Sunday, April 26, 2020

Projekt "Fööniks"

Paar õhtut tagasi hakkasin igavusest mõtisklema Covid-19 viiruse tehisliku päritolu teemal. Enne kui edasi lähen tahan rõhutada, et olen personaalselt veendunud tolle looduslikus päritolus. Samas pakuks laboris viiruse kokkukeevitamine ainest põnevaks ulmekaks. Just seda tüüpi ulmekaks, mis mulle meeldivad: praeguste teadmiste ja tehnoloogia juures teatud mööndustega peaaegu võimalik. Erinevalt tavalistest vandenõuteooriatest oleks ka põhjendus "miks" täiesti usutav. Kõik järgneva stsenaariumi punktid on ilma igasuguse tõepärasuse kontrollita pastakast imetud.

Ulmeka "Projekt Fööniks" kondikava.

Aasta 1999.
     Y2K Bildbergi grupi kohtumise ajal toimub eraldi ülisalajane piiratud osavõtjatega (G-8 liidrid pluss mõni valitud teadlane, ärimees, sõjaväelane) koosolek.
Teema: Inimkonna ellujäämine ja Tsivilisatsiooni säilimine.
     Bildbergi grupi liidri poolt eelnevalt värvatud tuntud futuristi ja teadlase poolt koostatud tulevikustsenaariumide esitlemine. Ajendiks avakosmosest pärit (Oumuamua tüüpi) asteroidiga saabunud hoiatus hävinud tsivilisatsioonilt (võibolla isegi viiruse prototüübi ja infoga, mida saaks kohendada inimkonna tarbeks enne aktiveerimist). 
  Fermi paradoksi tõenäoline lahendus: tsivilisatsioonide tekkimine universumis tavaline kuid absoluutne enamus hävitab iseennast enne kui jõuab levida koduplaneedilt edasi.  
  Käesolev maailmakord praeguste trendidega jätkusuutlik maksimaalselt aastani 2050, peale seda globaalne katastroof.
  Põhiprobleemid kliimasoojenemine, elukeskkonna hävitamine, ressursside ületarbimine  - sisuline põhipõhjus ülerahvastus.
  Lahendus inimkonna arvukuse kardinaalne vähendamine ühele miljardile aastaks 2050 ja soovitavalt 100 miljonile aastaks 2100 pakkumaks kõigile enamvähem normaalseid elamistingimusi.
  Vabatahtlikult pole inimkond võimeline arvukust vähendama poliitilistel, religioossetel, eetilistel, jne ... põhjustel.
  Ainult kaks realistlikku lahendust: Maailmasõda või Pandeemia - tegutseda tuleb kohe, hääletus aasta pärast järgmisel kohtumisel.

  Aasta 2000,
  Hääletatakse lahenduse asjus.
Pandeemia toetus ühel häälel.
Kohal mikrobioloog ja sõjaväelane, esimene kutsutakse esinema. 
Miks ei sobi ajaloolised tõved: katk, tüüfus, gripp, ... igaühega erinevad probleemid.
Peab olema uus haigus: kerge nakkavus ja letaalsus eeldavad hingamisteede põletikku, mistõttu Ebola, Zika, Marburg ei sobi.
Ülisalajane viimase tehnoloogia ja üksikute parimate teadlastega (kes kaovad või saavad surma segastel asjaoludel) varustatud labor ehitatakse Antarktikasse.

Esimene test run 2002-2003 SARS,  770 surma.
Teine test run H1N1 2009-2010,  200000 surma
Kolmas test run MERS 2015- ...,  860 surma
Viimane test Covid-19 2019-..., praeguseks üle 200000 surma

Aasta 2020,
Enne viiruse lõpliku versiooni peenhäälestust kontrollitakse uue Covid-19 loodusliku muteerumise kiirust, tervishoiu-, majandus- ja riigivalitsussüsteemide võimekust, poliitikute ja rahva reageerimist - olukord mida momendil oma silmaga näeme.

Lõplik versioon lastakse ringlusse 2024-25 suvel. Viirus kujutab endast omaduste poolest HIV ja Corona viiruse kombinatsiooni - ründab immuunsüsteemi rakke ja levib kergesti respiratoorselt, vastupidav keskkonna tingimustele. Uue soovitavate omadustega tehisviiruse loomist kergendab oluliselt viimastel aastatel laialt kasutusele võetud CRISPR-Cas9 tehnoloogia. 

Peiteaeg häälestatakse pikemaks, et viirus jõuaks nakatada võimalikult suure osa inimkonnast enne kui avalduvad esimesed sümptomaatilised haigestumised. Surmavus seadistatakse 80-95% peale vähendamaks inimkonna arvukust ligikaudu 1 miljardini. Paralleelselt omab viirus mõju ka inimeste paljunemisvõimele kas muutes suurel protsendil järglaste saamise võimatuks või haruldaseks.

Ühiskondliku korra järsu kokkuvarisemise vältimiseks on ilmselt vajalik suhteliselt aeglane kuid kindel suremus nagu HIV puhul. Käesoleva Covid-19 toime nagu hundil, keda ka metsasanitariks kutsutakse. Kõrvaldab vanad, nõrgad ja haiged indiviidid. Kui 90% inimestest surmav viirus peaks sarnaselt jätma ellu vaid 10% kõige tugevama organismi vastupanuvõimega isikuid oleks see probleem, sest hulk inimkonna ajupotensiaali kandvaid indiviide pole füüsilises tippvormis. Teatud hulga võtmeisikute (elutähtsate teadmiste või oskustega kodanikud) kaitsmiseks töötatakse välja vaktsiin, mida salastatuse säilimise huvides antakse nende endi teadmata juba enne kui viirus valla päästetakse.

Raamatule põnevuse lisamiseks saab igasugu ootamatuid pöördeid sisse tuua. Nagu heade ja kommertslike lugude puhul kombeks oleks ka sellele võimalik hulk "järgesid" kirjutada olukorrast 10, 20, 100, ... aasta pärast.

Salastatuse hoidmise põhimõtteline võimatus on kogu stsenaariumi kõige nõrgem koht nagu kõigi teiste konspiratsiooniteooriate puhul. Eeldaks kas jumala või ufolaste mängu toomist😆
Kui keegi kirjanduslike oskustega praeguse pandeemia olukorras igavuse käes vaevlev tüüp tahab mu ideed või ka üksikuid lõike sellest raamatu kirjutamise eesmärgil kasutada annan vabad käed tingimusel, et liiga ilusa ja lääge lõpuga asja ära ei riku😜

Head kaasamõtlemist ja kritiseerimist😉

P.S. Kui ma peaks "kaduma minema" on põhjust kahtlustada, et tabasin kogemata täppi😋

7 comments:

  1. Tänapäeva Nostradamus Tom näeb pilti selgemalt ja konkreetsemalt :P
    Aga väga hea kondikava, sellest saaks põneva filmi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nojaa film on tänapäeva tehnikaga lihtsamgi teha, filmis tavaliselt piiratud aja tõttu hüpatakse paljudest aeglasematest kohtadest üle.

      Delete
  2. Sel aastal võiksid aia eest hoolitsemise Mari kätte jätta ja hakka aga kirjutama. Peaasi, et ära siis vahepeal aeda mine. Muidu tuleb äkki tahtmine midagi oma käe järgi teha ;-)
    Aga kirjutamist soovitan alustada nn lõpust. Sest kui alustaksid sellest, kuidas viirust välja töötatakse ning siis teadlased kahtlastel asjaoludel kaovad, siis tänapäeva stsenaariumite järgi peaks kusagilt ilmuma "kangelane", kes asjale jälile saab ning kõik sellised head mõtted inimkonna vähendamisest ära nullib. Mina läheks sinna 100 või 200 aasta taha, kus inimesi ongi väheks jäänud ja kõik tundub hästi töötavat. Aga siis ilmub välja sama viiruse uus väljalase (näiteks mingid pahalased tahavad üldse inimkonna hävitada) ning selle aja kangelane päästab siis meid siiski ära. Ja muidugi võib vahele torgata originaalse viiruse loomise lugu, ja kuidagi seostada seda uut kangelast kunagise kadunud teadlase järeltulijaga ;-)
    Võta siis heaks, et teemat edasi arendasin :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miks küll kerkib kahtlus et teil kavas konspiratoorselt mind aiast eemal hoida? Kas plaanis mingid suured muudatused nagu pirnipuu mahasaagimine või basseini kaevamine. Tavaliselt tegite kui olin Eestis, tagasi tulles ei jäänud mul üle muud kui mossitada. Hirm nahas, et see aasta võib reisimine suve lõpu poole lükkuda ;)

      Mul on küll palju "igavesti häid" raamatu ideid aga ettevõtlikusest, viitsimisest ja eriti oskusest jääb puudu. Kui isegi blogi kirjutamisele kuluvat aega vaatan kirtsus ninaga, siis raamatu peale ei taha mõeldagi :P

      Delete
    2. Rahvaarvu vähendamiseks on selline viirus, mis nokib kõige enam rahvastikupüramiidi seda kihti, kes varsti nagunii ära sureks, vilets. Jätab just paljunemisvõimelised kodanikud ellu, sellisega ei vähenda midagi.

      Delete
    3. Oot-oot, Toomasel oli see osa ka läbi mõeldud ;-) Paralleelselt omab viirus mõju ka inimeste paljunemisvõimele kas muutes suurel protsendil järglaste saamise võimatuks või haruldaseks.

      Delete
    4. Tänan tähelepanelikkuse eest ;)

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!