Monday, May 4, 2020

Ilusa ilmaga kipub eriolukord ununema

Vaade Toronto kesklinnale rattaraja äärsest Sheldon Lookout pargist
Pühapäeval saabus suvi - meil oli 22 kraadi sooja Celsiuse järgi ja päike paistis. Hommikul käisin tööl ületunde tegemas, ma ikka veel sisimas loodan, et Juunikuus saan Eestisse lennata. No näeme, lootus sureb viimasena. Ja kui ei saagi eks siis tuleb puhkus edasi lükata ja hein jääb suvilas niitmata. Mesilastel kindlasti hea meel, iseasi mis naabrid 🌻🌻🌻 võililleväljast arvavad😜

Päikese tervituseks libistasin aias lamamistoolis külma õlle, silmad kinni pannes tunne nagu suvilas, ainult linnulaulu pole kuulda. Rahutu hingega nagu ma olen, kaua ei kannatanud niisama lebotada, kõrveta veel ennast ära. Teeks rattasõidu üle pika aja. Naisperest asja polnud, istusin üksi sadulasse ja hakkasin ilma mingi sihita väntama. Igaks juhuks panin pulsikella distantsi mõõtma, ratta jaoks on minimaalne programm 20km.

Tänavaotsast keerasin ida poole ja siis lõunasse. Käiks õige järve ääres ära, kui ei viitsi pööran enne tagasi. Sõitsin umbes suvalisi tänavaid pidi, Torontos praktiliselt võimatu ära eksida kui tead ilmakaari ja päike väljas. Enamus tänavaid on risti kas põhja-lõuna või ida-lääne suunalised. Järv jäi kagusse, seega sõitsin vaheldumisi lõuna ja ida poole kvartalisiseseid teid pidi. Järve äärde jõudes pidin korra suurt teed ületades jalakäijate ülekäiguraja juures rohelist ootama. Mingi suurt kasvu must molkus seisis kõrval. Rohelise ette tulles lõikas üks paremale pöörav sportauto nina eest läbi, vandusin mahlakalt eesti keeles ja sõitsin kahe suuna vahele järgmist rohelist ootama.

Vaade läänepoolsele eeslinnale, leidke kaks politseiautot pildilt😉 
Järsku astus too must mees mu ette ning jäi ähvardavalt meetri kauguselt otsa vahtima. Positsioneerinud oli ennast üsna ebaõnnestunult, seisis just perfektses kauguses ja asendis, mul isegi ratta sadulast maha tulemata mugav parema jalaga kubemesse uhada. Parema käe lasin lenksul lõdvaks kui tüübil oleks kavas midagi mõtlematut korda saata. Vaatasin talle tuimalt silma. Paar sekundit jõllitasime nagu pullid, siis tüüp mühatas ja astus eest ära. Mu auto suunas lastud eestikeelne vandumine ainus mõeldav põhjus, miks üldse seis tekkis. Ju tüüp arvas, et temale suunatud. Igatahes lahenes olukord rahulikult.

Järveäärne rattarada (sarnane Eesti kergliiklusteedele) oli rahvast täis nagu tavalisel suvepäeval, keegi kurat ei hoolinud distantseerumise nõuetest. Rattaga ei saanud rahulikult sõita, pidevalt tolgendas aeglasemaid inimesi ette, möödasõiduks vastutulejaid liig palju. Paar korda pidin pidurid põhja tõmbama kui hooletu jalakäija ootamatult rattarajale astus. Kaks politseiautot hakkas silma aga pollarid olid käega löönud, sihukest massi polnud lihtsalt võimalik hallata. Koju tagasi jõudes oli 22km ette kerinud. Jube mõnus sõita, jooksmine on ilmselgelt mahvile hästi mõjunud, mitmeid "ränkasid" mägesid polnud üldse nii hull enam võtta.

Canadas räägitakse järjest valjema häälega kohe-kohe piirangute lõpetamisest ja majanduse avamisest. Samas tegi pühapäevane uute nakatunute arv võimsa hüppe. Ma tõesti ei saa aru mille alusel otsustatakse, et nakkuse levik kulgeb soovitud suunas. Kui juba praegu rahvas nii vastutustundetult käitub (ega ma ise palju parem polnud massis rattaga tuuritades) ja poliitikud tõepoolest piirangud lõpetavad sellise tasemega uute nakatunute arvu juures (2760 päevas) on võimas teine laine garanteeritud.

US eelarve defitsiit 13 aprilli seisuga enne tänast uudist
Tänaõhtune uudis USA'st 3 triljoni $3 000 000 000 000 (jah 12 nulli!!!) laenamisest majanduse päästmiseks ajas ihukarvad püsti. Valitsuse istungil olevat ka arutatud varianti Hiinale praegu kuuluvat 1.3 triljoni suurust võlaosa mitte tunnustada. Esialgu küll lükati idee tagasi aga ainuüksi selle arutamine valitsuse tasandil peaks muutma kõik ettevaatlikuks. USA võib maailma võimsaima riigina lihtsalt võtta vastu otsuse, et ei tunnista võlga ja kogu lugu, mis te ikka teha saate. See muidugi kukutaks kokku maailma finantssüsteemi, millega isegi Trump ei julge riskida. Presidenti huvitab majanduse käigus hoidmine valimisteni, peale seda tulgu või veeuputus.

Laenuga loodetakse hoida ära peale ettevõtete pankrottide ka märgatavat kinnisvara ja aktsiate hinnalangust, kuhugi see nuts ju peab minema. Kui majanduse kukkumise ajal nii palju raha "juurde trükitakse" peab kusagilt kärisema hakkama. Ma kardan inflatsiooni, sest rahal on järjest vähem reaalset katet. Inflatsioon toob kaasa hindade ja intressi tõusu, see omakorda tekitab hullu surve riigivõla protsentide maksmise juures. Silmi ette kerkib kuidas kempsus vesi potist alla läheb😕

4 comments:

  1. Eestis on sama. Metsad on rahvast täis ja teedel ummikud. Rahvas elab oma elu.
    Ehk ongi hea. Saame võrdluseks versiooni, kuidas oleks olnud, kui oleksime jätnud majanduse toimima (nii palju, kui sellest veel alles on) ja lasknud haigetel haige olla.

    ReplyDelete
  2. Kust sel USAl üldse raha, mida laenata, nad isegi vaesed ju praegu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riigivõlg on neil 25 triljonit. Praegu trükivad "lubatähti" veel 3 triljoni eest ja müüvad neid kellele iganes. Ime, et leidub ostjaid arvestades, et valitsus arutas Hiinlastele kuuluva võla kehtetuks kuulutamist. Kõik põhineb "usul" et ameeriklased selle raha kunagi tagasi maksavad. Seni on maksnud aga nagu iga Fondi tutvustuse juures kirjas: eelnev tulemus ei garanteeri edasist edukust ;)

      Delete
  3. Nüüdseks kui viirus on juba mõnda aega tegutsenud, võib öelda, et enamikule inimestele ta halba ei tee. Kaua me seda paranoiat toodame loosungiga püsi kodus? Seni kuni keegi ei sure või mis?

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!