Sunday, November 17, 2019

Kohvist ja kohvimasinast

Päeva üheks mõnusaimaks momendiks on hommikul peale jooksu ja dushi all käimist aurava kohvitassiga IKEA lebotooli vajumine, et netiuudistes surfama hakata. Kulta Katriina kohvipuru masinasse kallates meenub alati Soomes pesitsev lapsepõlvesõber, kes need kümme pakki suvel tõi. Muiates mõtlesin (pange nüüd tähele kõik mu sala-austajad😙), et kui üks näitsik tahaks iga päev mu mõtetes soojalt meenutatud saada, poleks muud vaja kui kinkida kümmekond pakki lemmikkohvi😁 Kallid lugejad, huvitav millise trikkidega saaks teie mõtetesse kõige lihtsamini pugeda😜

Kohvi teemal jätkates ei saa mööda minna töökoha olukorrast. Meil puhkeruumis mitu masinat, aga ühegagi neist ei saanud valmistada mulle meelepärast jooki. Ainus Keurigi oma, mis kõlbaks, kasutab hirmkalleid kapsleid ja siiski kipub kohv minu maitsele lahjaks ja jahedaks jääma. Muretsesin korduvkasutatava kapslikujulise minifiltri. Paraku oli tulemus isegi maksimaalse kohvikogusega veel hullem. Kuum vesi lihtsalt voolab liiga kiiresti peale, ei jõua kohvipurust maitset välja imeda. Paberfiltri lisamisega hakkas vesi üle kapsli ääre voolama. Lisaks kõigele pole võimalik vee kuumust tõsta, mis teoreetiliselt peaks keemilise rektsiooni kiirust suurendama ja purust rohkem maitset välja loputama. Kohviku kohv pole ka suurem asi vaatamata heale Tim Hortoni firmamärgile.

Seni olen võtnud kohvi tööle kaasa suure termostassiga aga teadagi pole termoses tund kaks seisnud kohv enam see, ehkki parem kui ülejäänud variandid (mis annab vihje kui jubeda maitsega need on). Eelmine nädal tõi üks töökaaslane enne puhkusele minekut oma vana uhke "Hamilton Beach Brewstation" programmeeritava kohvimasina. Kuna keegi teine huvi üles ei näidanud, otsustasin ise katsejäneseks hakata ja ära proovida. Järgmine päev tõin kodust filtrid ning kohvi kaasa. Vesi kannu, kohv filtriga sisse ja käima.

Tuled vilkusid, kuid nats aja pärast lülitas ise end välja. Ei ole vist nii lihtne, üritasin ühte ja teistpidi, ei aidanud miski. Tuleb hakata programminupuga jamama. Nägin jupp aega vaeva, sain igasugu seadistused paika alates kellaajast ja lõpetades maitsetugevusega aga mida ei juhtunud oli kohvi valmistamine. Vähehaaval käis kümmekond inseneriharidusega tüüpi riistaga askeldamas, tee või tina, keegi ei suutnud meelitada masinat kohvi valmistama. Piinlik tunnistada, lõpuks olin sunnitud googlesse nime toksima. Veidi kergendust kui nime "Hamilton Beach ..." sisestamisel hüppas automaatselt esimese ehk kõige populaarsema valikuna "... Brewstation how to use" Seega polnud ma ainus loll, kes ei suutnud masinat kohvi valmistama panna. Lahendus osutus nii lihtsaks, et piinlikumaks oleks osutunud vaid vastus: "Teie uue tolmuimejaga ei saa kohvi keeta"😝 Olime vee kallanud masinasse kuid valesse anumasse😔

Kokkuvõttes tasus kogu jama kuhjaga ära, sest kohv tuli üllatavalt hea kui masin musta aromaatse vedeliku lõpuks valmis vaaritas. Ostsin töö juurde kilose kohaliku minu maitsele vastava kohvipuru purgi (Kulta Katriina on vaid kodus nautimiseks) ja liitri metspähkli maitselist koort. Sellest peaks jaguma paariks nädalaks või isegi kauem. Eesti värvide ja rahvusmustriga tassi olin juba varem kappi pannud.

2 comments:

  1. Ma elasin kohe innuga kaasa, hea kohv on oluline. Ja nüüd tahaks ka metspähkli maitselist koort.

    ReplyDelete
    Replies
    1. See on muideks üks asi mida iga aasta suure närvikuluga Eestisse kaasa smugeldan. Kaks liitrist kohvikoore pommi (röntgeni aparaadis paistavad nagu 88mm miinipilduja miinid, millelt saba maha keeratud).

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!