Friday, April 17, 2020

Olukorrast kodurindel

Kodustes oludes pole tegelt suurt miskit muutunud. Kuna ametlikult keegi külla ei tohi tulla ja ise ka ei tohi minna siis korraldavad lapsed virtuaalseid kohtumisi internetis. Mina käin endiselt tööl edasi ja teen ületunde, kaasa ja vanem tütar uhavad kodukontorist täiega. Tavaliselt me küll nii palju ei tööta, ainult noorem laps saab riigilt kriisiabi toetust. Tema on nüüd igavusest hakanud süüa tegema, kaasal pole selleks enam suurt aega. Kätt lapsel söögitegemisele igatahes paistab olevat. Poes käivad tüdrukud ise, sest sel ajal kui mina töölt tulen on poed juba kinni. Eelmises postituses olid kõik koduloomad peale mao, panen siis nüüd kohe kaks pilti roomajast.

Laps rõõmustas kui palusin madu pildile.
Roomajale hakkas miskit mu kõrvas silma.
Üritasime madu kroonina pähe sättida,
kuidagi ei püsinud roomas nina pidi alla
Viirusevärk paistab tasapisi siin-seal hoogu maha võtvat. Samas tema majandusliku mõju täisulatus alles hakkab ilmnema. Just avaldati Canada statistikaameti andmed märtsi kohta ja prognoos edaspidiseks. Märtsis kukkus majandus 9%, teises kvartalis eeldatakse 25% majanduslangust. Eriti tugevasti tabab langus loodusvarade ammutamisele pühendunud piirkondi nagu Alberta. Kogu maailmas on aastal 2020 languses valdav enamus riike, IMF prognoosi alusel väheneb maailma majandus 3% võrra, mis iseenesest ei tundu ju eriti suur number olevat. Paraku pole seda väga pikka aega juhtunud, viimane kord 2008-2009 finantskriisi ajal kukkus vaid 2%. Mitte ei saa märkamata jätta korrelatsiooni nende kahe graafiku vahel.


Dow Jones 1990-2020 Logaritmiline skaala!

Üks huvitav iseärasus on siiski see, et kui eelmine kriis algas juba 2007 novembris siis alles 2008 langes ning 2009 kukkus GDP. Praegune shokk on äärmiselt järsk - hulk tootmist pandi üle maailma seisma kahe kuu jooksul ja vähemalt kaheks kuuks. Probleemi muudab teravamaks ja mõju pikemaks asjaolu, et eri riigid on eri faasis oma meetmetega.

Eelmise kriisiga kukkus Dow Jones pea poole peale kriisieelsest väärtusest, kahe aasta kokkuvõttes maailmamajandus umbes protsendi. Veebruarist kukkus börs esimese hooga 25% aga jõudis eelmise nädalaga uuesti 10% tõusta, majandus alles hakkas kukkuma. Ei kujuta kuidagi ette, et tegu oleks börsi jätkusuutliku tasemega, eriti kui teadvustatakse majanduslanguse, tööpuuduse ja globaalse kaubavahetuse olukorda. Silmapiiril ähvardavast laenukriisist ja inflatsiooniohust rääkimata.

5 comments:

  1. Kas see uss on teil juba ammu koduloomaks? Vaatasin 11 aasta tagust fotojahti... aprill 2009... ja siis oli juba teemaks, et uss on suur unistus :)
    Aga too uss Killukese fotojahis oli looduslähedasem... st kõrva vist ei pugenud ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. See esimene ostetud madu suvest saati. Ülejäänud on alati loodusest lapse poolt oma käega püütud. Enamus sai kohe peale imetlemist ja silitamist lahti lastud. Paari tütar proovis akvaariumis kasvatada aga need panid nädala paariga aias "jalutuskäigu ajal" plehku kui silma peal ei hoidnud :D

      Delete
  2. Mis maol nimeks? See näol roomamise foto on õõvastav, nagu õudusfilmis oleks- kohe hakkab mingist kehaõõnsusest sisse pugema. Tore loomake muidu, soe ja siidine. Huvitav, kui kauaks riigid end lukus hoiavad? Briti valitsus jahub aastatest, ilmselgelt puudub neil asjalik väljumiskava. Rahvas on juba nii ära hirmutatud ka, et suurem osa paistab praeguse olukorraga leppivat,osa nõuab veel rangemaid mertmeid. Plaksutatakse, kolistatakse potte-panne, bbc põhiline uudiste aeg kulub katkusurmade kajastamiseks ja reportaažidele viirusest eluga pääsenud raukade üleelamistest ja kes neist kuhugi käinud ja roninud.

    ReplyDelete
  3. Esimeselt pildilt puudub õun.

    ReplyDelete
  4. Ma arvasin, et see on kummist mänguasi esimese hooga, mäletan kaugest lapsepõlvest- et oli selline kodus. Tore lemmik . Endale lemmikuks ma ei võtaks, aga kui keegi on võtnud siis respekt… .

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!