Friday, June 5, 2020

Kärarikas vähemus

Kogu praeguse hüsteeria ja sotsiaal ning massimeedia laviini all hakkas ka minus kahtluseussike uuristama. Äkki ma olengi sinisilmne blond, kes naiivselt usub, et politseinikud on head ja pätid pahad. Samal ajal kui aknast ja uksest tuleb sisse artikleid, postitusi, videolõike millised mõrtsukad politseis ametis, kes ilmsüütuid kodanikke omast sadistlikust lõbust piinavad, peksavad ja tapavad. Kanadas on alati politseiniku ametit peetud austusväärseks aga siingi mõningad juhtumid kui päti mahalaskmise tagajärjel ajakirjandus ja teatavad poliitiulised ringkonnad korravalvureid surmapattudes süüdistavad. See selleks, rohkem huvitas siiski USA kuna just sealse sündmuse tõttu pääses valla suurem protestide laine.

Et ma pole kohalik ega ka piisavalt palju lõunanaabrite korravalvuritega kokku puutunud otsustasin internetist abi otsida. Eelkõige tundsin huvi, mida ameeriklane üldse politseinikust kui sellisest arvab. Kui meediat uskuda siis midagi ilusat nagu loota pole. Googeldasin most and least respected (austusväärsed) jobs US. Otsin mina least respected hulgast, no ei ole. Üllatus, üllatus politseiniku amet hoopiski kümne austusväärsema hulgas. Kuidas nii, peab mingi viga olema. Sai õige mitmest eri allikast infi vaadatud, igal pool politseiniku amet au sees. Kratsin kukalt, kuidas seda seletada ja siis jääb silma üks huvitav seik. Ajakirjaniku oma õige madalal pulgal nii usaldusväärsuse, aususe kui ka eetiliste tõekspidamiste koha pealt😏 Paraku kirjutavad politseist artikleid ajakirjanikud. Allolevat tabelit vaadates on selge, et protestide näol on tegu kärarikka vähemuse mitte laia üldsuse reaktsiooniga.

Kui midagi üldse siis Gallupi küsitlust võib suht usaldusväärseks pidada
Ma ei arva, et nii palju tuleb mängu ajakirjanike pahatahtlikkus kui soov "uudist" toota. Uudis on aga alati midagi väga põrutavat ja erinevat tavapärasest. Pole mingi uudis, et politsei aitas vanuri üle tee, püüdis vägistaja kinni, pistis narkoärika puuri või arreteeris mõrva eest tagaotsitava gangiliikme - see on lihtsalt igapäevane politseiniku töö mis ei vääri tähelepanu. Aga need üksikud juhtumid tuhandete hulgast, mis on kas küsitava väärtusega või tõepoolest politsei poolt seaduserikkumised - vat need on uudised, mis tuleb suure kella külge riputada ja kõmistada kuni jõudu ja jaksu. Ime, et üldsus sellise sõnnikuloopimise juures ikka veel politseid nii palju usaldab ja austab. Kusjuures loomulikult tuleb ka politseile kuriteo eest täie rauaga lajatada kui see kohtus tõestamist leiab.

Praegune kampaania on muidugi nii üle paisutatud, et lõpuks viskas ka seni väga kannatlikul politseil üle. Äärmiselt näitliku rassilise ühtekuuluvuse väljendusena astus kogu Buffalo politsei massirahutuste kontrolli üksus tagasi - nii valged, mustad, aasialased kui latino päritolu ohvitserid andsid in corpore sisse lahkumisavalduse, sest sellises atmosfääris keelduvad nad töötamast ja oma eluga riskimast. Ma ei taha ära sõnada, aga kui rahutused ja demonstratsioonid edasi kestavad ja poliitikud sama moodi käituvad, ongi USA sunnitud sõjaväe tänavatele tooma nagu Trump ähvardas, sest politseinikud üle kogu riigi keelduvad töötamast.

Kõige suurem jama on tegelikult asjaolu et kardetavasti tugevdab see olukord Trumpi tagasivalimise tõenäosust mitte ei vähenda. Juba praegu nõuavad tema pooldajad jõulisemat reaktsiooni. Parempoolsetele on lisaks veel punase rätiku näitamiseks uuesti alanud lõunaosariikide juhtide mälestusmärkide kõrvaldamine. Mida rohkem rahutusi, korrarikkumisi ja segadust seda rohkem hakkab ka keskklass kõva kätt soovima, kes korra majja lööks kasvõi mõningate vabaduste kaotamise hinnaga.

Mis ma tahtsin selle postitusega öelda:
1. Politsei on USA's nii elukutse kui ametkonnana kõrgelt hinnatud.
2. Süstemaatilist ametkonna poolt soositud rassismi politseis pole.
3. Üksikud politsei vägivalla ja rassismi juhtumid on meedia poolt räigelt üle paisutatud.
4. Politsei vägivalla ja rassismi kaarti kasutatakse tihtipeale seaduserikkujate poolt suvaliselt ja põhjendamatult.

22 comments:

  1. Täiesti nõus. Kui tahad kogu selle uduajamise tagant tõde leida, vaata mis on tulemus.

    ReplyDelete
  2. Tom, ma tõtt öelda hoidsin end jubedalt tagasi, et su blogis sel teemal mitte kommenteerida, sest me nägemus antud küsimuses üldse ei kattu. Kuid sa levitad valeinfot.

    Viimaste päevade USA uudiseid oled ikka lugenud, või interpreteerid niisama? Trumpi poliitika vastu on välja astunud armeekindralid, kaitseminister, NFL, juhtivad usutegelased, just name it.
    Siin üks artikkel, mis sind ehk järje peale aitab:
    https://www.cnn.com/2020/06/04/opinions/trumps-foundation-starts-to-crack-mattis-avlon/index.html

    Ja “kõve käe” järele tundub pigem sul endal, nagu ka paljudel Eestimaa eestlastel igatsus olevat (käisin täna paaris kohas, mida reeglina väldin, lugemas). USA keskklassi nimel soovitan mitte sõna võtta, võid ennustamisega mööda panna. .
    Ning see karikatuur su postituse juures... ma parem ei hakka kommenteerima.

    P.S. See on vist kõige kõvasõnalisem kommentaar, mida ma viimastel aastetel kirjutanud olen, aga tõesti ei suutnud end tagasi hoida. Loodan, et teistel teemadel saame sinuga enam-vähem samal lainepikkusel kokku jälle.

    ReplyDelete
  3. Ja veel üks link. Ütled: "...USA sunnitud sõjaväe tänavale tooma". Jällegi, valeinfo.
    Värskeim uudis on hoopiski, et USA kõrgeim sõjaväeohvitser andis peale Trumpi viimase paari päeva hullusi välja memo, kus osundab otsesõnu, et US Army kaitseb konstitutsiooni ja KÕIKI riigi elanikke, mitte presidenti ainuisikuliselt. Võta minut ja loe:
    "WASHINGTON — Joint Chiefs of Staff Chairman Gen. Mark Milley penned a memo to the armed forces on Tuesday reminding them of their oath to defend the Constitution and serve the American people."
    https://nypost.com/2020/06/04/joint-chiefs-of-staff-chairmans-memo-reminds-troops-of-oath-to-americans/

    ReplyDelete
  4. ... ja VEEL üks link. Nimetasin ennist usutegelaste pöördumist Trumpi vastu.
    Usu-asjapulkadel, nagu sa ilmselt tead, kuna USA olukorda nii hästi tunned, on siin meite pool kõva sõna öelda.
    The Missouri Baptist Newsletter editorializes Trump’s trip to church:
    https://wordandway.org/2020/06/03/taking-the-lords-name-in-vain-amid-tear-gas/

    ReplyDelete
  5. Mind huvitab, mis inimene see oli, kes seda vägistamist külma kõhuga filmis? Igati inimlik reaktsioon olnud miskitpidi sekkuda, kisa teha, politseile karjuda, et mis teete, aga see seisis mobla käes ja filmis nagu loodusdokki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui sa „vägistamise“ all Floydi tapmist silmas pead, siis:
      filmija oli 17 aastane neiu Darnella Frazier. Ning kõrvalseisjad karjusidki, et politsei lõpetaks. Nad kamandati teisele poole tänavat ja keelati sekkumast. Pole vaja 2X arvata, mis juhtuks, mustanahaline politsei kinnipidamisele vahele segaks.

      “The sheer act of filming this fatal episode inflicted trauma on this young woman, yet she persisted. She recorded the approximately 10-minute video in a single stretch. Why was that significant? Because too often white Americans hear about a police shooting of an unarmed black man, woman, or child and begin by asking: what did the dead black person do to provoke the police? This time we saw the beginning, the during and after. There were no excuses anyone could come up with.”
      Link on siin: https://www.cnn.com/2020/06/03/opinions/george-w-bush-steps-onto-the-right-side-of-history-brown/index.html

      Delete
  6. Unustasin lisada Sulle huvipakkuvaks kuulamiseks podcaste sinutorus, nimeks Spiked. Viimases osas arutavad seda kultuuride konflikti.

    ReplyDelete
  7. Tom, ma rakendan esialgu benefit of doubti ja eeldan, et sa oled nii värvipime, et ei märganud, et see karikatuur on ülimalt... värvinägelik. Ehk tasuks seda natuke süvenenumalt vaadata ja mõelda, kas need sõnumid, mis seal implitsiitselt (aga palju selgemalt kui kasvõi nn koeravile tase) sees on, on need, mida sa tahad levitada.

    ReplyDelete
  8. Tom, siin on sulle värske link Buffalo politsei massirahutuste üksuse tagasiastumise kohta.
    "Buffalo Mayor Says Police Union Is ‘On The Wrong Side Of History’
    Two unnamed officers reportedly told the local ABC news station similarly that they didn’t resign out of solidarity with the officers suspended but because the union wasn’t “legally backing” them. A copy of an email that Evans sent members on Friday morning also suggests the union wouldn’t be paying for the legal defense of ERT officers moving forward. "
    https://www.huffpost.com/entry/buffalo-mayor-police-union-protests_n_5edb06d0c5b67f2275c1ccee

    ReplyDelete
  9. Karikatuurist. Tundub muidugi, et eks mul ole nüüd Notsu selja taga julge hüpata, aga ma mõtlesin ööselgi selle karikatuuri peale, ja otsustasin otse öelda: minu meelest on see selgelt rassistlik.

    ReplyDelete
  10. Vabandust, sarikommenteerin, aga lisan veel kaks tänast uudist, viitamaks, et tegu ei ole üksnes "kärarikka vähemuse" väljaastumisega, nagu sina väidad. Mitte et ma arvaks, et nii Zuc kui Dorsey mingid aatemehed on, aga kindlapeale on neil hea nina selle peale, kuhu poole tuul pöörduma hakkab.
    Lingid leiab igaüks ise.
    "Mark Zuckerberg Says He’ll Review Policies That Allowed Trump’s Inflammatory Post"
    ja
    "Trump Tweet Gets Personal Fact-Check From Twitter CEO Jack Dorsey"

    ReplyDelete
  11. "Mida halvem, seda parem!"
    Tsitaat Vladimir Uljanovilt sobib antud teemasse nagu rusikas silmaauku. Rahutusi kasutavad ära jõud, kes soovivad - ja kindlasti ka saavutavad - märksa kõvema käe korra. Lisaks kasvab kuritegevus, sest politseinikud ei riski enam igati seadusliku jõu kasutamisega, "sest võib juhtuda".
    Seega - rahutuste toetamisega kaugenetakse algsest ilmselgelt õigest, aga nüüdseks igati üle vindi keeratud nõudmisest politseilise vägivalla piiramiseks, rääkimata kaotataud eludest ja rüüstatud eraomandist. Jõustruktuuridele siidkinnaste kättepanemise tagajärgi näeme Rootsis - getostunud rajoonidesse julgeb politsei minna üksnes raskekahurväega, tavapatrull enam sinna ei sõida. Ja seda ei tea ma mitte ajakirjandusest, vaid isiklikul pinnal suhtlemisest.
    Praegune olukord meenutab maailma võitlust pandeemiaga - kas surutakse jõuliselt maha ja viirus külastab meid aeg-ajalt ägenedes või kasutades "Rootsi varianti" lastakse olukorral pikalt vinduda. Tulemus on sama - vastuolud ei kao, kuritegevus kasvab, inimeste kindlustunne kahaneb.
    Kas ühel või teisel juhul oleks abi vaktsiinist, näitab aeg.

    ReplyDelete
  12. Lendav Konn, ma väga loodan, et sa eksid oma ennustuses, või vähemasti hetkeolukorda arvestades tundub, et eksid – järjepanu tuleb vabandusi ja sammuke tagasiastumist „jõustruktuuridelt“. Näiteks:
    “The head of the federal prisons apologized for law enforcement officials patrolling the protests in Washington D.C. not identifying themselves”
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-8388143/Bill-Barr-deploys-army-federal-correctional-officers.html

    Aga noh, mul on ilmselt targem taanduda kui siin peaga vastu seina taguda, ultraparempoolsusele kalduvate vanemaealiste valgete meestega seltskonnas =)

    ReplyDelete
  13. Sa, Epp, ilmselgelt ei tunne mind - mis alusel väidad minu kalduvust ultraparempoolsusele? Kindlasti olid punases lapsepõlves pioneer ja komnoor - kas oled nüüdseks vanemaealine valge naiskommunist?
    Sõna on ju vaba, arvamust võivad avaldada kõik, aga sildistamine on lubatud ainult valitud seltskonnale...

    ReplyDelete
  14. Seoses selle karikatuuriga: täna hommiku oli näormt postitus loeteluga selle mehe eelnevatest kuritegudest, millest nähtus, et tegu oli ohtliku retsidivistiga, kes parajasti vabaduses viibis.

    ReplyDelete
  15. Ilmselgelt töötab ajakirjanike nipp: mida vastuolulisem on artikkel (postitus) seda rohkem huvi ja klikke tuleb :D Nii palju kommentaare pole ma vist kunagi ühele postitusele saanud :P Muideks täpselt nagu ka enamus ajakirjanikke ei pidanud ma vajalikuks erilist faktikontrolli teha, küll kommentaatorid näevad selle vaeva ;) Boonuseks kui kommentaariumis omavahel kiskumiseks läheks.

    Naljapildi koha pealt momendiks kaalusin, aga otsustasin postitada just seetõttu, et tuletas meelde noorusaega kui sai põhimõtte pärast ühiskondliku arvamuse ärritamiseks poliitiliselt ebakorrektselt käituda. Nalja peaks saama demokraatlikus riigis teha igal teemal, paraku kahjuks pole see enam nii isegi Eestis. Vihkasin seda aega kui anekdoote võis ainult sõprade ringis rääkida, aga ka tänapäeval ei maksa avalikult teatud teemadel nalja teha.

    Meie kõigi viga on see, et loeme ja usume rohkem neid uudiseid, artikleid, arvamusi, mis langevad meie veendumustega kokku. Paraku on alati olemas ka objektiivne hinnang ja selle annab lähiajalugu, ootame ja vaatame.

    P.S. Seni on mind enamasti kuradi liberastiks sõimatud nüüd selgus, et olen hoopis vana ultraparempoolne :D

    ReplyDelete
  16. Jah, noh, mõtlesin järele - sildi oleks võinud tõesti kleepimata jätta. Vabandan, Tom ja Lendav Konn. Ma üldiselt suudan end taltsutada, aga seekord lõi kaane pealt. Ning jaa, pean meeles pidama, et olen siiki privaatses veebipäevikus, blogisabades laamendamise eest olen ise teisi noominud. Veelkord, my apologies.

    Konn, ma olen vanemaealine valge naisterahvas küll, aga kommunist mitte =)
    Tom, ma justkui siiani arvasin kah, et sa enam-vähem liberaal oled, aga no su seisukohad käesolevas teemas, pilapilt lisaks - see paneb mõtlema.

    ReplyDelete
  17. Tom, ütled:
    “Nalja peaks saama demokraatlikus riigis teha igal teemal, paraku kahjuks pole see enam nii isegi Eestis.”
    Kopeerin siia oma eilse kommentaari Eveliisi samateemalise blogipostituse sabast:
    “Mu meelest tuleks arvestada EELKÕIGE selle poole tunnetega, kellele käitumise/ütlemisega ebameeldivusi põhjustatakse, selmet õigustada käitujat/ütlejat. Kui keegi ütleb “mul on ebameeldiv ja valus, palun ära tee”, siis on paremal juhul kiuslik, halvemal juhul sadistlik, kui tegija vastab suhtumisega “kannata ära, nalja ka ei või teha enam?”
    Minu arvates on vale seada õigus sõnavabadusele (antud kontekstis: naljade viskamine) ettepoole, tähtsamale kohale kui nende inimeste tunded, keda nimetet naljad solvavad.”

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mu kommentaari rõhuasetus oli vähem solvavusele, vaid pigem nn koeravile efektile. Kui seda praegu üldse nii saab kutsuda, sest nagu ma Rentsi pool mainisin, see alltekst pole praegusel juhul isegi eriti all.

      Poliitiline nali on propaganda; ma püüdsin oma eelmise kommentaariga märku anda "kas see on see propaganda, mida sa tahad teha?" ja et puust ja punaseks teha, siis "selle propaganda" all pean ma silmas propagandat sisuga "valge rass on hädaohus ja isegi ennast kaitsta ei lubata".

      Delete
  18. Vabandus aktsepteeritud. Arutelu ikka asja, mitte isiku ümber - elementaarne:)

    ReplyDelete
  19. Tom, ütled: "Meie kõigi viga on see, et loeme ja usume rohkem neid uudiseid, artikleid, arvamusi, mis langevad meie veendumustega kokku."
    Mina näiteks loen perioodiliselt Fox Newsi, et ka nö. teise poole vaatenurgal silma peal hoida. Pööritan silmi ja ringutan käsi, aga loen. Uskumisega on muidugi omaette lugu =)

    ReplyDelete
  20. Tom, ütled: „Muideks täpselt nagu ka enamus ajakirjanikke ei pidanud ma vajalikuks erilist faktikontrolli teha, küll kommentaatorid näevad selle vaeva ;) Boonuseks kui kommentaariumis omavahel kiskumiseks läheks.”

    Esiteks: suurem osa ajakirjanikke (vähemasti endast lugupidavates väljaannetes) siiski teeb faktikontrolli, vastasel juhul oleks nad iga päev kohtupingis.

    Teiseks, nagu ka ise tunnistad, on su postitus kontrollimata faktidega arvamuslugu ehk nö. fake news. See nimelt oligi põhjus, mis pani mind esimest kommentaari kirjutama ja faktidele osutama. Ma ei tunne sind väga hästi, mistap ma ei saa öelda, et sa oled inimene, kellele meeldib nö. vett mudaseks ajada ja siis nautida, kuidas teised suuna otsimisega tegelevad - aga minu arvates on see praeguses olukorras ühiskondlikult vastutustundetu.

    Tegelikult seepärast ma sildistades vanust mainisingi, et mu meelest on ebaõiglane ja lühinägelik, et meievanused (ma ise olen 59) arvavad, et teavad täpselt, mis suunas maailma asjad peaksid liikuma. Kõlab valusalt, aga MEIE aeg on läbi tegelikult. Meil on suht vähe aega jäänud selle maailma võlusid ja valusid nautida. Ca 20-30 aastastel on jäänud jupp aega enam, niisiis tuleks mu meelest nimelt NENDE häält kuulata.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!