Friday, April 10, 2020

Suure Reede Rekordid

Ameeriklased on isegi oma sendistele rahadele verminud loosungi "In God we Trust". Nooh, ega kõigevägevam ja kõige üle otsustav jumal kade olnud, tegi neile Jeesukese Ülesetõusmise pühade puhul väärika kingituse. USA nakatunute arv, mis maailmas ülekaalukalt esikohal, ületas poole miljoni tähise. Surmade arvu poolest päevas ollakse samuti esimesed, ilus ümmargune 2000 ületatud. Uute nakatunute arvu poolest ületatakse järgmist riiki rohkem kui 4 kordselt. Kui veel veidi pingutada peaks täna ka surnute koguarvu poolest USA end esimeseks suruma. Kummaline, et sellisesse kättemaksuhimulisse jumalasse oma lootus usk ja armastus pannakse. Ülemaailmselt on samuti mitu rekordit löödud: 1.7 miljonit positiivse testi andnut ja rohkem kui 100000 surnut. Samal ajal kui osades riikides on epideemia harja ületanud tõuseb see nii Canadas kui USA's jõudsalt. Enamus riike on hakanud ettevaatlikult rahvast harjutama teadmisega, et isolatsioonipoliitika ja paljud piirangud kestavad kuid või isegi aasta. Trudeau pillas täna aastase tärmini maha.

USA's kipuvad kardetavasti võitjaks tulema majandusmehed ja poliitikud, kes meditsiini spetside ja teadlaste nõu ei taha kuulda võtta, sest eriolukorra pikendamine seab ohtu nii majanduse (mis niikuinii räiges languses) kui Trumpi valimislootused (Biden juhib momendil kümmekonna punktiga). Statistika on päris hirmuäratav: USA's kaotas kolme nädalaga töö rohkem kui 16 miljonit inimest, võrdluseks et 2008-2010 majanduskriisist alates on 10 aasta jooksul juurde tulnud 25 miljonit töökohta. GDP languseks ennustatakse 10% teises kvartalis, edasine langus pea ennustamatu, sest sõltub nii viiruse käitumisest kui valitsuse otsustest. Parimal juhul jääb langus seisma neljandas kvartalis. Triljonid, mis ettevõtete ja inimeste toetuseks välja jagatakse pole tegelt muud kui paber - ma kardan seda hetke kui ärimeestele ja rahvamassidele too arusaamine pärale jõuab. Ega Canada numbrid paremad ole: rohkem kui miljon töötut tuli juurde sama ajaga, majandus võib veel hullemini kukkuda kuna suur osa seotud maavaradega, mida tootmise vähenemise tõttu jääb üle ning mille hinnad seetõttu langevad.

Mida teeb börs: kerib rahumeeli ülespoole. Jääb mulje silmaklappidega hobusest, kellel lastakse ainult selles suunas vaadata kuhu kutsar soovib. Börsi toetus põhineb neil samadel õhu väärtusega triljonitel, mida riikide keskpangad välja paisanud. Momendil määrab olukorra paljuski usk mitte reaalsed numbrid. Nii ärimehed kui tavakodanikud tahavad uskuda, et see õudusunenägu saaks kiiresti otsa, Trump pakub neile hea meelega kapaga lootust nagu täna kui ta teatas, et olukord on briljantne. Piirangud lõpetatakse varsti, sest majandus peab käima saama, millal täpselt, seda otsustan mina oma peaga!!! Õudusvärinaid tekitav videolõik.

Ma eeldan, et pikas perspektiivis on järgmine nädal (kui OPEC'i tootmisvõimsuste piiranguid peetakse ebapiisavateks) või siis suve algus parim moment maavaradel põhinevaid aktsiaid osta. Aasta pooleteise jooksul võivad loksuda üles-alla aga viie aasta pärast on kindlasti kõvasti tõusnud. Ülejäänutega saabub madalpunkt ilmselt samuti kusagil hiliskevadel või suvel kui mõistetakse, et IMF'i president ei teinudki nalja nimetades praegust kriisi kõige hullemaks peale Suurt Depressiooni. 

Hariliku elu juurde tulles on meil siin lahtiolevate toidupoodide uste taga sabad, täielik nõukaaja nostalgialaks, letid suht tühjad. Täna käisin banaani ostmas, kolmes poes ei olnud - täiesti enneolematu! Näri või kaalikat ja porgandit hommikuhelveste kõrvale. Mul veel veerand pakki Eestist toodud Rimi Müslit alles, viimased lõigud Valio Hollandi juustu läksid tänase tööle kaasa võetava võileiva peale😁 Vähemalt mõnedel meist on tööd nii palju, et ei jaksa kõiki pakutavaid ületunde teha. Ainus mure, kuhu nende lisakuude eest puhkusele minna, lennukid saadanad ei lenda ju😕

Aga muidu ilusat kevadet!!!

6 comments:

  1. Kui vaadata seda statistikat ja mõelda et alati igas teises statistikas on Venemaa alati esimene või teine nüüd nagu poleks olemaski , ma ei usu et seal vähem oleks neid surmasid kui teistes riikides aga kas jälle varjatakse halba statistikat ? täitsa uskumatu …..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Venemaa võib kindlasti varjata, aga seal on ka enam kui kaks korda vähem inimesi ja ligi kaks korda suurem territoorium, tähendab, palju hõredam asustus.

      Delete
  2. Venemaa kohta võib leida infot mitmest kohast, üks mis silma jäi: https://www.nytimes.com/2020/04/10/world/europe/coronavirus-russia-moscow-putin.html?smtyp=cur&smid=fb-nytimes&fbclid=IwAR0bXGZj-AIOXT6RxIhyzRkjNzg-TnfxMOu2KAFMnP0EVK14QiMidSpESs8

    ReplyDelete
  3. Oskad sa öelda, mis põhjusel teil seal letid toidukraamist suht tühjad on?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma arvan, et ajutised kasvuraskused :P Tegelt ilmselt oli tegu pühadeeelse ajaga, lisaks kõik suured toidukad olid juba kinni.

      Delete
  4. Vaatan, et ka loobunud regulaarsest katkuohvrite edetabeli pidamisest. Tõepoolest, hasart ja huvi kaob, kui see nii edasi kestab. Ootan juba tavaelu algust.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!