Tuesday, January 7, 2020

Kas läheb lahti?

Tunni aja eest tuli uudis, et Iraan ründas kahte USA baasi Iraagis. Ühes neist viibivad väljaõppel ka mõned eestlased. Momendil pole infot ei purustuste, ega ohvrite kohta.

Iraani vastus USA droonirünnakule oli ootuspärane ja kaalutletult vaoshoitud. Rünnati sõjalisi objekte sama riigi territooriumil, kus neid endid rünnati. Iraan ilmselt üritab vältida maailma silmis süüdlaseks tembeldamist kui konflikt peaks kontrolli alt väljuma.

Pall on nüüd USA käes. Ameeriklased peavad otsustama, kas Iraani territooriumil asuvate objektide ründamine on riski väärt. Probleem selles, et minnes Iraani territooriumi kallale annavad nad formaalse õigustuse Iraanile enda territooriumil operatsioonide sooritamiseks.

Isegi kui sihtmärgiks vaid sõjalised rajatised nagu näiteks rakettide stardikompleksid, esineb tsiviilohvrite võimalus. Kultuurobjektide ründamine, mida Trump ähvardas, on otsene totaalse sõja kuulutamine. Mõlemal juhul on karta, et Iraan kasutab praegu ameerikas ja läänes laiemalt asuvaid "uinuvas" olekus agente terrorirünnakuteks kõige haavatavamate tsiviilobjektide vastu.

Kui samas ka Iraani tuumatsentrifuuge rünnatakse on mul kuri kahtlus, et kogu operatsioon oligi USA ja Iisraeli poolt ettekavandatud justnimelt Iraani tuumavõimekuse hävitamiseks. Parem rünnata praegu kui Iraanil tuumarelva veel pole, sest Põhja-Korea näitel osutub see hiljem võimatuks, eelkõige Iisraeli vaatevinklist. Võimalikke tsiviilohvreid mõlemal pool peetakse küüniliselt küll kahetsusväärseks kuid paratamatuks hinnaks.

2 comments:

  1. Viimase lõigu mõtetega igati nõus.
    Samas. Praeguseks on toimunud Iraani liidrite jaoks midagi hullemat kui füüsiline rünnak – häbistamine:

    1. Nad ilmselgelt ei julgenud USAle tegelikku vastulööki anda. Toimus üksnes nn fantoomrünnak kus ükski USA sõdur viga ei saanud.

    2. Kindrali matustel tallasid nad ise surnuks 60 (!) oma inimest ja kordades rohkem sai vigastada.

    3. Nad tulistasid eksikombel alla Ukraina reisilennuki, milles suurem osa reisijatest olid jällegi nende oma inimesed.

    4. USA kehtestab lisasanktsioonid ja Trump ülbitseb avalikult.

    Situatsioon on kahtlemata terav just selles mõttes, et karmid usumehed kipuvad oma karmi nägu kaotama. Nad ei saa ju seda niimoodi jätta.

    ReplyDelete
  2. Kokkuvõttes on olukord komplitseeritud. Samas tänu kiirele ülestunnistusele ja USA senati otsusele presidendi sõjavolitusi piirata tundub, et momendil oleks ameeriklastel sõjalist lööki äärmiselt raske põhjendada. Kardan et sõda juba käiks kui hulk ohvreid oleks ameeriklased olnud.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!