Saturday, April 25, 2020

Koroonakriis: Mis meeldib ja mis mitte.

Alustan sellest, mis mulle praeguse koroonakriisi puhul meeldib:
1. LIIKLUS: Toronto mitmetunnised ummikud kadunud, kiirteedel uhatakse lõdvalt politseid kartmata 120'ga 90 tsoonis. Linnatänavail autosid ülihõredalt, pole sabasid fooride taga, jooksuringil lippa või kinnisilmi üle neljarealise, autosid ei paista poole kildi ulatuses kummaltki poolt. Tööle või töölt koju alla 20 minuti.
2. PÕNEVUS:  Elu nagu filmis, isegi uudised pakuvad pinget, igav juba ei hakka.
3. TOIT:  Kodune naispere vaaritab tavalisest rohkem hõrgutisi, konsumeerin ülima rahuldusega😋
4. TÖÖ:  Töökoormus palju lõdvem, samas ületunde saab kuhjaga. Natu piinlik olukorras kus miljonid päevapealt töötuks jäänud.
5. SOTSIAALNE DISTANTSEERUMINE: Avalikes kohtades ei roni inimesed enam selga, pole survet ainuüksi kombe pärast loba (smalltalk) ajada.
6. MAJANDUSOLUKORRA MÄÄRAMATUS: Võimalus soodsate tehingutega tulu saada.

Ei meeldi:
1. REISIPIIRANGUD: Nii riikide vahelised kui riigisisesed, nii lennunduse kui autosõidu osas. Esialgu lihtsalt häiriv, suvepuhkuse saabudes lausa eksistentsiaalne probleem.
2. ETTEMÄÄRAMATUS: Keegi ei tea kaua millised piirangud kestavad, võimatu planeerida.
3. MURE EAKATE SUGULASTE PÄRAST.
4. TOIDUPOODIDE KORRALDUS: sabad, lühendatud lahtioleku ajad ja muud piirangud.
5. GRUPITRENNIDE ÄRAJÄÄMINE: Proovi sa karate vabavõitlust omaette harjutada😜
6. SELTSKONNAELU: Nii vähe kui seda mul siinmaal on, nüüd pole enam üldse grilliõhtuid või sünnipäevi sõprade tuttavatega.

Ükskõikne:
1. Kohvikutes ja restodes käimise koha pealt ei sega kuna niigi sai harva käidud.
2. Poodlemine, niikuinii pole kunagi meeldinud, nüüd hea põhjus üldse mitte käia.
3. Enamuse massiürituste suhtes pole vahet: spordivõistlused, kontserdid suurt ei tõmba.

Mis teile selle kriisi juures meeldib, mis mitte, mis ei koti???
Kui viitsimist, kommenteerige või meemige omas blogis. Põnev oleks otse mitte ajakirjanduse üldistamise kaudu kuulda kuidas koroonakriis inimesi mõjutab.

8 comments:

  1. Ma tahaksin tunduvalt rohkem ronida, ei üllata vist. Kohvikuid tahaks ikka ka - täna tellisime brunchi koju, aga see pole ikka see. Oli küll hea, aga ma tahaks seda kohvikus süüa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lugsin just Ritsiku postitust, ajas hullu singipiruka isu kallale. Siin kohvikust puudust ei tunne, küll aga Eestis - pagaritooted, mmm.....

      Delete
  2. Mul on täpselt sama nimekiri :)
    Btw. Just sain kiiruse ületamise eest trahvi. Nii et tühjad teed on ka pisut ohtlikud :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nojah, kombed vähe teised teil seal. Meil on tavaline maanteel 100 lubatu puhul sutsu alla 120 sõita. 20% on aksepteeritav tolerants, politsei hakkab kulmu kergitama kui üle selle lähed.

      Delete
  3. Mulle meeldib, et üha rohkem inimesi hakkab tundma huvi eksistentsiaalsete küsimuste vastu ja lugema harivaid tekste. Näiteks
    https://www.muurileht.ee/madis-vasser-ei-aima-me-keegi-mis-ootab-meid-ees/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huvitav lugemine! Mitmeid sellesuunalisi mõtteid isegi mõlgutanud. Nähes oma silmaga lähedalt suurlinnade elu, on selge et kaua nii edasi ei saa. Paraku on ainsaks lahenduseks inimkonna arvukuse drastiline vähendamine, kuidas seda rahumeelselt teha ei kujuta ette.

      Delete
  4. Mulle jubedalt meeldiks, kui majandus kukuks kuidagi nii kokku, et ühiskond ja väikeettevõtted ellu jääks, ehk siis et sellega ei kaasneks sotsiaalne kollaps. Kapitalism ja sellega kaasnev majandustegevuse sunnitud kasv hakkab mulle aina enam vastu. Nii et harjutusena meeldib see kriis mulle hirmsasti.

    Päriselt tunnen puudust ainult sõpradest. Kõik muu on okei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utoopia peaaegu ju :D Paraku tagab masstootmine ja globaliseerumine soodsad hinnad, mõlema taga suurkorporatsioonid ja kapitalism. Iseasi, palju materiaalset nodi meil tegelikult vaja on. Riidekapi või kolikambri ust avades on selge, et 90% kui mitte rohkem on sisuliselt mittevajalik. Selle soetamiseks asjatult kulutatud ressurss globaalse kaubanduse ja majanduse rataste pöörlemas hoidmiseks.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!