Tuesday, April 14, 2020

Keda tõsiselt võtta???

Ilmselt on põhjust tõsiselt võtta vaid neid kel koroonast, maailma majandusest, poliitikast ja spordist täiega savi. Peaasi, et nuum nina all ja kaks korda päevas väljas jalutamas saab käia. Eriti hea veel kui huumanid vahepeal kõrva tagant sügavad või turja pealt silitavad😁 

Mango tugitoolis unejoogat tegemas, milline käpp kuulub millisele jalale???









Ma ei teagi mis zhanri alla läheks praeguse aja maailmas toimuvat kirjeldav etendus, jant vist sobiks kõige paremini. Mul hakkavad silmalihased suurest pööritamisest kangeks jääma. IMF teatab, et saabuv majanduslangus on optimistlike ennustuste kohaselt suurim peale "Suurt Depressiooni",  Britid ootavad suveks 35%'st GDP kukkumist, Tööpuudus kerib kõikjal arenenud riikides üle 10%. WHO hoiatab uue ja surmavama nakatumislaine eest juhul kui distantseerumise ja karantiini meetmed kehtestanud eriolukorda liiga vara leevendatakse. 

Koko peidab häbelikult pea teki alla, nii vähemalt ise ei näe oma jubedalt rapitud välimust.

Trump teatas tänasel pressikonverentsil WHO rahastamise viivitamatust katkestamisest. Ametlikuks põhjuseks liigne Hiina soosimine, tegelikuks ilmselt siiski asjaolu, et WHO ennustused ei sobi kuidagi kokku USA presidendi soovunelmaga nüüd juba enne esimest maid piiranguid leevendada. "Suurt Bossi" ärritas ameerika seadusandlus, mis jätab selle koha pealt otsustamisõiguse osariikide kuberneride kätte. Täna siiski märkas ta asjaloo positiivset külge: otsustamisõigusega kaasneb vastutus, seega takkajärgi valed otsused saab teiste kaela ajada, õigete puhul endale loorbere lõigata. Äkki siiski õnnestub käest libisema hakanud valimised päästa.

Sushi lihtsalt tavalises mõnusas täiskõhuga leboasendis

Kõigile on selge, et mida kauem karantiin kestab seda hullemini majandusele mõjub. Suveni kestev elu seismapanek põhjustaks enneolematult järsu ja valimiste mõttes eriti halvasti ajastatud USA majanduslanguse - mõni ime, et Trump soovib nii pea kui võimalik normaalse elu juurde tagasi pöörduda. Puhta hulluna kostab idee peadsest spordivõistluste alustamisest, sest president on tüdinud telekas esitatavatest vanadest pesapallimängudest. Trumpil pole küll otsest õigust karantiini lõpetada küll aga saab ta kõvasti survet avaldada. 

Objektiivselt olukorda vaadates vihjavad kõik numbrid ja absoluutse enamuse analüütikute arvamused enneolematule ehkki suht lühiajalisele majanduslikule katastroofile. USA president aga rõhutab kohe-kohe lõppevale eriolukorrale. Keda uskuda, sest tegelikult pole meil kristallmuna, mis ennustaks tulevikku. Jube põnev kuidas homme börsid käituvad: kas kukuvad uskudes IMF'i analüüsi või lähevad võimsasse tõusu uskudes Trumpi. Viimasel juhul on ilmselt põhjust aktsiad müüki paisata seni kui hinnad kõrgel. Personaalselt olen endiselt veendunud, et börsi madalseis tuleb suvel, siis võib jälle osta.

6 comments:

  1. Aga madu? Kus on maopilt?

    ReplyDelete
  2. väga hea kombo :) tõsine jutt ja nunnupildid :)

    mina ennustan pikaajalist majanduskriisi.

    ReplyDelete
  3. Madu kurim on päeval enamasti peidus, kui just kõht tühi pole. Siis vahib ootusrikkalt läbi oma klaaskasti ümbrust - äkki mõni ülessulatatud hiireraibe kusagil :P

    Kriisi pikkuse asjus on erinevaid ennustusi. Paljus ilmselt sõltub kuidas kriisi defineerida ;)

    ReplyDelete
  4. Ma küll ei näe ega usu, et Trumpil valimistega mingit muret oleks. Demokraadid on selle eest seekord erakordselt hästi hoolt kandnud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Demokraatide poolt tõepoolest suurt abi pole, ainus lootus kui USA majandus nii järsku ja hästi ajastatud langusse läheb, et ameeriklased pettuvad sügavalt presidendist ärimehe majanduse juhtimise oskustes.
      Mingid märgid juba on: 20mlj uut töötut kolme nädalaga, ennustatav järsk GDP kukkumine millega paratamatult lõpuks kaasneb börsi ja kinnisvara hindade kukkumine. Trumpi lubatud majanduse kiiresse taastumisse mul usku pole. Kui see peaks juhtuma on tüüp muidugi võitmatu.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!