplikult lukku löömine peaks tsitaat olema kuskilt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täiesti suvaliselt enda pähe hüpanud väljend. Samas ei või kindel olla, et seda keegi kunagi kusagil kasutanud ja enne kui ma arugi saan potsatab postkasti kohtukutse plagiaadi asjus :P

      Delete
  9. AH siis sellepärast, et ei saa aru siis kardad, aga karda edasi, hirmul pididki suured silmad olema, ma täitsa mõistan, siis su meelsust. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ???? Kas sa ise ka saad aru, mida kirjutad? Või on su eesti keele tundmine natuke nadi?

      Delete
    2. Ma mõtlen, imelik eriti kui venkud temast nii kaugel on mida ta neist ikka kardab, pealegi EKRE oli rohkem natsid või tegelikult enam polegi tähtsust on nad Trumbi, Kim Chŏng-un või Putini käsilased kõik on lootusetult valimatult sassis. :))

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!