Sunday, September 8, 2019

Metsinimesed ja seeneepopöa

🍄🍄🍄Foto kuriteopaigalt, ohvrid peagi pannil😋🍄🍄🍄
Nädalake tagasi tekitas suurt kära seeneteemaline artikkel, kus eestlane kurtis, et Chicago kandis kutsuti neile politsei ja anti kohtukutse seoses metsast seente korjamisega. Ilma pikemalt süvenemata reageerisin minagi üle võlli, et milline absurdne käitumine ja seadused. Hiljem lugedes mõningaid vaoshoitumaid postitusi ja rahulikult järele mõeldes hakkas tunduma, et mis meile eestlastest metsinimestele tundub täiesti iseenesestmõistetav, nagu metsa alt marja suhu või seene korvi panemine, võib paista mõne teise, eriti veel hüperurbaniseerunud kultuuri juures hirmsa barbaarsuse ning looduse rüüstamisena.

Eestlased, Põhja-Eurooplased ja idapoolseid alasid asustavad rahvad on oma metsarohkusega ära hellitatud. Alateadvuses oleme nagu indiaanlased kunagi, kelle jaoks maa omamise kontseptsioon oli nii võõras, et nad olid nõus võileiva hinna eest seda valgetele "müüma". Neile lihtsalt ei mahtunud pähe, et keegi saaks maad omada nagu keegi ei saa õhku omada, mida kõik hingame. Alles siis mõistsid kuidas neid tüssatud kui valge "oma" maale neid küttima ei lubanud. Kui meil ja Skandinaavias tohib ka erametsast (riigimetsast rääkimata) marju ja seeni korjata siis Ameerikamaal on hoopis teistsugused seadused. Siin pool Atlandit võidakse sulle haavlipüssist tuld anda paljalt võõral maal viibimise pärast.

Kokkuvõttes on mõistlik võõras riigis nende seadusi tunda ja tavasid austada enne kui oma "õigustest" räuskama pista, vaatama sellele kui imelikud need tunduda võivad. Ei saa salata, et olen ise pidevalt pattu teinud. Matkal olles metsas marju puginud ja seeni korjanud õhtul lõkkel praadimiseks, isegi ilma loata mõne kala püüdnud ning nahka pannud. Ei teagi kui karmid Kanadas seadused selle koha pealt on, igatahes ametlikul telkimsiplatsil ei tohi metsa alt lõkkematerjali korjata vaid tuleb kohapealt osta. Taolist poliitikat toetan igati, eriti nähes kuidas lollakad linnainimesed on sellele vaatamata üritanud toorest võsa lõkkepuiduks maha murda. Eestis on RMK olukorra äärmiselt targalt lahendanud, tasuta haluhunnik lõkkekoha kõrval säilitab loodust ja ei maksa ju tegelikult suurt miskit rohkem kui natuke tööd, et kuivikud juppideks lasta ja platsile vedada.

Tervitused kõigile metslastele, kel meeldib võsa vahel hulkuda ja korilusega tegeleda!

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!