Thursday, November 28, 2019

Jäin dopinguga vahele :P

Novembri VO2 Max päevade kaupa
Täna peale jooksu statistikat vaadates jäi silma, et VO2 Max number jälle kõrgemale kerinud. Kummaline küll, sest väidetavalt on see suht stabiilne, mis vanusega aegapidi allapoole vajub aga mida on võimalik vaid suure vaevaga kõva trenniga veidi tõsta. Põhjus lihtne, sest definitsiooni järgi on tegu organismi maksimaalse hapniku kasutamise kiirusega, mida mõõdetakse mL/(kg·min) - lahtiseletatult milliliitrit hapnikku minutis kehakaalu kilogrammi kohta.

Tundes lihtsat matemaatikat on selge, et mida kiiremini süda lööb ja mida suurem kopsumaht, seda rohkem hapnikku veri suudab edasi kanda.  Eesmärgipärane treenimine tavaliselt suurendab äärmiselt aegamisi nii südame kui kopsude mahtu ja südame löögikiirust. Samuti tõstab VO2 Max numbrit valemis nimetaja, antud juhul kaalu, vähendamine. Seega peaks kodaniku VO2 Max olema suht staatiline ja muutuma väga aeglaselt. Kaal on mul viimase nelja kuu jooksul stabiilselt 77 - 78kg püsinud.

Sellise VO2 Max graafikuga nagu minul saaks sportlane ilma mingi küsimuseta disklafi. Kujutan ette, et ainult veredoping suudaks joone nii kiirelt ja nii palju 20% üles pumbata. Paraku pole lasknud endasse tilkagi verd juurde manustada. Paar päeva sai süüa heeringat keedukartulite ja hapukoorega (hapupiim joogiks kõrvale) kuna kaasa ei viitsinud suurt vaaritada. Äkki on tegu uue enneolematult efektiivse jõutoiduga, mida me vaarisad heinategemise ajal tarbisid😜 Kui muidu püsis mu näitaja mõõtmise algusest saati 43 ja 46 vahel siis viimase nädalaga hüppas ootamatult 56 peale. Ennustatavat 5km läbimist 20 minutiga (momendi rekord 22:11) ei kujuta kuidagi ette, ainult ehk näljase hundikarja eest surmahirmus pagedes.

Huawei Health graafikul läks number mõõtkavast välja. Alloleva Canada spordiarstide liidu tabeli põhjal oleksin mitte ainult oma vanuse vaid ka 18-29 noortemeeste hulgas lausa "superior" konditsioonis😁 Einoh enesetundele mõjub paganama hästi, paraku on kahjuks selge, et ükski asi pole nii ilus kui pealtvaadates paistab. Objektiivselt võttes olen küll üsna heas vormis aga mitte mingi sportlane. Seega peab neis numbrites kusagil viga peidus olema. Teatavasti saab tulemus olla vaid nii hea kui algandmed.


Reaalselt mõõdetakse VO2 Max numbrit laboris. Spordikellade puhul kasutavad erinevad firmad erinevaid valemeid VO2 Max hindamiseks. Internetis sobrades võib leida hulga erinevaid valemeid. Põhilised algandmed on enamasti maksimaalne pulsisagedus, puhkeasendi pulss, inimese kaal, eeldatav koormus. Mõned, nagu ülalolev tabel, korrutavad lihtsalt jooksukiiruse mingi koefitsendiga. Garmini jooksukellade suht keerulist metoodikat kasutavad hinnangud olevat üllatavalt täpsed +-5-7%. Puhtalt jooksukiiruse põhjal arvutades (ülemises tabelis) oleks minu VO2 Max number 51, mis pole paha. Realistlikum on siiski Huawei senine keskmine 45.

Viimaste päevade distantsid ja tempod
Miks Huawei minu VO2 Max'i äkki üles kerima hakkas. Nii jooksukiirus kui pulsisagedus (eeldatavasti peegeldab pingutust) püsisid enam-vähem samal tasemel, mis eelmise kuu jooksul. Esimene võimalus, et tuli  mingi tarkvara uuendus, selle vastu räägib aga sujuv tõus, sest valemi muutumisega eeldaks järsku hüpet. Võimalik, et olles kogunud minu kohta piisavalt kaua andmeid modifitseeris programm valemit sujuvalt. Kes seda teab, aga kahjuks ei jookse mitte VO2 Max number vaid mees peab ise jalga jala ette tõstma. Jällekord näide, et tehnoloogia on küll põnev aga enne kui rõõmust hüppama hakata tuleb numbreid kriitilise pilguga vaadata, kas tunduvad realistlikud või mitte.

P.S. Täna täitsin "Jooks on lahe" grupi Novembrikuu väljakutse läbides 25 päeva jooksul 30'st iga päev vähemalt 5 kilti kusjuures ainult kaks päeva jalutades. Järgijäänud kolmest päevast kahel plaanis joosta, viimasel võimalusel jalutada 5km läbi.

1 comment:

  1. Sa oled nagu katsejänes, aga sa pead oma Huiwai nüüd remonti viima näetsa lõhkusid koreakate programmi oma jooksmisega ära. :)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!