Friday, May 22, 2020

Poliitikud, pooltõed, poolvaled ja hämamine.

Eile tööle sõites kuulen ootamatult raadiost, et Ontarios on maskide kandmise poliitika 180 kraadi muutunud: "rangelt soovituslik" ehkki veel mitte kohustuslik on rahval kanda "mittemeditsiinilisi" maske või häda korral mingit näokatet😷 Epideemia alguses rõhutati mitmel tasemel alates Canada peaministrist ja peaarstist kuni tavameedikuteni, et tavakodanikul maski kandmine mõttetu kuna esiteks pakub suht väikest kaitset ja teiseks ei osata niikuinii määrustepäraselt efektiivselt kasutada. Läksin minagi selle õnge ja jäin uskuma viitsimata põhjalikumat uurimist ette võtta, sest põhjendused tundusid asjalikud ja loogilised, pealegi spetside suust. 

Ja palun väga, nüüd seesama peaarst teatab, et iga näokate aitab vähendada nakatumis- ja nakatamisriski. Üllatunud reporterite küsimusele, miks nii kardinaalne suhtumise muutus, tuli vastuseks, et teadmised viiruse kohta on täienenud. Töö juures vaatasin telekast seda pressikonverentsi üle, naine oli üsna pinges olekuga soovimata täpsustada muutuse sügavamaid põhjusi. Kurjad keeled väidavad, et maskide kaitseväärtust tehti meelega maha vältimaks rahva poolt massilist kokkuostmist, mis juhtus vetsupaberiga. Hakka või kahtlustama osavat meediaoperatsiooni. Kokkuvõttes muidugi oli maskide puuduse olukorras tegu õige ehkki küünilise otsusega, sest massi ei saa ju usaldada.

Siin aga koorub välja suurem probleem. Kui seni enamus inimesi siiski arste rohkem ja valitsusetegelasi mõnevõrra vähem usaldab siis taolise paljastuse valguses tekivad kahtlused ka muu info suhtes. Kui nad valetavad maskide koha pealt, miks peaks uskuma teisi avaldusi. Tänasel pressikonverentsil ajas Ontario peaminister juba sellist häma, et kuula ja imesta. Väidetavalt olevat Ontarios 23 vaktsiini loomisel ja 11 juba saanud provintsi terviseameti heakskiidu. Seda tänu valitsuse 20 miljonilisele rahasüstile ja paari nädalaga. Samas väidavad maailma tunnustatud asjatundjad, et vaktsiini loomiseks kulub 12-18 kuud kui üldse efektiivset on võimalik saada. Raha koha pealt ajab hoopis naerma - 20 miljonit on ravimifirma juhi palk, vaktsiini väljatöötamine on ülikeeruline ja suurusjärkudes kallim.

Päevane uute nakatunute arv, joon 7 päeva keskmine  
Bravuurika esinemise lõppedes asusid reporterid paraku hoopis ebameeldivamatel teemadel küsimusi esitama. Kuidas suhtuda uute nakatunute arvu kasvu, ega see pole ometi piirangute leevendamisega seotud. Peaministri väljakuulutatud poliitika põhjal astuti normaliseerumise esimesse etappi kui päevaste nakatumiste arv näitab pidevat kahanemise trendi ja läheb alla 400 kusjuures tehakse vähemalt 20000 testi päevas. Viimase nädala jooksul on positiivsete testide arv tõusutrendis ja seda oluliselt vähenenud testimise üldhulga juures. 

Nagu näete päevas testitud inimeste arv langeb samas kui positiivsete hulk kasvutrendis
Peaminister väidab, et nõuab testimise arvu tõstmist lubatud 20000 peale. Samas kostab see üsna tühjana kui mitte lausvalena arvestades, et testide arvuga kaasneb ka positiivsete testide järsk tõus, mis totaalselt vastunäidustatud. Küüniline kodanik võiks arvata, et peaminister on hoopis andnud käsu testimine peatada kui positiivsed numbrid 400 ligi jõuavad. Loodetavasti Canadas siiski selliseid meetodeid ei julgeta rakendada. Nakatunute arvu suur tõus sunniks piiranguid tagasi tooma, mida ta proovib iga hinna eest vältida. Objektiivselt võttes pole enam kolm neljast esimese etapi tingimusest täidetud: trend kasvusuunas, uusi nakatunuid üle 400, testitute arv pole kunagi 20000 olnud, vaid piisaval hulgal vabade haiglakohtade arvu osas pole selgust.

Koduteel juba kuulsin raadiost, et arutatakse karmide piirangute tagasitoomist ehkki poliitikud on sellele vastu. Momendi "leebemates 1 astme tingimustes" igal pool lahtiolevates poodides kahemeetri nõue ja rangelt piiratud hulk kliente. Ostukeskuste, restode, kinode, koolide, spordiklubide ja muude avalike asutuste avamisest pole juttugi. Mänguväljakud endiselt suletud ehkki golfiväljakud avatud. Koduses ringis tohib olla maksimaalselt 5 inimest koos. Näomaski nõue valitsuse poolt soovituslik aga mitmed poed ei lase ilma sisse. Suuremad avalikud üritused on kõik sel suvel tühistatud. Nagu näete on Eestiga võrreldes siinne suletus oluliselt karmim ja ikka hakkas uute juhtumite arv kasvama. Personaalselt arvan, et oma osa mängib kultuuriline kirevus: hulk rahvusgruppe elab tihedalt koos ja on harjunud tiheda läbikäimisega - paljud neist ei usalda valitsust ja suur hulk ei mõista kumbagi riigikeelt. peaminister vihjas, et põhilised kolded on teatavates rajoonides, nimetada neid muidugi otseselt ponud võimalik😜

5 comments:

  1. Täiendus: Tänane (reede) uute nakatunute arv rekordiline nädala jooksul ehkki tehti vaid 11000 testi lubatu 20000 asemel.
    Press tõstis kisa.
    Kes ütles et poliitikud pole loomingulised. Peaminister lubas (järjekordselt) tõsta testimise 20000'ni. Hakkame üle testima neid kes juba korra andnud negatiivse tulemuse. Nii on võimalik uute nakatunute arv lihtsalt nominaalselt alla 400 viia ja kõik rahul🙄 Kas te tõesti tahate, et majandus tuleb uuesti lukku panna?

    ReplyDelete
  2. Täiendus#2: Canada on otsustanud valida katse ja vea meetodi pandeemiaga toime tulekuks kuna ei jõua ära oodata nakatumiste arvu vähenemit. Praeguse seisuga ei suudeta kindlaks teha suurt hulka nakkuseallikaid, mis garanteerib edasise nakatumiste voo. https://www.cbc.ca/news/health/cases-high-testing-low-as-canada-reopens-1.5578973

    ReplyDelete
  3. Nii, jõudiski lõpuks sulle kohale et tegu on poliitilise kriisiga, mille ajendiks oli üks viirus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ??? 🤪 sa oled millestki väga valesti aru saanud 🙄

      Delete
  4. Ma sõnastaks nats ümber: "Tegu on epideemia ja meditsiinilise kriisiga, mis kasvas üle majanduslikuks. Kõigi eelduste kohaselt süvenevad mõlemad oluliselt. Poliitikud lihtsalt kasutavad kriiside pakutud võimalusi omade eesmärkide saavutamiseks."

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!