Thursday, March 12, 2020

Reisimas katku ajal :P

Pergel, alustasin seda postitust eile aga pidin enne tööle minema kui jõudsin lõpetada. Seal viskasin vahepeal pilgu netti ja mis ma näen, mu postituse pealkiri juba kellegi teise kodaniku poolt kasutuses. Lisaks muidugi asjaolu, et praegu muutub olukord viiruserindel sellise peadpööritava kiirusega, et paari tunni vanused uudised on vananenud. Aga tühja kah, kahju hunnikut teksti raisku lasta minna, postitan pisukese hilinemisega ja hakkan kohe uut kirjutama😛
Torontost lahkumine
Eestis kevadises metsas
Aga just seda ma tegin, ehkki mitte kiuslikkusest, nagu mõned võiks arvata. Lihtsalt oli mitmeid põhjuseid, milleks vaja Eestis nädalaks käia. Kui keegi soovib mulle kere peale anda siis pean teid kurvastama: olete hiljaks jäänud, ma juba läinud. Töö juures enne lahkumist vahetasime bossiga "hädaabi" numbreid ja teate koode juhuks kui mind kusagil rajalt maha võetakse. Läks õnneks, ametiisikud piiridel ei näidanud üles liigset huvi. Lennujaamades võis märgata teatavat muutust nädala jooksul. Väljendus rahvahulga olulises vähenemises ja asjaolus, et rohkem inimesi kandis kasutut marlimaski. Lennukid, milles mina lendasin olid samas üllatavalt täis. Kokkuvõttes ei erinenud katku ajal reisimine suurt tavalisest, vähemalt praegu veel mitte.

Saunapuid lõhkumas, pakk lagunes😲
Jää Atlandil Gröönimaa ja Labradori vahel
Viirus ise on vahepeal kindlalt kanda kinnitanud üle maailma ja ilmselge, et pandeemiaks nimetamine takerdunud vaid bürokraatia ja hirmu taha. Netist leidsin huvitava graafiku, mis vägagi näitlikult peegeldab olukorda. Hakkasin numbreid üle kontrollima aga lõin käega kui Merkel oma presikonverentsil mainis, et eeldatavalt nakatub 60-70% elanikkonnast, põhirõhk tuleb panna viiruse leviku aeglustamisele kuna tõkestada pole niikuinii võimalik.

Paraku on ametlikel andmetel vähemalt esialgu Hiinas suudetud suurem epideemia ära hoida. Nii paradoksaalne kui see ka pole, Hiina paneb nüüd kõik sisenevad välisriikide kodanikud kahenädalasesse karantiini. Kas see tähendab, et drastilised karantiini abinõud siiski suudavad levikut tõkestada või Hiinakad lihtsalt varjavad olukorda - raske hinnata. Merkeli tõdemus võib vihjata demokraatliku riigi võimetusele jõulisi isikuvabadust piiravaid meetmeid rakendada isegi kui see on ühiskonna huvides.

Börse ja tooraine hindasid vaadates tundub, et majanduskriisi algus on juba käes, lihtsalt vajab ametlikku väljakuulutamist. Tegelt muidugi definitsiooni järgi peab majanduslangus toimuma vähemalt kaks kvartalit järjest et seda võiks nimetada "recession". Momendil arvatakse, et koroonaviiruse poolt valla päästetud majanduslangus on pigem V mitte U kujuline nagu 2008-2009 aastal alanu. Kiirele langusele järgneb kiire tõus. Taolisele stsenaariumile lootes oleks vaja vaid oodata ära V põhi ja selle saabudes osta. Aga nagu ikka, keegi ei tea millal täpselt põhi saabub. Need kes õigel ajal müüsid on muidugi eelispositsioonis, sest hästi teenimiseks ei pea kuigi täpselt V põhja tabama, juba praegu on nad kõvasti plussis kui siseneks turule. Kõik muidugi eeldusel, et tegu V tüüpi majanduskriisiga, kui hoopiski L on asjalood parasjagu hullemad.

Tegelt võib juhtuda, et maailma majandus suundub kaardistamata alale kui võtta arvesse meeletut katteta sularaha hulka, mida keskpangad üle maailma on emiteerinud. Kui saabub moment, kus turud seda mõistavad ja arvesse võtavad kujuneb etteennustamatu olukord. Natuke nagu pangakriis kui hoiustajad tormavad kõik korraga olematut raha välja võtma. Silmapiiri taga paistab läbi udu äraneetud sõna "Hüperinflatsioon", mis inimeste rahalised säästud hävitab rääkimata maailmamajanduse uppi löömisest.

TÄIENDUSED:
Kuulutati ametlikult pandeemiaks.

2 comments:

  1. Sul ka Eestis ilus mets!
    Aga tore, et tagasi pere juures oled :) Ajad ju keerulised...

    ReplyDelete
  2. Mets on tõepoolest ilus. Vanasti ei osanud tavalise sanglepiku puhul seda hinnata. Mikita raamatud kuidagi väga lähedased, muudkui aga nooguta.
    Tagasi olemine on nii ja naa, pere ju siin ja seal ehkki põhiline osa siiski praegu ikka vahtralehe maal.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!