Sunday, May 3, 2020

Teine Laine

Praeguse seisuga on pandeemia esimene laine mitmes riigis, sealhulgas Eestis, harja ületanud ja nii päevased nakatumised kui surmad selges langustrendis. Põhja Ameerikas olukord maksimumis stabiliseerunud. Lõuna-Ameerikas ja Venemaal areneb epideemia kiirenevas tempos. Aafrika ja mitme Aasia riigi kohta on infot liiga vähe ja/või liiga ebausaldusväärne, et mingeid järeldusi teha. Huvitava momendina esialgu suht kergelt pääsenud Jaapanis, Singapuris ja Hong-Kongis saabus juba teine laine, tegelikult pigem küll esimese laineharja teine tipp, põhjuseks lõdvendatud karantiinimeetmed. 

Võiks arvata, et selline areng paneb ülejäänud riike tõsisemalt kaaluma kui kiiresti ja kui palju on mõistlik piiranguid vähendada. Paraku on nii äriringkondade kui rahva surve poliitikutele tugev. Ilmselt hakatakse vaatamata lubadustele meedikuid kuulata liiga kiiresti normaalse elu juurde tagasi pöörduma.

Paar päeva tagasi avaldas oma vaatenurga pandeemia edasise arengu kohta USA's asuv CIDRAP (Centre for Infectious Disease Research And Policy). Ennustamiseks võrreldakse käesolevat pandeemiat varem esinenutega. Ehkki koroonaviirus erineb gripiviirustest on senine pandeemia kulg oluliselt sarnasem gripile. Mitmed viiruse omadused nagu pikem peiteaeg, kõrgem nakatuvus R0 ja asümptomaatiline levik muudavad ta tavapäratult raskeks ja ebamugavaks vastaseks. Analüüsi tulemusel jõuti järeldusele, et pandeemia kestab 18-24 kuud kuni enamus maakera piirkondi saavutavad karjaimmuunsuse või kuni efektiivse ja laialdase vaktsineerimiseni. Paraku pole senise info põhjal võimalik kindlalt väita, et läbipõdemine tagab immuunsuse või et efektiivse vaktsiini loomine üldse on võimalik.  

Kolm tõenäolisemat pandeemia arengu stsenaariumi on järgmised: 
1. Peale esialgset lainet järgneb aasta kahe jooksul hulk väiksemaid. Osade piirangute aeg-ajalt taaskehtestamine.
2. Peale esialgset lainet järgneb sügisel või talvel suurem ja 2021 mitu väiksemat. Nõuab sügisel uuesti karmide piirangute kehtestamist.
3. Peale esimest lainet järgneb pidev madalatasemeline nakkuse levik eri maailma piirkondades erineva tugevusega kuid mitte selgete lainetena. Seda pole ühegi gripiepideemia puhul esinenud, kuid võimalik koroonaviiruse puhul.

Milline kolmest stsenaariumist käivitub sõltub nii viiruse enda eripärast kui piirangute efektiivsusest, ja kestusest. Viiruse käitumist me ei saa kontrollida küll aga piirangute rakendamist. Praeguse seisuga viitavad kõik märgid piirangute leevendamisele ja lõpetamisele isegi olukorras, kus riigid alles nakatuvuse harjal (USA, Canada, ...) või languse poole peal nagu enamus Euroopa riike. Kuna tegu pika peiteaja ja aeglasema viiruse levikuga avalduvad poliitikute otsuste tulemused epideemia arengus alles kuu pooleteise möödumisel. Numbrite põhjal otsustades on praegu õige väheste riikide (Austraalia, Uus-Meremaa, ... Eesti? ... ) puhul põhjust karantiini meetmeid oluliselt vähendada.

Kokkuvõttes ollakse veendunud, et küsimus pole selles kas teine laine tuleb vaid millal ja kui suur. Selleks valmistumise aeg on praegu. Tavakodanikul ei jää muud üle kui pöidlad pihus loota poliitikute targa käitumise peale. Saan aru, et erilist lohutust see ei paku😜

2 comments:

  1. Hea ülevaade. Asjalik ja kompaktne.
    Jätka samas stiilis.
    Hoiame pöidlaid...

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!