Monday, May 13, 2019

Riidenumbrisegadus

34 suurustähistusegs püksid vastavad tegelikkuses numbrile 37
Tavaliselt (väga harva) riideid ostes ei pööra numbritele tähelepanu rohkem kui üleüldise suuna mõttes: millises riiulivahes võiks parajad püksid või pluusid olla. Proovin selga ja võtan selle suuruse, mis mugav. Seega on mul äärmiselt umbmäärane teadmistepagas riietusesemete numbrite suurusest. Püksid on olnud peale kahekümnendat eluaastat üldiselt 32 ja peale laste saamist kindluse mõttes 34. Vist ei pea rõhutama, et mõjus mitte rasedus, millega tegeles kaasa, vaid vähenenud füüsiline aktiivsus ja stabiilsem toitumine - laste jäänused sai ju nahka pandud 😒 Jopede koha pealt olen üldiselt Ameerika L. Muideks selles S'de. M'de ja L'de ning igasugu lisandväärtust pakkuvate erineva hulga X'de rägastikus orienteerumiseks peaks ilmselt lisaks moedisaini kraadile ka relatiivsusteooria alustega kursis olema. Mõne aasta eest ostetud suusavest kinnitas mu eelnevaid kahtlusi, et suurusetähistus, erinevalt massist, ei sõltu taustsüsteemi liikumise kiirusest küll aga asukohast.

Relatiivsusteooria avaldumine riiete suuruses:
Euroopas suureks L osutuv vest on Ameerikas M 😋
 
Küsimus kerkis üles kuna nägin netipoes (pealtnäha) ägedaid ja soodsaid matkapükse, mille tellimisel rõhutati, et suurus on tegelik. Paluti mitte usaldada varasemaid riietusesemeid vaid ise füüsiliselt mõõdulindiga ümbermõõt määrata. Peale ligi kahte kuud jooksmas käimist on ilmselgelt nii kaal kui vöökoha ümbermõõt muutunud. Esimeses augus olnud rihmad hoiavad pükse mugavalt üleval kolmandas augus, tühja kõhuga isegi neljandas. Enamus pükse on mul 34 mõõdus, seega eeldasin et 32 peaks momendil paras olema. Hea, et järgisin nõuandeid ja igaks juhuks ikka mõõtsin üle. Pettumust raske varjata: mõõdulint näitas ümbermõõduks 34 tolli. Et nagu mis mõttes. Pähe sähvatas kusagilt kuuldud infokild riidefirmade reklaamitrikist, kes meelega vähendavad suuruste tähistust. Täiesti mõistetav, et XL mõõdus kodanik ostab ülima rõõmuga M'ga tähistatud riideid, eriti veel kui need selga ka lähevad. Asjaolu, et riidetükile õmmeldud tähistus reaalsust ei peegelda ei oma mingit tähtsust. Oluline on enesetunne - vaatamata pekirullidele pigistan end endiselt M pükstesse.

Võtsin kapist kaks paari pükse, panin põrandale, mõõdulint kõrvale. Kahtlused said faktilise kinnituse: Calvin Kleini number 34 püksid olid vöö kohast 18.5 tolli laiad, ümbermõõdu numbriks seega tegelikult 37. Pikad 34 teksad vastavalt 18.25 ja 36.5 kusjuures osa vöökohta venivast materjalist. Isegi kontrollpaarina võrdluseks võetud Briti päritolu nr 34 Tilley matkapüksid 18 ja 36. Seda siis meeste riietuse koha pealt. Ma ei taha kosta seksistlik aga millegi pärast on kahtlus, et naiste puhul võib erinevus veelgi suurem olla kuna õrnem sugu kipub igasugu ümbermõõtudele oluliselt rohkem tähelepanu pöörama. Kinganumbritega on vist veel segasem olukord, mulle personaalselt on parajalt sobinud jalatsid piirides 10 kuni 13, seda siis Ameerika süsteemis. Kuramus, selline segadus muudab mõttetuks kogu netipoodlemise kui suuruse numbreid ei saa usaldada.

Kas teil kipub ka riiete ja kinganumbritega seoses segadusse viivaid momente tekkima või olete juba harjunud ja oskate peast virtuaalsed ning tegelikud numbrid kokku viia???

P.S. Põnevusega ootan, mis on tegelik suurus peadselt (loodetavasti) saabuvatel matkapükstel😲

9 comments:

  1. Numbritega petetakse jah, aga mulle tundub, et mõnel on nö standardne keha, riided sobivad proovimatagi, mul pigem nii, et riie, mis puu peal tundub sobivad, ei lähe seljas mitte - mõnest kohast lai, mõnest kitsas. Netipoodides olen ka väga ettevaatlik, kuigi väga sobimatuid asju tegelikult pole saanud, võiks isegi öelda, et tulemus on olnud parem, kui pärispoes, samas ma väga harva ostan ka. Asi võib ka selles olla, et poes on lihtsam asi väikse sobimatuse tõttu tagasi riiulisse panna, koju tellitud kaupa ei viitsi tagasi saatma hakata ja siis lepidki kergemini...Jalanumbrite osas sobivad mulle millegipärast inglise numeratsioonis asjad, kahjuks tänu Brexitile ei julge sealsetest poodidest enam tellida.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuidas Brexit tellimist takistab või miks tellimise juures hirme tekitab? Lihtsalt huvi pärast küsin.

      Delete
    2. Kallimaks läheb ilmselt lihtsalt kui tollid peaks peale pandama.

      Delete
    3. Miks sellist asja siis praegu karta? Brexit ei ole ju veel juhtunud ja kes teab kas kunagi üldse juhtubki ning kui ka juhtub, siis ei pruugi seal mingit ekstra tolli olla või on nii väike, et pole suurt vahet.

      Delete
    4. Ma seni polegi netipoest riideid ostnud, eks näis mis esimene kogemus on. Jalatseid kindlasti ei julge ilma proovimata osta. Üleüldiselt sobivad mulle ka enamus riideid, mis selga lähevad, ainult käiste ja säärte pikkust pean jälgima oma pikkade jäsemetega. Mind siin Brexit õnneks ei puuduta, küll aga Trumpi kaubandussõda Hiinaga.

      Delete
  2. Meeste pükstel peaks ju tollides suurus olema, siis hea kindel osta.34" on sama suurus mistahes riigis. Jalanõudel võib nende sobivus sõltuda liistust. Näiteks Columbia ja Salomon on laiemale jalale alati sobivad. Kõiksugu tähtedega märgistatud rõivasuuruseid ei saa uskuda, kui selga ei proovi. Firmadel standardid erinevad ja aastatega muutuvad. UKs näiteks M&S suurus 12 olevat paar aastakümmet tagasi olnud suurus 16! Selline "vanity sizing" on üsna tavaline, igal oma standardid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probleem ongi see, et minu riidekapi 34"-ga tähistatud püksid on tegelikult 36" kuni 37" mitte 34" nagu sinisilmselt eeldasin. Jalg on mul lai aga jalatsi number siiski näitab eeldatavalt pikkust, laiust tähistavad mõned firmad eraldi N (narrow), R (regular) või W (wide).

      Delete
  3. Riidesuurus veel, aga mul on jalatseid ka vahemikus 35.5 kuni 38, see tundub juba üsna suur vahe. 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nojah, kui ronimispapud arvesse võtta on minulgi õige lai jalatsinumbridiapasoon - igavene äge sõna kui järgi mõelda :P

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!