Friday, August 23, 2019

Füüsiline vorm ja selle hindamine. Kas 56 on tõesti uus 25 ;)

Olles varsti pea pool aastat jooksnud ja veidi muud füüsilist tegevust harrastanud tekkis huvi milline siis objektiivselt mõõtes tegelikult mu füüsiline vorm on. Enesetunne on igati hea aga nagu jooksutiirude aegadest olen aru saanud pole tegu objektiivse hinnanguga. Kord tunned end hästi aga aeg nigel, teinekord toss ja väsinud olemine kuid jooksed pea rekordi. Võtsin siis appi sõber google, palju ei viitsinud sorida, klikkisin esimesel lingil, mis pole muidugi eriti teaduslik või kriitiline lähenemine. Googles esimeseks olemine annab siiski natukenegi tunnistust populaarsusest, iseenesest ei pruugi see muidugi positiivne näitaja olla (Trump või mõni kodumaine partei hoitatavad näited😉).

Füüsilise vormi juures hinnatakse laias laastus aeroobilist vastupidavust, lihasjõudu, painduvust ja kehakudede (rasv, musklid, luud) suhtelist osakaalu. Vastavaid teste võib leida lugematul hulgal, otsustasin valida sellised, mida kodustes tingimustes mugav teha. Google otsingus "how to measure fitness" tuli esimesena üles sihuke asutus nagu Mayo Clinic: 12 miljardise aastakäibega tervishoiualane mittetulundusühing, kes tunneb lähemat huvi võib googeldada. Nende testid olid lihtsad ja ilmselgelt mõeldud tavakodanikule, mitte sportlastele. Fitnessi pedede või tippsportlaste testid on hulka keerulisemad, aeganõudvamad ja vajavad sihukest aparatuuri, mida mul kusagilt võtta pole.

Järgnevad Mayo testid koos minu kommentaaridega:

1.  Aeroobiline vastupidavus:

Puhkeasendi pulsisagedus: Nädala keskmine on mul pulsikella põhjal otsustades 48 lööki minutis. Tervetel heas vormis inimestel peaks olema 60 ja 100 vahel. Üldiselt mida madalam seda parem, sportlastel alla 60, maratonijooksjatel lausa 45. Minu 48 vihjab kas eriti heale südamele või siis pulsikella nigelale mõõtetäpsusele. Maratonijooksja ma nüüd kindlasti pole samas südameprobleeme pole suguvõsas olnud.

Jooksu test: 1.5 miili ehk 2.4km jooksu aeg. Üleile jooksin 2.65 km 11:58 (eile 12:08, täna 11:59) mille taandamisel 2.4 km peale sain tulemuseks 10:50. Väidetavalt vastab see 25 aastase mehe heale vormile (11min 2400meetri peale).
Märkus: Alles poole distantsi peal hakkasin mõtlema, et jookseks seekord veits kiiremini. Pulsisagedus esimese poole peal oli 100 ringis, mis näitas et eriti ei pingutanud, teisel poolel tõusis 140'ni vihjates umbes 80%'le energia kasutusele. Kevadel jooksmisega alustades oli pulss ikka üle 150 pea kogu distantsi jooksul ja hingamine raske. Seega ilmselt jaksaks kiireminigi joosta kui see plaanis oleks.
P.S. Sain ka oma Cooperi testi tulemuse 12 minutiga läbin 2656m.

2.  Lihaste tugevus ja vastupidavus:  Kätekõverdused, klassikalised ilma puhkamata järjest nii et lõuaga momendiks puudutad kergelt põrandat ja keha on sirge. Uhasin järjest, minutiga tegin 35, jällegi ületasin 25 aastaste meeste hea vormi näitaja 28.
Märkus: 36's pumpamine tuli nii üle kändude, et seda ei lugenud. Aeglasema tempoga oleks ehk mõned korrad rohkem jaksanud. Ajalist piiri polnud seatud, kuid eeldati järjest tegemist.

3.  Lihaste tugevus ja vastupidavus:  Istessetõus käed rinnal, mitu korda jaksad minuti jooksul.
Tulemuseks sain 47 ületades 25 aastaste normi. Minu arust pigem tegu kiiruse kui musklite tugevuse indikaatoriga. Karates teeme iga trenn soojenduse käigus kiirelt üle saja. Võimalik muidugi, et inimeste jaoks, kes kõhulihastele peale söömise muud koormust ei paku, on tegu arvestatava testiga.

Omalt poolt lisaks lihastugevuse testide hulka ka lõuatõmbamise. Paraku jääksin oma kunagise leivanumbriga praegu jänni. Läksin nalja pärast proovima, peale kolme rippusin nagu lastud vares, omal ajal sai lõdvalt 20 tehtud. Ehk siis selle pärast polegi testide hulgas, et tavakodanik lihtsalt ei jõua.

4.  Painduvus:  Istes sirutad käed ette vaadates palju ulatad näpuotstega jalataldadest kaugemale. Pead hoidma vähemalt sekundi staatiliselt ja arvestad kolme katse keskmise. Ilma soojaks tegemata ulatasin 5 tolli üle taldade, isegi siin suutsin poole tolliga 25 aastaste meeste hea vormi normi ületada.

5.  Vööümbermõõt:  89 senti ehk 35 tolli. Ainsaks kontrollnumbriks on 40, mida ei tohiks ületada.

6.  BMI: See number on mul momendil 22.1, seega igati normi 18.5-25 piires.

Sihuke pilt kuna jooksmisest tülikas selfit teha
Võiks nagu eufooriasse sattuda ja kilgata, et viiskümmend-kuus on uus kakskümmend-viis. Füüsilise vormi poolest (kui lõuatõmbamine välja arvata) ilmselt ei jää ma tõepoolest palju enda ülikooliajale alla, sest tol ajal sai põhitähelepanu lõbutsemisele pööratud. Samas ei maksa unustada, et võrdlustabel on koostatud USA organisatsiooni poolt keskendudes eelkkõige kohalikule elanikkonnale, mis teatavasti on maailma keskmisega võrreldes hullult vormist väljas. Kardetavasti on numbreid veidi kohendatud nagu seda tehakse ülikoolis kontrolltöödega: kui kõigil halvasti läheb lastakse latti madalamale, nii õnnestus mu tütrel aeg-ajalt üle 100% tulemusi saada😜

Kui juuksekasvu vedelikku pähe määrida, habe ja muu karvastik üle värvida, nahk pingule sikutada ning uued hambad panna võiks täitsa baari beibesid lantima minna😋

Tabelid lisasin selle mõttega, et kui keegi soovib teada saada, millises vormis tema on siis lihtne leida ja katsetada. Muidugi ei maksa neid numbreid liiga tõsiselt võtta. Samas ei saa salata, et positiivse impulsi annab küll pettekujutlus, et oled pealt viiekümnesena samal tasemel kui heas vormis kahekümne viiene kodanik.

Kas olete kunagi enda füüsilist vormi testinud ja kui tõsiselt taolisesse hinnangusse suhtute?
Kas keegi teab mingit objektiivsemat või muidu asjalikumat füüsilise vormi hindamise meetodit välja pakkuda?

4 comments:

  1. Kusagilt meenub,et tasakaalu hoidmine on oluline näitaja kere ja vaimu seisundist.

    ReplyDelete
  2. Jajah, seda nägin ka ühes testis kirjas (ühel jalal aja peale seismine), aga ei proovinud veel.

    ReplyDelete
  3. Kas seal painduvuse omas istud maas ja jalad on sirgelt ees? Või jalad on laiali ja lähed nö pannkooki? Mõlemal juhul sõltub mul täiesti kuufaasist, sellest, kui soe on jne, parematel hetkedel saan soojenduseta ka pea vastu põlvi või põrandat (sest tegelt seal pole oluline see, kui kaugele kuidagi sõrmed saad, vaid see, et alaselg sirgeks jääks, ei tohi kumeraks tõmmata, et kaugemale ulatada), kehvematel olen nii kange, et saan sirgete koos jalgadega varvastest kinni küll, aga mingit ette kummardamist eriti ei tule.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sulle julgen tunnistada, et eks ma natu cheatisin ka. Tegin püstiasendist, istudes üksi nõksa raskem. Mul sihuke huvitav lugu, et peale suusatamisel saadud seljatraumat läks ettepoole painduvus üllatavalt heaks, samas külje peale endiselt nigel. Mul õnneks kuufaasist ei sõltu :D küll aga soendusest. Kui keegi tagant aitab saan soojast peast maas istudes isegi pea vastu põlvi.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!