Tuesday, June 16, 2020

Algaja salakaubitseja karjääri armetu lõpp.

"Kurjategija" tolli läbiotsimisruumis,
Pirakas peegelaken ja kaamera nurgas.
Alles sai kelgitud, ja nii vastaste kui toetajate poolt kaasa mõmisetud, et valgel inimesel on võimuesindajatega suhtlemisel eelised. Võta näpust, ei teagi kas rõhutada, et erand kinnitab reeglit või on Eesti PPA rassikoolitus eeskujulik. Igatahes olin mina ainus, kelle tollimehed kõrvale kutsusid lastes samas paar tõmmut tüüpi (minu arust tüüpilise narkokulleri välimusega (kui nahavärvi alusel otsustada😜)) rahumeeli läbi. Ma vahepeal kaalusin kas lisada blogi päitsisse, et naljadest (ka labastest, maitsetutest ja poliitiliselt ebakorrektsetest) arusaamine on iga lugeja enda mureks, aga ei viitsinud. Teate mis, kui ikka närv ei kannata, ei pea lugema. Samas kommenteerimise vastu pole mul miskit, olge ainult kenad ja ärge minge teiste kodanike vastu isiklikuks, minu vastu võib😉

Muideks esimest korda elus, kus mind toll suvatsenud uurida. Kuna pole harjumuseks miskit keelatut üle piiri toimetada siis oli lausa lõbus, igati põnev elamus mida blogis jagada. Ütlesin tollitädile, et nii äge, mind polegi kunagi kontrollitud. Küsiti kust tulen ja kas miskit deklareerida nagu tubakat või alkot. Sealt kust mina tulen pole küll mõtet sihukest kraami kaasa tarida, tänu meie isaliku valitsuse targale ja inimsõbralikule poliitikale on Eestis ju hinnad poole odavamad. See võis olla mu esimene apsakas, äkki oli tolliametnike näol tegu keski või ekre tuliste toetajatega, kes mu pisukest irooniat pahaks panid. Kohver susati läbivalgustamisele küsimusega ega mul lihatooteid pole. Kaasa oli viimasel päeval kalli raha eest ostnud õepoja poolt tellitud vinnutatud piisoni ja kalkuni liha. On natuke ikka vastasin kõhklemata - ametnikud läksid hoobilt erksaks nagu vene mutid nõuka ajal lihapoe järjekorras kui tapamaja gruzovik poe tagaukse juurde vuras - vandusin omaette.

Kas te teate, et lihatooteid ei tohi üle piiri tuua? Eee... ma arvasin, et töödeldud ja kuumutatud lihaga pole probleemi, Kanadas on see lubatud. See pole siin mingi Kanada, me oleme Euroopa Liidus tutvustati mulle uhkelt geopoliitilist olukorda. Sihukese fakti vastu polnud nagu miskit öelda, mõttes sai järgmisena Reform sugeda: no oleks võinud selle EL liikmelisusega sutsu oodata kuni ma buffalo jerky'ga üle piiri saan. Ja mis need on, näidati ekraanil paistvate lõhkekehade peale. Pidin juba ütlema: "Sitt koolitus kui te 88mm miinipilduja lahingleanguid ära ei tunne", õnneks tuli mõistus koju ja sain sõnasabast kinni. Vastasin ontlikult tõde varjamata: "Metspähklimaitseline kohvikoor". Kes mu blogi lugenud, teavad seda kindlasti. Piimatoodete import EL riikidesse on rangelt keelatud! Momendiks lõi see tummaks, aga kiirelt leidsin päästetee: "Ega kohvikoor pole piimatoode ..." Nähes mulle sihitud pilke loobusin heaga edasisest selgitusest.

Paneme kohvri lauale ja te võtate selle nüüd ilusti lahti, et me saaks Eesti riigi heaks teie kontrabandi konfiskeerida. Ma küll proovisin agaralt, aga kuidagi ei suutnud vahelejäänud narkomuula ilmet esile manada. Mida perset, tõmbate Amsterdami lennult tüübi kõrvale ja süüdistate kohvikoore salakaubanduses samal ajal kui igat karva narkot vedavad salakaubitsejad irvitades mööda kõmbivad. Harutasin kohvri lahti, nii vinnutatud lihakotid kui metspähklimaitseline kohvikoor reastati võidurõõmsalt üles. 

Lihast oli mul pohhui, naise poolt ostetud ja tema sugulastele mõeldud😛 aga koorest sitaks kahju. Kolm purki mõeldud Soome sõbrale vastutasuks Kulta Katariina kohvi eest, üks kellele iganes eksootiliseks kingituseks ja kaks ise konsumeerimiseks. Kurat teab seda Nestle't, mis nad sinna lisanud, minul igatahes sõltuvuse tekitanud. Proovisin veel korra olukorda päästa: "Kuulge see kraam on ainult nime poolest koor, vaadake järgmisse aastasse ulatuvat aegumiskuupäeva. Nii kaua ei hoia isegi bensiin oktaaniarvu, koor läheks külmkapis nädalaga hapuks". Vahepeal suure tigeda kala kinninabimise lootuses välja ilmunud tollimeeste ülemus uuris jupike aega koostise kirjeldust pudelil ja teatas siis võidurõõmsalt: "modified milk ingredients tähendab piim, järelikult keelatud". Ei hakanud küsima kas tal orgaanise keemia alal doktorikraad, et nii kindel on.

Teeme teile protokolli seoses suures koguses ohtliku kauba üle piiri smugeldamise katsega. Ma ei teadnud kas nutta või naerda. Olukord oli nii absurdne, sest Schengenisse sisenedes ei tehtud tollest kraamist mingit numbrit aga Eesti toll leidis, et olen ohtlik kurjategija. Ameerika filmidest olen näinud kuidas pättidele antakse võimalus üheks kõneks advokaadile enne trellide taha pistmist. Ei jõudnud selle mõttega kaugemale kui vastu tulnud kaasa õepoeg helistas ja uuris mis mul nii kaua võtab. "No olen tollis puistamisel" kangesti oli tahtmine lisada: "Parasjagu kaalutakse mitu aastat saan su neetud pühvli jerky eest ja sina just raiskasid mu ainsa kõne õiguse, vaata et hakkad kohusetundlikult pakke vanglasse tooma muidu nimetan kaasosaliseks".

Kurjategija nooruses kui kogemata Leonid Iljitshi üle nalja tegi
oleks Vladimir Iljitshi üle teinud, poleks hullu, tüüp ammu ussitoit

Ametnikud korjasid salakauba kokku, võtsid mu passi ja ütlesid, et lähevad protokolli kirjutama. Jätsid mu täitsa omaette kohvrit uuesti kokku pakkima. Positiivne isiksus poleks jätnud märkimata, et nüüd oli kohvri pakkimine hoopis ladusam ja kiirem kui kodus, kus pere koos koertega pidi kaane peal istuma, et lukud kinni saaks tõmmatud. Korraks vilksatas mõte: "Vabadus on väärt rohkem kui kohver, kablutan minema, poen pagasikonveieri linti pidi keldrisse ja teen vehkat." Kui kuulutavadki tagaotsitavaks on koht olemas, kus võimu vahetuseni redutada. Vene ajal sai vanaisa mahajäetud talu maadel paksude metsade keskel asuv kartulikelder sel eesmärgil ette valmistatud.

Tegelt oli kindlasti tegu trikiga, et mind lõksu meelitada - nurga taga ootamas politsei eriüksus, harjutamaks ohtliku kurjategija kinnipüüdmist. Viimase aja politsei vägivald on mind ettevaatlikuks teinud. On ka põhjust, sest nahk liiga heledat tooni: keegi ei julgeks segi pekstud molli millekski muuks kui arreteerimisel trepil libastumiseks nimetada😜 Lisaks muidugi õhkõrn lootus, et kuue pudeli kohvikoore ja kahe kotikese vinnutatud liha eest üle 10 aasta demokraatlikus riigis ei anta kui hea advokaadi saad. 

Kohver pakitud istusin ja vaatasin ringi. Hakka või jumalat uskuma, milline kokkusattumus: just enne lendu olime töö juures igavusest paar tundi vaadanud doksarja USA ja Kanada tollimeestest. Kuidas nad pätte püüavad, millist taktikat kasutavad. Kurjategijate praadimine ootama sundides üks tavalisemaid võtteid. Lisaks suurele peegelklaasaknale oli ruumi nurgas kaamera. Minge te ka pekki, surfasin veits moblaga netis kuni igav hakkas. Siis tuli hea mõte ja tegin väga näitlikult poseerides eneka veendudes, et nii peegelklaas aken kui kaamera peale jäävad. Lõpuks tüdinesin, lehvitasin aknale ja kaamerale ja näitasin näpuga kellale. Muidugi nad kuulevad ka kõik mis ütlen aga ei viitsinud seal jutustama hakata. Tüübid vist said aru, et kogenud kurjategijana ma labase jälgimise peale vahele ei jää. Minuti pärast tuli ülemus, andis protokolli ja käskis alla kirjutada lisades, et trahvi me täna ei tee.

Edasi on muidugi ilukirjanduslik liialdus, aga situatsiooni idiootlikkust arvesse võttes ei imestaks järgneva vestluse üle.
"Tühja sest trahvist, ma pole küll suitsetaja aga enne mahalaskmist tõmbaks ühe pläru, hea vanakuradile suitsuhaisu näkku puhuda".
"Oh ei, te olete vaba, võite minna."
"Ma eelistaks näoga hukkamiskomando poole seista mitte kuuli selga saada"
"Tõepoolest, näete siitsamast rohelise tule alt läbi"

Tegelikult ütlesin vaid, et ärgu nad olgu lollid ja hävitagu seda head kraami, laske hea maitsta, ma kade pole. Tagaruumist kostis niigi kohvimasina surisemise taustal matsutamist ja rahulolevaid röhitsusi.

Huvitav kui pikaks ajaks nad mulle jälgimise peale panevad, mobla positsioneerimisest ma ei räägigi. Hea, et lapse vana kaasas, panen oma sim kaardi selle sisse ja seon naabri koera kaelarihma külge. Üleaedseid ehk peab hoiatama, et peagi on oodata eriüksuse rünnakut koerakuudile, ja äsja niidetud muru üleskaevamist. Endale võtan selverist stardika ja pandimajast mingi odava kännuka.

P.S.  Täna käisin Harku metsas jooksmas. Pollarid polegi nii heas vormis, ainult üks jaksas sammu pidada, teised jäid juba esimesel kilomeetril maha ja saatsid drooni mind jälgima - ebaõnnestunud nali😦

P.P.S. Ma ei julge kinnitada, et kõik 100% täpselt nii juhtus, sest isegi protokollist avastasin hiljem ebatäpsusi. Toll väidab et ma eitasin keelatud kauba olemasolu, samas ma kohe ütlesin et on nii liha kui koor pagasis, lihtsalt ei teadnud, et see keelatud. Teisest küljest oleks võinud teeselda teadmatust plutooniumi keelatud nimekirjas olemisest😱

P.P.P.S. Ametivõimud käitusid korrektselt rakendamata füüsilist vägivalda. Elagu Eesti ja PPA ... ypa,ypa,ypa !!!

12 comments:

  1. Nõuka-ajal tuli kõik kuld ja raha deklareerida, nüüd siis seda kraami võib kohvritega üle tuua, aga suutäit ampsu ei lubata?!?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mitte et mul kulda ja raha oleks kohvris olnud aga paistab tõepoolest, et EL on hullult mures igasugu põllumajandust kaudseltki puudutava konkurentsi pärast :P

      Delete
  2. Meenus hiljutine lugu, kus maksu-ja tolliamet "peedistas" üht kena prouat, kes oli julgenud USAst enda tarbeks uue arvuti soetada...ja kohus viibutas ametnikele näppu, et niisugusel karistusasutuse mängimine ei ole õigustatud.
    Tempel mällu igaveseks - ei ole vaja välismaiseid ohtlike aineid EU'sse vedada, mine tea, mis ennenägematuid baktereid võid siia tuua ;) (lugeda huumoriga).

    ReplyDelete
  3. Uskumatult nõme ja kitsarinnaline käitumine! Ju neil läks igavaks. Miks sul mask peas oli? Kas nõuti seda ka? Kas karantiini kontrollivad? Mul varsti lend ees, ei tahaks mitte toas kükitada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mask on vist kõikidel lendudel nõutud. Toronto lennujaama ilma maskita ei saa. Ärasaatjad peavad ka ukse taha jääma. Ühistranspordis on 2.juulist maskid kohustuslikud. Enamus kauplusi nõuavad seda ka, kui nad üldse sisse lasevad. Paljud annavad lihtsalt ukse pealt kauba kätte.

      Delete
  4. Kas vastutasuks koroona-proovi ei pakutud?

    ReplyDelete
  5. Täiesti uskumatu lugu. Tundub et meie nulltolerants sissetulijate suhtes on tegelikkuseks saanud :) :)

    ReplyDelete
  6. Järelikult olid "sobiva" näoga. Olen küll ja veel väljaspoolt EU-d juustu, liha jne kaasa toonud - pole keegi veel kotti tahtnud läbi uurida. Jäid küllap pistelise kontrolli raames lõksu, muud ei midagi :)

    ReplyDelete
  7. Kolm lihtsat juhist. 1. Alati tea, mida teed. 2. Kui teed midagi, siis oleks parem, kui oskaksid seda teha. 3. Ametnikud loodavad, et nad saavad oma tööd teha võimalikult lihtsalt, nad ei oota, et keegi muudaks selle lõbusamaks toredate naljadega.

    ReplyDelete
  8. Kõigile vastuseks: Esimest korda elus kutsuti kõrvale ja tõepoolest ei tulnud mul pähegi, et kohvikoore asendaja või vinnutatud liha oleks ohtlik kraam - seega naiivsuses võib mind tõepoolest süüdistada.

    Koroona vastu ei tundnud keegi lennujaama ametnikest vähematki huvi. Nende poolest oleks võinud tulla kas või täpilise tüüfusega. Märtsis installeeritud termokaamera kohta ei oska kommenteerida - kas ei töötanud või olin piisavalt külm kala, tolli jaoks ilmselt mitte :P Omal algatusel otsisin koroonatesti koha üles ja testisin. Vastus tuli negatiivne, seega pean kurvalt tunnistama - olen terve.

    ReplyDelete
  9. Selle kohvikoore asendaja ja liha oleks pidanud tollivabas tsoonis ära sööma või tagasi tulekuni hoiustama, või hoopis tagasi kanadamaale saatma. Nüüd tead, et pead lugema ennem keelatud ainete nimekirja kui midagi siia tood.:)
    Vaata kuidas seda kohvikoort tehakse :)
    https://www.youtube.com/watch?v=FglU0X-Vyrw

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei taha vaadata, muidu äkki enam ei taha juua, aga ilma selle kohvikoore asendajata pole elul mõtet :P

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!