Monday, December 9, 2019

Vulkaanidega ei mängita - üleeile kraatris

Kilauea-Iki kraatri põhjast jalutasime läbi 7Dec 2019
Tee heledam joon, tagaplaanil aurav põhikraater
Plaanis oli hakata reisupäevikut postitama, aga elu tegi omad korrektuurid. Honolulus just enne väljalendu lugesin BBC värskelt laekunud uudist Uus-Meremaa vulkaani tragöödia kohta.  Turismigrupp oli kraatris sel ajal kui vulkaan aktiveerus. Momendil tundub, et tegu pigem kuuma auru massiivse eraldumise kui laava purskega, mis ilmselt seletab ka pea olematut hoiatust. Purskele tavaliselt eelnevat olulist maavärinate tiheduse ja tugevuse tõusu ei täheldatud. Maavärinad on tänapäeval parim magma liikumise ja võimaliku purske ennustusvahend. Hawaii vulkaanid on pideva jälgimise all, maavärinate infi jagatakse päevade ja nädalate kaupa avalikult koos geoloogide ametliku häiretaseme deklareerimisega. Samas võib aktiveerumine ikkagi suht ootamatult toimuda, pinge pinnases vabaneb suurema maavärinaga, tekitades kuhugi prao, millest surve all gaasid, aur või hullemal juhul laava välja purskab.

Turistid kraatri põhjal mõni moment enne purset.
Kahjuks ei näe neil mingit pääsemsivõimalust.
Lugu puudutas mind kübeke lähemalt kui paljusid teisi, sest puhkust veetsin viimase nädala jooksul sõna otseses mõttes ühel maailma suurimal ja samal ajal aktiivseimal vulkaanil magades ning ringi hulkudes. Hawaii suur saar nimelt pole miskit muud kui megavulkaan, millel mitu kaldeerat, kraatrit ja lugematu hulk pisemaid koonusi, auke ja pragusid, kust auru, gaase ja laavat võib välja pursata. Suurem aktiivsus saare lõunaosas, kus alles eelmine aasta märkimisväärne laavavool aset leidis. Hawaii asub niinimetatud Hot Spoti kohal, mistõttu pursked enamasti rahulikuma iseloomuga. Laava on nii vedel ja kuum, et voolab suht rahulikult kraatrist välja.

 Ülalolev video on lingitud BBC veebihelt

Plahvatuslikud pursked toimuvad suuremalt jaolt maakoorelaamade kokkupuutekohtadel kus laava viskoossem ja potensiaatsed surved tugevamad. Samas on ka Yellowstone Hot Spot vulkaan, mille pursked pea alati katastroofiliselt plahvatuslikku laadi. Sealseks eripäraks asjaolu, et Hot Spot on mandriplaadi all ja katastroofilise purske põhjustab kaldeera kollapseerumine. Samas ei maksa unustada, et vulkaanid käituvad vahel ettearvamatult. Kilauea vulkaani kaldeera Halemaumau kraatrisse on tekkinud kuumaveejärv, mille puhul tegu potensiaalse plahvatusohuga. https://www.nps.gov/havo/planyourvisit/lava2.htm

Rada Kilauea-Iki kraatri äärel
Tütrega Kilauea vulkaani kaldeera äärel jalutades arutasime selle üle, mis juhtuks kui vulkaan aktiveeruks. Suure tõenäosusega ei jõuaks miskit ette võtta. Olime parasjagu rahulikuma osa paksu metsa kasvanud kraatri äärel oleval rajal. Vihmamets nii tihe, et võimatu rohkem kui mõni meeter sisse joosta, mingilgi kiirusel edasi liikumisest rääkimata. Kaldeera aktiivsemas osas tuhiseb pragudest auru, maavärina korral kardetavasti kukuks massiivsed kaljulahmakad mitusada meetrit alla kaldeerasse. Praeguseks pole jõutud mitmeid teesid taastada, mis eelmise aasta pursete ja maavärinate tagajärjel kannatada said. Mõnes mõttes on enamuse suuremate looduskatastroofidega nagu vulkaanipurse, maavärin, tsunami, suur metsatulekahju, ... olukord sihuke, et suurt miskit pole teha kui asud valel ajal vales kohas.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!