Thursday, October 24, 2019

Canada valimised pildis ja numbrites

Erakondade toetus geograafiliselt
Värvid samad mis alloleval graafikul
Meil olid siin esmaspäeval üleriiklikud valimised, mille tulemusel jäid Liberaalid võimule kuid mitte enam ainuvõimule nagu seni. Peavad moodustama kas koalitsiooni või siis vähemusvalitsuse. Seoses valimissüsteemiga ei kajasta tulemused just kõige täpsemini valijate tahet. Ehkki Konservatiivide poolt hääletas veidi rohkem kodanikke said seoses valimisringkondade paigutuse ja süsteemi "võitja võtab kõik" tõttu Liberaalid oluliselt rohkem parlamendikohti. Torontos küll oli liberite võit suur, eks oma panuse andsid pikalt võimul olnud konservatiividest vennad Fordid. Infoks, et New Democrats on vasakpoolne tööpartei ja Peoples Party parempopulistlik. Ülejäänute poliitikat iseloomustab nende nimi piisavalt hästi. Ühiskond on rohkem polariseerunud nagu üle maailma. Albertas lõid uuesti lõkkele eraldumisjutud, mis tavaliselt Quebecki teema. Läänes on suured nafta ja muude loodusvarade varud, milleks jagada teistega ja pealegi veel maksta ebapopulaarset ja järjest tõusvat "süsinikumaksu", mis bensu hinnale märgatavalt otsa kerib. Mida kaugemal pealinnast asuvad, seda vähem rahvale Ottawa ülbikud meeldivad.

Valimistulemused toetusprotsentides, absoluutarvudes ja parlamendis esindatuses

2 comments:

  1. Hiljutises telesaates võis näha, millises ulatuses Kanadas metsi raiutakse ja Albertas õliliivast kütust tehakse. Väga masendav, kuidas jõhker looduse hävitamine toimub nn arenenud maal.

    ReplyDelete
  2. Konservatiivide valimisreklaamis (CO2 maksu vastane) oli info mitu protsenti maailma reostusest Canada toodab. Suht väike number, paraku ei mainitud, et rahvaarv on 10X väiksem, ehk siis keskmine canadalane saastab 10X rohkem, mis siis et absoluutväärtuses maailma mastaabis väike number. Õliliivade kaevandusi olen ise lennuki pealt näinud, õõvastav oleks kohane eestikeelne sõna. Pindala pea sama suur kui Venemaa, rahvast ainult 37.6 miljonit - maavarasid nina peale jagub uhkelt laristada ja teistelegi müüa.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!