Wednesday, February 26, 2020

Infomüra Covid-19 taustal

Tänapäeval taandub usaldusväärse info saamine suuresti usuküsimuseks, sest pole võimalik olla ise ekspert kõigil aladel. Keda me usume: peavoolu meediat, kollast kirjandust, naabri Vollit, teaduslikke ajakirju, valitsusameteid, ennustajaid, ... jne ... Lisaks segab vett igale inimesele omane soov lugeda ja uskuda just neid lugusid ja uudiseid, mis meie arusaamistega kokku langevad - niinimetatud conformation bias. Teine äärmus, et ei usu midagi, oleme täielikud skeptikud igasugu info suhtes. Kusagil peaks teoreetiliselt olema kuldne kesktee mida jälgides saad kõige vähem petta.

Mina endiselt "usun" teatavat skepsist säilitades esiteks tunnustatud teadlasi ja erialaseid ajakirju, mõnevõrra vähem suuri rahvusvahelisi ja riiklikke organisatsioone ja teataval määral peavoolu meediat, ülejäänute puhul olen äärmiselt skeptiline tunnistades siiski, et ka neil võib vahel harva õigus olla.

Sellest keda me usume sõltub suuresti meie käitumine ka võimaliku covid-19 pandeemia puhkemisel. Paanika teeb oluliselt suuremat kahju kui viirus nagu tavaliselt kipub juhtuma. Ise võid olla kui arukas tahes aga kui kari jooksu pistab tallavad su jalge alla kui kaasa ei jookse. Ei jää muud üle kui loota, et keskmine kodanik puhta lolliks ei pööra, ajalugu seda küll kahjuks ei toeta.

Lõpetuseks toon kaks tänast vastuolulist pärli:

3 comments:

  1. BNS vahendas WHO asepealiku eilsest päris asjalikust pressikast eestlastele sõnumi, et üheks oluliseks asjaks valmisoleku vallas on, et ventilaatoreid peab palju olema. "Hingamisaparaat" pole muidugi nii ilus sõna, aga ma täitsa usun, et ventilaatorid hakkavad poodides juba otsa saama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul polnud aimugi, et poes müüakse personaalseid hingamisaparaate. Arvasin, et sihukesed asjad on spetsiifiline meditsiini aparatuur. Ma ei tea, aga kui inimene ilma selleta hakkama ei saa tundub haiglas olek obligatoorne. Tavakodanikel pole piisavalt teadmisi, et sellises seisus haige eest hoolitseda. Õnneks siiski praegustel andmetel enamus inimesi põeb covid-19 läbi kergel kujul nagu tavalise külmetuse.

      Delete
    2. Püüdsin viidata sellele, et inglise keelest oli hingamisaparaat (ventilator) eesti keelde tõlgitud ventilaatoriks, mis on ju teadagi selline labadega riistapuu õhu keerutamiseks ruumis. Teksti lõpp oli irooniline. Aga üldiselt personaalne hingamisaparaat on ka reaalselt olemas ja arenenud riikides isegi suht tavaline. Kui palju Eesti haiglates hingamisaparaate on, pole keegi öelnud, küllap vähem, kui tõsise haigusepuhangu puhul tarvis.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!