Sunday, January 12, 2020

Jaanuari vihm ja Ufolased.

Postituse pealkiri vihjab õige selgelt, et kodanikul pole ajaga miskit tarka teha olnud kui suure osa pühapäevast maaväliste tsivilisatsioonide teemaliste youtube videote vahtimise peale kulutanud. Õigustuseks ehk asjaolu, et eile oli meil hullem torm, vihma tuli kahe kuu norm, mis uputas mitmel pool ümbruskonnas. Viimased kaks tundi öösel tibutas jääd. Põhjapool olla päris hull olnud, suusamägi pandi varakult kinni, seoses mitmesendise jääkorraga oli liikumine pea võimatu. Meil õnneks vaid aias suur loik pea pirnipuuni, allkorrusel täitsa kuiv. Eelmine öö vihma alates tuletas aknatagune veesorin meelde, et polnud vihmaveerenne sügisel puhastanud. Mis ikka, pool üks ajasin end soojast voodist üles välja vihma kätte - majaomaniku rõõmud. Fleece ja kile selga ning redeliga renne lehesodist puhastama. Õnneks suht soe, Texasest pärit niiske õhumass oli temperatuuri kümne kraadini kergitanud. Kella kaheks rennid puhtad, vesi solises kenasti aiamaale, mitte ei voolanud akna taga maja vundamendi äärde lompi.

Laupäev läks täiega karate tähe all. Kagami Biraki trenni osa algas kümne ajal hommikul, pidu lõppes alles keskööl. Sellest siis pühapäevane uimane olemine. Käisin jooksmas aga lasin ainult lõtva sörki, ei viitsinud organismi tagant sundida.

Aeglaseim 5K kui matkasaabstega jooks välja arvata. Hiljem statistikat vaadates võisin veenduda, et vaatamata tagasihoidlikule tempole oli pulsikella arvates tegu kõva vajutamisega, andis hoiatuse: "Sellisel tasemel (4.9) treenimine on liiga intensiivne, mis võib põhjustada vigastusi. Ole ettevaatlik, ära treeni üle, anna endale piisavalt aega puhkuseks ja taastumiseks", taastumisperiood 85 tundi. Kust ta küll seda võtab: täpselt sama raja jooksin kahe päeva eest 3:40 kiiremini, siis kommenteeris vaid, et sel tasemel (3.4) trenn tõstab su aeroobset võimekust. Ainult keskmine pulss oli kõrgem, kuna ei viitsinud sügavalt hingata, eks siis süda kompenseeris tagades piisava hapniku varustamise kiirema pulsiga.

Vägagi tuttavalt inimlik õigustus :D
Aga nüüd ufolaste teema juurde. Sattusin youtube videosid lehitsedes huvitava Isaac Arthuri nimelise tüübi peale, kes igasugu teaduse ja tulevikuga seotud probleemidest lugusid kokku pannud. Maaväliste tsivilisatsioonide teema koha pealt langevad minu vaated temaga vägagi kokku ja seepärast on täiskasvanuna kuradima raske teatud sorti ulmet lugeda. Lihtsalt autorid teevad liiga palju tavaloogika vigasid kas siis asjatundmatusest või ükskõiksusest. Eks häda ongi selles, et absoluutne enamus väljamõeldud stsenaariumidest pole lihtsalt võimalikud, sest iga natukenegi mõtlemisoskust omav ufolane käituks oma misiganes eesmärkide saavutamiseks teistmoodi. No ja loogika väidab, et kui juba ufolane on võimeline tähtedevaheliseks transpordiks siis ta lihtsalt peab valdama elementaarset loogikat ja mõtlemisvõimet.

Kardan, et vaid kolmas võimalus vähegi realistlik,
mis iseenesest ei muuda maa peal mitte midagi.
Õige hästi on toodud välja erinevate "Esimeste kontaktide" võimalused ja stsenaariumid. Võimalused iseenesest tekitavad terve hulga eeldusi, mis välistavad tüüpilised ulmekate stsenaariumid, valesti mõistmisest või relvakonfliktidest. Kel iganes on piisav tehnoloogia, et meie päikesesüstemi teiste tähtede juurest tulla, on ka piisavalt mõistust, et inimeste kommuniktsiooni lahti deshifreerida. Samuti soovi korral mõistusliku või üldse elu planeedilt pühkida, enne kui me arugi saame mis toimub. Samas jätaks formaalloogiline lähenemine alles vaid äärmiselt igavad võimalikud stsenaariumid, suretades ulmekirjanduse laia valdkonna suisa välja. Selleks, et nautida, tuleb maaväliseid tsivilisatsioone puudutavaid ulmekaid lugeda nagu muinasjutte, mitte nagu lugusid, mis tõepoolest juhtuda võiksid. Tuleb tunnistada, et vahel on ignorantsus õnnistuseks kui tahad lihtsalt lõdvestuda mitte kaasa mõelda :P 

6 comments:

  1. A kus sa jätad võimaluse, et tulnukate ühiskonnal on eri omadustega liikmeid? näiteks ühed sellised nohik-intellektuaalid, kes mõtlevad kogemata välja tähtedevahelise lennu võimalused. ja siis on mingi tülikas, riiakas ja mitte eriti arukas element, kellest oleks parem lahti saada. Need saadetakse uusi maailmaid avastama, umbes nagu eurooplased on oma probleeme ammust aega Lähis-Idasse eksportinud. Kodus kohe rahulikum.

    ReplyDelete
  2. Golgafrinchami variant ka - mujale saadetav element pole küll teab mis tülikas, aga lihtsalt mõttetu.

    ReplyDelete
  3. Sa vist pidasid Austraaliat silmas. Teoreetiliselt võimalik aga praktiliselt mõttetu ressursside raiskamine. Lihtsam sihuke seltskond kinni panna või maha lüüa. Mõttetud võib sama moodi lihtsalt ühiskonnast isoleerida. Kui ufolastel pole kasutada odavat oluliselt valgusekiirust ületavat tehnoloogiat, vaevalt nad ebasoovitavat elementi kosmosse saadavad. Seda muidugi maalase seisukohast vaadatuna.

    ReplyDelete
  4. point. Mõttetute kohta, tähendab.

    Aga kui on tülikas ja ettevõtlik kontingent, siis seda on raskem isoleerida ja maha lüüa kah raske, sest nad on ise kõvemad mahalööjad. Parem kuhugi kaugele ära. Korraks suur investeering, aga pärast tükk aega rahu ja kulude kokkuhoidu. Boonuseks võimalus, et järsku avastavad midagi kasulikku või loovad meie ühiskonnale kasuliku filiaali.

    Ma mõtlesin seega mitte niivõrd Austraalia tüüpi lahendust, vaid pigem nagu konkistadoore või ristisõdalasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lisaboonus: rahastaja saab seda kulutust oma PRi jaoks ära kasutada. Ega Elon Muski kosmosetegutsemine talle ju samuti üksnes rahalist kahju ei too.

      Delete
    2. Pealegi: esimestel reisidel on ufo-ühiskonnal vaja proovida, kas nad sellise reisi peal üldse ellu jäävad (kui hiirte peal on juba proovitud). Kes sobiks katsejäneseks paremini kui ettevõtlik ja tülikas avantürist? või surmamõistetud kurjategijad, põhimõttel "saad armu, kui raketti ronid".

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!