Monday, April 13, 2020

Muutused tavaelus.

Kauaoodatud imemaitsvad Koroona ... st. Kaneelikuklid
Enne kui tänase põhiteema juurde suundun postitan kaks asjasse täiesti mittpuutuvat pilti. Kolmandat ei saanud teha, sest Koko häbenes hirmsasti. Juuksurisalongid on ju kinni, koerale korraldati sunniviisiline vägivaldne kodune karvalõikus. Neljatunniselt puhkepausidega protseduurilt väljusid vaevalt elusalt õnnetu ja hirmunud koer ning puruväsinud naispere. Kutsa oleks nagu koiotikarjalt rappida saanud, no proovi sa siledalt lõigata kui loom samal ajal üritab lõikamismasinat tükkideks närida või juuksurit ja tema abilist maha murda😂 Pildi saan postitada kui koer paari päeva pärast singitükki näljasurmale eelistab ja kapi alt välja roomab.

Maailmalõppu pidada ka putukate kogunemised ennustama.
Positiivse nurga alt: värske naat juba tärkab vaarikapeenras.
Õhtul pimedas töölt koju sõites jookseb auto eest läbi suur koer. Mis seal ikka imelikku mõtlete. Mul võttis paar sekundit enne kui kuklakarvad turri tõusid. Toronto mitmemiljonilinnas ei jookse ringi hulkuvaid koeri ja see ei olnud koer. Sellist kõnnakut olen näinud paar korda metsikus looduses või teleka loodussaatest. Paar kilti meie majast eemal, suht metroo lõpp-peatuse lähedal sörkis rahulikult üle tee pirakas koiott või isegi hunt. Kas esimesed märgid tsivilisatsiooni kollapsist, inimesi enam tänaval pole, metsloomad võtavad vähehaaval üle. Nähtud viirastusele sain kinnitust kaasa käest. Ta oli lugenud kohalikest uudistest pargis asuvate paari ülbe koioti kohta, kes inimestest eriti enam välja ei tegevat. Mitmed kassid ümbruskonnas kaduma läinud, pesukarusid pole üllataval kombel sel kevadel näha olnud. Nii ei julge enam enda pisikesi koeri aeda omapäid nuuskima lasta.

Täna nägin üle pika aja lennukit õhus, esimene reaktsioon lastele hüüda: "Vaadake lennuk!!!" Paljud alles kuu aja eest igapäevased või siis haruldased asjad ja olukorrad on kohad vahetanud. Natuke shokeeriv kui kiiresti kõik on toimunud. Alles kuu aja eest lendasin Poola kaudu Eestist Torontosse. Koroonast oli juttu aga enamus riike ei võtnud olukorda eriti tõsiselt. Täna väljusid rahvusvahelised lennud vaid Shanghai, Londoni, Frankfurti ja Mexico City suunas. Ma ei kujuta ette kui kõrgel tasemel asjapulk pead olema, et Londoni või Frankfurti lennule saada - paljast rahast, passist ja heast tervisest ei piisa enam ammu.

Epideemiat puudutavatest majandusuudistest võis täna lugeda mõndagi huvitavat Canada osas. Riigi kriisiabi hakkab saama 5.4 miljonit töötajat (endist), mis moodustab veerandi tööl käivast elanikkonnast. Seoses lootusetu olukorraga tööturul on 600000 lõpetanud töö otsimise ega lähe kirja töötutena. Keegi ei tea kui suur protsent "mustalt" töötajaid on lahti lastud, nemad kvalifitseeruvad heal juhul sotsiaalabile mitte töötu abirahale. Krediitkaardi võlgadega, mis isegi headel aegadel problemaatiline, on paljud hätta jäänud. Üüri maksmisel kuuldavasti suured probleemid. Kinnisvaratehingud kokku kuivanud. 

Toronto viimase aja populaarne ärimudel: korterite väljaüürimine AirBNB kaudu on küll mõnda aega olnud ära keelatud, kuid sellest hiiliti mööda. Nüüd pole kellelegi välja üürida, laenuga ostetud korterid aga vajavad igakuist maksu pankadele. Piiratud riigiabi antakse oma elamispinna puhul kuid mitte üürimiseks ostetud korteritele. Veidi veel ja need tulevad turule. Ehitustegevus pidurdub ennenägematu kiirusega - ühest otsast ei anta uusi ehituslubasid välja, teisest otsast vabaneb hulk spekulatiivselt soetatud elamispinda. Kunstlik defitsiit kaob, keegi ei telligi enam uusi ehitusi. Ametlikult pikendati rangeid piiranguid kuu võrra, peaminister vihjas, et suur osa jääb kehtima vähemalt aastaks. Milline mõju sellel majandusele same peagi näha kui liikuma hakanud laviin järjest uusi seotud valdkondi endaga kaasa haarab. Ainsad end suht kindlalt tunda võivad on riigitöölised, medtöötajad ja eluliselt olulistel aladel kodust töötavad kodanikud. Mul läks nädalavahetusel kirja neli päeva ületunde, ainus mure mille peale kahte poolt kuud vaba aega kulutada😜

Ilmad lähevad ilusaks, hullult kisub loodusesse aga meil on see lõbu keelatud. Polegi päris selge miks, ju vist kardavad sama olukorda, mis tekkis Eestis kui inimesed ilusa ilmaga massidena endas loodusearmastuse avastasid ja rabaradadele marssisid. Teine põhjus ilmselt noored, kes hirmsate trahvide hirmus kodudes ei julge pidusid panna, äkki lähevad telkidega metsa kärakat viskama ja kanepit tõmbama. Isegi põhjapool asuvad tohutud riigimaad on keelualaks kuulutatud. Mitte et seal keegi jaksaks kontrollimas käia. Ontario pindala on rohkem kui MILJON ruutkilomeetrit: mõistetavas mastaabis sama mis 25 Eestit või Prantsusmaa ja Saksamaa kokku. 13.6 miljonit inimest elavad 95% ulatuses kitsal ribal lõunaosas 100 km USA piirist, põhjapiirkond on tühi kõnnumaa nagu Siber. Rikkurite suvilatesse pääseb niikuinii ainult vesilennukiga, neile seadused ei kehti.

10 comments:

  1. Äkki on üks motiiv tuleoht? Ma ei ole nii täpselt jälginud, mis ilm teil on; meil siin on igatahes tuleohust juttu. Vbla osariik ei taha koroonajama kõrvalt metsatulekahjudega jändama hakata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuleohuga tegeletakse siin iga aasta, äärmise tuleohu korral ei lubata metsas lõket teha, samas priimust tohid kasutada. Oleme olnud matkamas kui mitmesaja kildi kauguselt suitsuvine teava tuhmiks värvib ja põlemise lõhn igal pool. Natuke ebamugav on metsas telgis magada küll. Tavaliselt järve kaldal, tule puhul jõuad vette hüpata.

      Delete
  2. Hmm. Meil on lastel kohustus 2 x nädalas oma kehalise kasvatuse tund väljas ära teha. Rattasõit või jooksmine. Kuidas Kanada lapsed oma füüsilise koormuse kätte saavad? Elutoas kätekõverdusi tehes?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Õues vist pmst ikkagi tohivad käia? Tom?

      Delete
    2. Õues tohivad käia aga 2 meetrise vahega kui pole samast majast (korterist). Mu lapsed on koolieast väljas, seega ei kujuta ette kuidas koolilapsed kehalist kasvatust teevad. Just küsisin, keskkoolis pole kohustuslik enam, seega paljud ei tee midagi.

      Delete
    3. no see 2 meetri kord on meilgi, aga kehalise õue-ülesandeid antakse ikka, nagu tuttavad lapsevanemad räägivad. Need on sellised ühekaupa tehtavad ülesanded.

      Delete
    4. Ei tea mis mul viga aga esimesena kerkisid silmi ette sellised ulakad ülesanded nagu viska kaks naabermaja viienda korruse akent sisse või sõima kojameest pedeks ja vaata millise kiirusega ja pika distantsi pead ta maha raputamiseks läbima :D

      Delete
    5. see meenutab seda "Seksi ja linna" osa, kus Mirandale ei meeldinud, et armuke pühendab liiga palju tähelepanu tema tagumisele otsale, mille tulemusel ta läbis maratoni rekordajaga, sest (selleks ajaks juba endine) kallim oli kogu aeg kuskil sabas jooksmas.

      Delete
  3. Edu teile paksenenemise raskel teekonnal! Kanada rahvast üle 60% on juba ülekaalus ja rasvunud, lastest üle kolmandiku. Toas istumine kergitab seda veelgi. Pole siis ime, et hiina Viirus hoogsalt ametis on.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ülekaal pidada tõepoolest ka koroona puhul üheks ohufaktoriks olema, sest sellega kaasneb hulk muid kroonilisi haigusi. Endal ja perel õnneks see mure veel tõsiselt kimbutamas pole tänu suht aktiivsele kehalisele koormusele.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!