Friday, March 20, 2020

Depressioonist ja Karantiinist

Nii lõpeb elustiil, mida seostame traditsiooniliselt brittidega
Vaata ükskõik mis nurga alt tahad, maailma majanduse näitajad sihivad järsult allapoole. Lõpuks on üksikud kommentaatorid sõnavara laekast koleda ja keelatud sõnaühendi "Great Depression" välja koukinud. Tegelikult muidugi keegi ei tea, mis meid ootamas, aga ainuüksi selliste mõtetega spekuleerimine tähendab midagi. 

Täna näiteks tuli uudis, et Canadas anti eelmine nädal sisse pool miljonit (5000000) töötuabiraha taotlust, eelmine aasta samal ajal oli see 27000 - seega pea 20X rohkem. Meie peres noorem tütar pole veel saanud anda, sest tüüp, kes nende töö juures paberimajandusega tegeleb on karantiinis. Pidevalt tuleb teateid suurtest koondamislainetest või tehaste sulgemistest - kõik kolm suurt USA autotootjat panid esialgu ajutiselt paljudes tehastes uksed kinni. Põhjuseks nii varuosade puudus kui kodumaine viirusepuhang. Lennufirmad, hotelliketid restoranid vallandavad massiliselt. Siinkandis teatasid California, Illinois ja New York räigete liikumis ja kogunemispiirangute kehtestamistest.

Suur-Britannias suleti paaritunnise etteteatamisega kõik pubid, baarid ja restod ning teatati, et ranged piirangud jäävad kehtima ilmselt aasta lõpuni. Olen üllatunud, et selliseid kardinaalseid meetmeid lääne demokraatia nii kiirelt on rakendama asunud. Küllap on neile, aga mitte laiemale üldsusele teadaolev info piisavalt hirmutav. Iseasi kas rahvas võtab kuulda. Uudistes piisavalt videosid noortest, kes ei lase oma kauaoodatud räige pidutsemise tähe all veedetavat kevadist koolivaheaega sellisel tühisel asjal rikkuda.

Aktsiaturud jätkavad hoogsat langust vaatamata keskpankade ja riigi viimastele jõupingutustele. Kui enne lõin 20% kukkumise juures põnnama siis nüüd tundub 30% langus liiga vähe, et ostma hakata. Ses suhtes hea, et langus tavaliselt järsk samas kui tõus aeglasem, ostmise puhul võid lubada endale väikest mahamagamist. Kinnisvara hinnad asunud allakäiguteele, uute pakkumiste küsitavad hinnad nädalaga üle 10% kukkunud. Nafta ja üldse enamus toorainete hindasid kombivad ajalooliselt madalat taset. Kuna pangad on meeletult katteta raha turule paisanud piilub minu arust inflatsioonitont nende rahapakkide kuhja tagant. Esialgu jookseb raha ringi nagu peata kana, sest pea ükski investeerimisvahend pole enam kindel.

Minu karantiinisaaga on sel nädalal teinud mitu kardinaalset tantsusammu. Eile sain ootamatult töölt kõne, et pean järgmisel päeval kohale ilmuma. Tuletasin neile meelde: Karantiin lõpeb ametlikult alles teisipäeval ja kaasa momendil tõbine. Olla räägitud kaadriosakonnaga, kes otsustas, et võib küll mind tööle kutsuda, sest seoses koolivaheajaga inimestest puudus. Mis mul kosta kui kaadriosakonnas meil viroloogid töötavad😲 Käsk on vanem kui meie, muidugi tulen. Pööritasin omaette silmi ja imestasin, et sellises olukorras, kus iga natukese aja tagant kuuled uudistast uutest piirangutest, otsustatakse karantiini lõppu ära ootamata kodanikke tööle tagasi kutsuda. Ega enne olukorra tõsidus kohale jõua kui enda asutuses tüübid sirakile vajuma hakkavad - inimlik muidugi.

Hommikul viskasin pilgu emailide peale ja mõistsin järsku, et mul on kaks kirjalikku käsku mitte ilmuda tööle ja vaid üks hilisem telefonikõne, mis palub tulla. No nii ei saa, saatsin ülemusele emaili teatades, et soovin kirjalikku käsku, mis kohustab mind tööle ilmuma. Muidu võib jääda mulje, et rikun eelnevaid firma ametlikke juhiseid, mis seda karmilt keelavad. Igaks juhuks adresseerisin koopia lisaks pundile teistele ka peadirektorile. 

Poole tunni pärast tuli email kohustades mind tööle minema. Yes sir, I will show up as ordered, sir! Kerge kahtlus oli siiski hinges, nüüd mõistsin mida võisid tunda koonduslaagri valvurid kui üritasid põhjendada oma kuritegusid ülemuste käskudele viidates. Käsk nimelt käis vastu valitsuse direktiivile. Juurdlesin parasjagu palavikuliselt möödahiilimise võimaluste üle kui telefon helises. Boss häbelikult teatas, et peadirektori otsusel pean siiski ettevaatuse mõttes koju jääma. Paistab, et mina polnud ainus, kes surmatoova viiruse tahtliku levitamise eest trellide taha minemise pärast muretsema nakkas😀

Nagu mu automaatika õppejõud ütles: "Maailma juhib surmahirm ja sugutung"!😜

26 comments:

  1. Bossil sai surmahirm nähtavasti ahnusest võitu. Oleks, et sama kehtiks ka neile, kes kaitse- või ravivahendite tootjatele patendinõudeid kaela lajatavad või on kaitsevahendid üles ostnud ja neid nüüd ettevõtliku inimesena 10x kallimalt maha püüavad müüa. Nähtavasti loodavad, et raha teeb immuunseks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina ülemuse rollis küll poleks julgenud riskida mingi tühise 2 päeva pärast, pergel lõpuks langeb ikka vastutus nende kaela, selle eest nad ju palka rohkem saavad. Mõnel lihtsalt tuleb mõistus istmikust pähe tagasi lüüa.

      Delete
  2. Selle Suur-Britannia uudise valguses tundub vist mõttekam enda juunikuine plaanitud reis ära unustada...Õnneks ainult lennupiletid ostetud, ma ei tea, kas Ryanairilt mingit kompensatsiooni saab, aga tundub mõttetu reisida kohta, kus ilmselt kõik muuseumid ja söögikohad suletud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Britimaal eeldavad tõepoolest enamuse karantiini piirangute kehtimist aasta lõpuni. Esiteks poleks seal suurt miskit teha isegi kui mingil moel õnnestuks kohale pääseda. Kardan, et reisimisega on õige pikaks ajaks kööga.

      Delete
  3. Ma mõtlen järjest rohkem, kas karantiin oli ikka hea mõte. Ehk oleks pidanud hoidma majanduse toimimas, kes sureb see sureb. See oleks ilmselt ka vaktsiini väljatöötamist kiirendanud.

    Praegu on majandus halvatud. Töötute ja abivajajate arv kasvab, inflatsioon. Restart ei ole paha, aga see hind tundub mulle liiga kõrge.

    Indigoaalane

    ReplyDelete
    Replies
    1. see töötaks eeldusel, et needsamad vaktsiini väljatöötajad, meedikud jt jäävad terveks ja töövõimeliseks.

      Delete
    2. karantiin on hea kui seda korrektselt järgitakse, teoreetiliselt ju juuriks viiruse välja. Samas on isegi minu näitel näha, et paljud seda ei tee erinevatel põhjustel ja osalisest karantiinist pole praktiliselt mingit kasu.
      Vaktsiinide väljatöötamise kiirendamine on väga riskantsele teele minek, sest see eeldab ohutusreeglitest mööda hiilimist.

      Delete
    3. Tglt meil ei olegi ju täiskarantiini. Ja rahvusvahelisel liiklusel on pidur peal meie riigist sõltumatult.

      Delete
  4. Ja ürita kujutleda lõppu. Millal ja kuidas? Kui Eestis pole enam nakatanuid? Aga kui Lätis on? Aga kui Poolale hakkas piiril rahateenimine meeldima?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suurim jama majandusele ongi just see, et erinevad riigid on nihkes epideemia leviku stadiumi vaadates. Lõplikult piiranguid ei saa lõpetada enne kui absoluutses enamuses riikidest puhang möödas, muidu riskitakse järgmiste lainetega. Kardetavasti mitmed riigid ei suuda vastu panna rahva survele ja lüdvendavad rezhiimi liiga vara minnes peagi uuele ringile. Hiinas moemndil hakatud tagasi normaalsusesse pöörduma, seda siiski suht karmi isolatsioonirezhiimi juures. Kas eurooplased või ameeriklased on valmis rahulikult aasta või kaks ilma harjunud meelelahutusteta veetma, ehk ainult siis kui surmahirm uksele koputab.

      Delete
  5. Unustage enda reisimised mingiks kolmeks aastaks ära majandus on kümme aastat räigelt tõusnud kõik ju teate, keskpanga laenude arvelt. Pidu on praeguseks hetkeks pausipeal, kliimamuutused on peatatud algab globaalne külmenemine nagu tavaliselt. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Börse vaadates on sul õigus. Loodetavasti rahvas ei mõista, et keskpankade laenude näol on tegu virtuaalse mitte päris rahaga, muidu on käes hullem jama kui 30'tel. Majandus kliima näitab jääaja lähenemise märke, mis võib isegi päriskliima soojenemistrendil hoogu nats maha võtta.

      Delete
  6. Majanduse vabatahtlikult kokku kukkuda laskmine toob kindlasti rohkelt vaesust ja maksab ka rohkelt elusid. Kas poliitikud on selle mõelnud üldse? Miks püütakse iga hinna eest säästa ja elus hoida vanu, väga vanu, nõrku kroonilisi haigeid, kel nii või teisiti peagi teispoolsusse minek. Pigem mõelda noortele ja nende väljavaadetele eelseisvaks eluks. Praegu hukutatakse kõik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milline oleks sinu nägemus, et tegeleda pandeemiaga nii, et majandus kokku ei kukuks (või et kukkumine jääks võimalikult väikseks)? Kõigile köhijatele kuul pähe või vähemalt sundida nad ilma arstiabita karantiini, kuni on näha, kas elab või sureb? Surejaid võib vähe olla (kuigi selle lähenemisega ilmselt siiski rohkem), aga neid, kes haiglaravi vajavad, on ju palju.

      Delete
    2. See nüüd küll uute uudiste tasemel kuulujutt aga tõepoolest väidetakse, et Põhja-Korea pidada koroona positiivseid vaskkestas tinatabletiga ravima.

      Delete
    3. Mõistlikum olnuks sundkorras isoleerida vanad ja nõrga tervisega inimesed, selle asemel, et kogu rahvas isolatsiooni sundida, majandus seisma panna ja ohtu seada miljonite eluspüsimine. Olen meeleheitel laste tulevikuväljavaadete pärast.Kahjuks nemad maksavad.

      Delete
    4. Eestis on üle 65-aastaseid ümmarguselt 254 500.
      Ütleme, et südamehaiged jms raskete krooniliste haigustega allakuuekümneseid on umbes 5000 (tõneäoliselt räige alahindamine), saame kokku 260 000 riskigrupi inimest, kes tuleks sundkorras isoleerida.

      Kas keegi kujutab ette selleks isoleerimiseks vajaliku tööjõu kogust?

      Delete
  7. Momendil siiski valitsused ja poliitikud üritavad langust pehmendada ja töö kaotanuid toetada. Palju sõltub kriisi kestusest. Mitmes riigis vastu võetud 3 kuused abiprogrammid on muidugi naerukoht, paraku eelarvetes lihtsalt pole raha pikemaajaliseks massiivseks toetuste jagamiseks.

    ReplyDelete
  8. Mul tekib seda kommentaariumi vaadates ausalt öeldes küsimus, kas keegi arvas, et see tarbimis-, tootmis- ja kauplemispidu, mis meil oli, kestab igavesti? Ma pmst mõtlesin juba vähemalt aasta, et varsti tuleb majanduskriis, viirustele isegi mõtlemata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma eeldasin kriisi pigem USA võlakoormust vaadates. Oli selge, et intressi pole võimalik kõrgemale enam lasta sest USA oleks siis maksujõuetu. See tooks kaasa kogu maailmamajanduse kokkukukkumise. Seega muudkui laenati edasi ja hoiti intressi madalal. Aga tulid pisik ja pähik ning keerasid kõik targad ennustused peapeale.

      Delete
  9. Mäletan, et mitte väga kaua aega tagasi kirjutasid ühes postituses, et küll Maa ülerahvastuse vähendamiseks mõne tapva haiguse valla päästab. Äkki on see toimunud?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Äkki tõepoolest. Eks ta ole et teoretiseeride on tore aga kui reaalsus näkku lööb siis sutsu teine tunne :P

      Delete
  10. Soovitan jälgida A Swiss Doctor on Covid-19. Asi paistab ohe teises valguses.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa. Aga ei tohi unustada ka seda, et seal on tehtud päris karme valikuid, keda päästa ja keda mitte. Üle 60? Siis vaata ise, kuidas sured. Alla 60? Olgu, saad meie ainukese vaba ventilaatori.

      Delete
    2. Lisaks olen lugenud ka võrdlusi näiteks Bergamo surmade statistika - kui palju aasta tagasi nädala jooksul ja kui palju sel aastal samade kuupäevade jooksul ning vahe on kordades. See on muidugi tõsi, et oma osa annavad ka meetmed, kuid ma ei usu, et pannes inimesed kolmeks nädalaks kinni, hakkavad nad äkki surema nagu kärbsed.

      Ma ei targuta rohkem, lähen õue oma metsa äärde ja naudin, et ei pea kuskil kortermajas luku taga kükitama või paneelseina taga köhiva naabri tõttu infarkti ehmatama.

      Delete
    3. Edu isolatsioonis, praegusel ajal on maal viibimise võimalus ülimegalahe. Mul hea meel, et saan tagaaias lõkkesuitsuga viirusi peletada. Koerad kindlustavad võõraste poolt sotsiaalse distantsi hoidmise ;)

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!