Monday, February 3, 2020

Ennustus 2019-nCoV leviku ulatuse ja kiiruse kohta

Paari päeva eest avaldati meditsiiniajakirjas "The Lancet" uurimus Wuhani viiruse leviku ulatuse ja kiiruse kohta. Modelleerimise tulemusel tundub, et Hiina on kas tahtlikult või tahtmatult varjanud haiguse leviku ulatust. Tulemuseks levik Hiina paljudesse teistesse suurlinnadesse ja suure tõenäosusega ka mujale maailma, paikadesse millel on tihe ühendus Hiinaga.

Nakatavuse kordaja 2.68 võib aja jooksul muutuda nii suuremaks (seoses diagnoosimata juhtumitega) kui ka väiksemaks kui võetakse kasutusele kardinaalsed epideemia pidurdamise vahendid. Üks õhkujäänud küsimärk, mida uurimuses ei puudutata, on patsientide surevuse protsent. Tekib küsimus, et kui varjati nakatanute hulka siis võidi sama hästi varjata ka surnute hulka või lihtsalt kirjutada surmad muude põhjuste alla. Samas oluliselt letaalsem haigus ei saa olla, muidu oleks seda ka mujal märgatud.

Lühidalt artikli sisu kiire vabatõlge:
Eeldatakse et üks viirust kandev inimene nakatab keskeltläbi 2.68 uut ohvrit.
25 jaanuaril oli Wuhanis 75000 nakatunut mitte 1300 nagu ametlikult teatati. 
Epideemia ohvrite arv kahekordistub 6.4 päevaga.
Paljudesse Hiina suurlinnadesse oli liikunud sadu nakatunuid ja praegu areneb epideemia neis eksponentsiaalselt nädala kahe pikkuse viivisega kui võrrelda Wuhaniga.
Kardetavasti muutuvad ka mitmed Hiinaga heas ühenduses olevad välismaa suurlinnad epideemia leviku keskuseks kui koheselt ei rakendata rangeid ettevaatusabinõusid.
Erilist muret tekitab viiruse levik nakatanutelt kellel veel ei esine haiguse sümptoome.
Viiruse levimise tõkestamise abinõude plaanid tuleks viivitamatult globaalselt ette valmistada.

Findings

In our baseline scenario, we estimated that the basic reproductive number for 2019-nCoV was 2·68 (95% CrI 2·47–2·86) and that 75 815 individuals (95% CrI 37 304–130 330) have been infected in Wuhan as of Jan 25, 2020. The epidemic doubling time was 6·4 days (95% CrI 5·8–7·1). We estimated that in the baseline scenario, Chongqing, Beijing, Shanghai, Guangzhou, and Shenzhen had imported 461 (95% CrI 227–805), 113 (57–193), 98 (49–168), 111 (56–191), and 80 (40–139) infections from Wuhan, respectively. If the transmissibility of 2019-nCoV were similar everywhere domestically and over time, we inferred that epidemics are already growing exponentially in multiple major cities of China with a lag time behind the Wuhan outbreak of about 1–2 weeks.

Interpretation

Given that 2019-nCoV is no longer contained within Wuhan, other major Chinese cities are probably sustaining localised outbreaks. Large cities overseas with close transport links to China could also become outbreak epicentres, unless substantial public health interventions at both the population and personal levels are implemented immediately. Independent self-sustaining outbreaks in major cities globally could become inevitable because of substantial exportation of presymptomatic cases and in the absence of large-scale public health interventions. Preparedness plans and mitigation interventions should be readied for quick deployment globally.
P.S. Näomaskide kasutamine üldiselt kaitset ei paku kui just ei kasutata spetsiaalseid N95 markeeringuga maske, mida vahetatakse pidevalt ja järgitakse rangelt ka kõiki ülejäänud kaitsenorme, mida tavakodanik kindlasti ei tee. Mu arstiharidusega sõber saatis järgneva lingi kui soovite täpsemalt tutvuda.

P.P.S.  Hiina aktsiaturg ja toorainete hinnad kukuvad. Vaatame mida hommik Ameerikas kaasa toob. 

5 comments:

  1. Keegi ei kõssagi võimalusest keelata Hiinas nahkhiirte, ahvide, rebaste jm metsloomade turul müük ja söömine. Jälk.

    ReplyDelete
  2. Raske uskuda, et keelust kasu oleks. Tegu nende traditsioonilise toidulauaga, eriti vaesema kontingendi hulgas.

    ReplyDelete
  3. Vaesem rahvas ei saavat lubada turult värske nahkhiire või kilpkonnamunade ostmist. Rohkem rikkama rahva söögilauale läheb.

    ReplyDelete
  4. Ei oska kommenteerida hiinakate toidukombeid. Igatahes täna teatasid Hiina võimud, et illegaalne metsloomadega kaubitsemine tuleb resoluutselt lõpetada ja turgusid paremini kontrollida. Paistab, et hiina juhtkond loeb mu blogi ja võtab kommentaare arvesse :D Samas oli sõnastus õige naljakas, sest illegaalne peaks ju automaatselt keelatud olema :P

    ReplyDelete
  5. jah, muidu ka, kuidas küll keegi selle peale pole tulnud, et kuritegevus keelata.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!