Sunday, March 22, 2020

Töll, aiatööd ja koroona müsteerium.


Metsatölli Põhja-Ameerika turnee 2020 virtuaalkontsert 

Et mitte iga postitust alustada viiruse uudistega pajatan esiteks, mis kodurindel toimunud. Reede õhtul käisime kontserdil, sellisel aja ja oludega kaasas käival, kus istud kodus teleka ees ning vaatad kuidas punt tühja lava taustal esineb. Metsatölli selle aasta ameerikaturnee kujunes virtuaalseks, nautisime ikka täiega. Eks päris sama fiilingut ei saa, mis kusagil pubis või laval neid elusast peast vaadates ja kaasa elades. Karglev publik on ju osa showst, eriti nende esitatava zhanri puhul. Saatsime viisakalt ka annetuse teele, mehed on seda väärt, praegune olukord lööb just taolist eluala õige valusasti.

Nädalavahetus oli küll ilus aga jahedavõitu. Reedepäevane +18C soojus kukkus ööseks -8C peale külmutades hommikuks vihmast läbiligunenud maapinna ja jäätades lombid. Positiivse külje pealt tuli päike välja. Laupäeva hommikul käisin koertega jalutamas ja jooksin kolme kildise ringi otsa. Suht rahuliku tempoga mõnus minek, samas seisma jäädes oli jällekord sihuke kummaline tunne nagu jääks hapnikust puudu. Oleme siin kaasaga kahekesi pead murdnud: on meil koroona või ei. Kokkuvõttes mõttetu tegevus, sest ilma testimata pole niikuinii mingit kindlust. Netis leiab küll põhisümptomite kirjelduse ja avaldumise kestuse aga kergemate juhtude puhul võib igasugu kummalisi haigusnähtude kombinatsioone esineda. Seega ei tea.

Ilusa ilmaga otsustasin visata pilgu aiale. Nii vara pole kunagi aiatöid teinud, sest märtsikuu tavaliselt see kõige magusam suusatamise aeg - ilmad ilusad, lumi veel mäel, ole ainult mees ja kihuta! Võtsin kaks purki õlut ligi, et õiget tunnet sisse saada. Aias vedeles lume alt välja sulanud ja päikese käes juba kuivanud sügisesi lehti, mida vihmaussid polnud jaksanud maa alla vedada. Rehitsesin need tomatimaale, lähemal ajal kaevan kompostiga segades väetiseks mulla alla. Kaasa pakkus välja mõtte, äkki paneks see aasta kartuleid, aitab järgmist talve üle elada. Hea ikka, et omal mullaga kaetud maatükk käepärast. Soovi korral saab ise talvevarusid kasvatada😁

Tomatimaalt korjasin kuivanud taimed ja tomatikepid kokku, grilli peal paras ära põletada. Nii mõnus oli lõkke ääres istuda, põlevaid ronte kohendada, õlut rüübata, kevadisi looduse lõhnasid ninna tõmmata - silmad vidukile tõmmates võis end edukalt Väänasse suvilasse kujutleda. Kevadisi looduse lõhnasid - mis mõttes Toronto miljonilinnas??? Aga muidugi, liiklust pole juba mitu päeva ollagi, koertega jalutamas käies hakkas paar üksikut autot silma. Seda neljarealisel teel, kus tavaliselt vaid fooride juures ohutu ületamine võimalik. Ja imeline vaikus, minimaalselt müra, ela nagu maal.

Ülimaitsvad lõõgastavad natu paksukesed pannkoogid😉
Pühapäev - kohtumise aastapäev. Meenus alles hiljem hommikul kui netis surfasin ja tuttav blogistaja mainis, et valmistab pannkooke. Ajas mullegi hullu isu peale, käisin idee kaasale välja, kes pidas samuti heaks mõtteks ja jäi mulle paljutähenduslikult otsa vaatama. Ehh... kobisin voodist välja, tegin nats ettevalmistusi. Kuna soov siiski maitsvaid kooke saada segas kaasa taina kokku. Lapse manipuleerisin küpsetama, ise lõikasin õunatükikesi sisse. Taina koostisosad pean kirja panema, sest tulemus oli üle aegade üks paremaid: Jahu, keefir, kohupiim, munad, suhkur, sool, sooda, vaniliin, kaneeli nats ja minu lõigatud õunatükid. Mõnus tihe tainas, paksud koogid viisid keele alla. Mul sihuke kiiks, et iseäranis meeldivad eriti heledad, keskelt pea tainased. Koogid said nii maitsvad, et moosi ei raatsinud juurde pannagi. Tuletasid meelde mu vanaema valmistatuid, kes küll tavaliselt ka kaerahelbeid lisas. Peaaegu unustasin: veidike sai maitseks ja meeleheaks kanepiseemneid lisatud - meeldivalt lõõgastav hommikusöök😏

Peale lõunauinakut lõikasin õunapuude kasvud ning põletasin vanad vaarika ja põldmarja varred. Korra oli plaanis poodi jalutada aga aeg läks käest. Pealegi tõid tüdrukud autoga olulisema kraami juba hommikul. Teatava üllatusena polnud eriti rahvast shoppamas. Eelmisel päeval ei lastud mind apteeki sisse, pollar käskis ukse taga oodata kuni keegi välja tuleb. Õhtul tänaval jalutades nägi Toronto välja kui kummituslinn, muidu vägagi elaval väikeäride tänaval oli vaid Jaapani sushikoht avatud, sealgi ei hakanud ühtegi kundet silma.

Kas Bioloogiline relv??? - tõlget palun😋
Hiinakast kollegi Hiina uusaasta puhul
jagatud kommid, mis koti põhjast leidsin.
Koroona koha pealt lugesin nii kohalikke kui ülemaailmseid uudiseid. Personaalse nurga alt tekkis mul küsimus 14 karantiinipäeva asjus. Valitsus soovitab rangelt 14 päevaks koju jääda kui oled reisimast tulnud, teisipäeval kukub mul kell. Samas mingid haigusnähud olid laupäeval-pühapäeval, kas peaks kella siis nulli pöörama??? Loogiline nagu oleks, aga selgeid juhendeid kusagil pole. Ühesõnaga vahtralehemaal on epideemia kohta käivate reeglitega kohutav segadus kuna föderaal ja provintsi seadused jooksevad risti rästi üksteisest läbi. Quebeckis näiteks arreteeris politsei naise, kes karantiini ajal tänaval jalutas. Kutsutakse üles inimesi nuhkima naabrite järgi ja politseile teatama kui keegi karantiinialune majast välja astub. Järgmiseks ilmselt peame köhimise kuulmist raporteerima hädaabi telefonil. Netist oli võimatu leida üheselt mõistetavat juhendit, mida täpselt enda-karantiini puhul tohib ja mida ei tohi teha. Igaks juhuks olen vaid koertega jalutamas käinud. Oma aias ehk ikka tohib seaduslikult viibida, ehkki Itaalia uudiste taustal pole kauge see aeg kui totaalselt luku taha võidakse panna ;) 

Sakslased ei luba avalikus kohas rohkem kui kahel inimesel kokku saada. Hispaanlastel pea 400 surnut ühe päevaga, USA saavutas sama koguarvu tänaseks. Kanadas ähvardas kohalik meditsiinipealik arestidega kui valitsuse soovitusi ei järgita. Indias kuulutati välja ühe (1) päevane karantiin??? Venemaal rahustati valitsuse tasemel rahvast: kui ei ole surmatõbi siis saab ikka viinast abi ja saunast ka. Rahvahääletust ja võiduparaadi ei lasta pursuide viirusel segada, eks pärast loeme tibud üle😋 Olümpiamängude edasilükkamist kaalutakse, viimane sõna japside peaministril.

Lõpetaksin lühikokkuvõttega koroonamüsteeriumist, huvitav artikkel Kanada uudiste agentuurilt CBC.  Miks on Itaalia ja Saksamaa epideemiate puhul surevus nelikümmend (40) korda erinev. Keegi kurat ei oska nii suurt erinevust mitte kuidagi seletada. Kõik riigid vaatavad ärevusega nakatuvuse ja surmakõveraid - kas liigume Itaalia või Saksaga ühes rütmis või joonistame mingi enda spetsiifilise joone paberile. 

2 comments:

  1. Metsatölli oli väga lahe vaadata! UK kästakse kodus olla nädala sest hetkest, kui haigusnähud ilmnevad.Temaga koos elunevatel 2 ndl samast päevast. Bbc eileõhtane pommuudis oli see, et 102 a suri viirusesse, olevat kannatanud varasemate terviseprobleemide käes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nii meil kui teil (põhiliselt jälgin ERR, BBC, CBC, CNN ja DW uudisi) muutub olukord pidevalt karmimate meetmete suunas. Poole tunni eest lõik meie peaministri kõnest: "Trudeau also pleaded with Canadians to stay home whenever possible and to practise social distancing, warning that no one is invincible during this time of a global pandemic."

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!