Wednesday, June 10, 2020

Mis teil arus on???

Kui Delfit uskuda siis homme kolmapäeval seitsme ajal korraldatakse Saku Suurhalli parklas solidaarsusaktsioon "Mustad elud tähendavad" liikumise toetuseks. Minu arust on see praeguses olukorras ja eriti enamiku eestlaste meelsust arvestades (mida organiseerijad tunnistavad) äärmiselt provokatiivne ettevõtmine. Piisab kui ilmub kohale paras hulk tulipäiseid vastudemonstrante ja saabki kenasti maailmale presenteerida milline väike vastik natsiriik Eesti on. Tuleb tunnistada, et osavamat käitumist selle saavutamiseks on raske ette kujutada. Vene saatkonnas ilmselt juba veetakse shampakaste keldrist üles.

Miks taolist aktsiooni Eestis korraldada jääb mulle segaseks - mis on eesmärk??? Ühiskond on niigi lõhestatud, milleks õli tulle kallata. Kui suurem jama tuleb, peame kõik üheskoos kibestunud nägudega teine teispool lauda seda kokkukeedetud suppi helpima. Parem kirjutage, helistage, messige oma esindajatele parlamendis ja avaldage survet, et nood mingi deklaratsiooni vastu võtaksid - see nende ampluaa, las higistavad veidi saadikupalga nimel.

Kõige õigem oleks muidugi valitsusel lihtsalt üritus ära keelata viidates epideemiale. Küllap tuleks veidi kisa, aga kahju oluliselt väiksem kui maailma avalikkuse ette jõudvad kaadrid kokkupõrkest kahe ideoloogia vahel. Miks ma olen nii pessimistlik - seepärast, et isegi minu blogipostituse kommentaarides läks rassiteemal rahvas karvupidi kokku, ehkki enamus on eeldatavasti suht kultuursed inimesed.

Rassiteemat ei peaks mitte tänaval karjudes lahkama vaid tasapisi nii massi kui sotsiaalmeedias, kus potensiaalne konflikt piirdub klaviatuuri taga väljaelamisega. On siililegi selge, et demonstratsiooniga eestlaste suhtumist ei muuda, pigem pööratakse rohkem rahvast trotsist enda vastu. Eestlane pole avaliku protestiaktsiooni usku rahvas, tänavale tullakse viimases hädas kui rahva ja riigi püsimine on ohus. Või on mu arusaamine väga vanamoodne. Kes teab, äkki noorem rahvas poliitiliselt palju aktiivsem ja kultuursem kui oskan oodata. Varsti saame näha.

Kardan, et hea stsenaarium tähendab kahe vastandliku kamba kisakoori ja mõne auto akende sisseviskamist. Halvem võimalus, et minnakse füüsiliselt karvupidi kokku, toimub massikaklus mida politsei ei suuda lahus hoida. Lisaks seoses autode kasutamisega võimalus kogemata või tahtlikult inimesi alla ajada. Teatavasti on auto ohtlikum relv kui püstol, lihtsalt luba kergem saada. Ma ei karda, et läheks pronksiöö kordamiseks ja lähedaloleva kaubanduskeskuse rüüstamiseks, sest ei demonstrandid ega vastudemonstrandid pole seda sorti rahvas. Paraku võivad üks-kaks provokaatorit rahumeelse meeleavalduse kiirelt kaoseks pöörata.

Aga kui ma peaks eksima ja üritus kulgeb rahumeelselt ning sõbralikult kõik rassid ja rahvad koos kätest kinni hoides "lähme rukist lõikama" lauldes ning tantsides, olen esimene, kes tõstab õllekannu terviseks. Miks ma küll ei kiirusta õltsi külmikusse viima - no ei ole usku inimestesse, küünik nagu ma olen.

2 comments:

  1. Vasakpoolsus on ühiskonda edasiviivatest ideedest tühjaks jooksnud, nüüd kutsuvad end "progessiivseteks", vihkavad kõiki ja kõike, lõhuvad ja märatsevad. Nad tahavadki ühiskonda lõhestada. Soovitan kuulata juutuubis Brendan O'Neilli intervjuud ameeriklase Dave Rubiniga- The virus of wokeness. Seal püüavad leida põhjuseid ja vastuseid küsimusele, miks vasakpoolsed omadega nii metsa on läinud.

    ReplyDelete
  2. Nonii, kell on kümme ja väidetavalt üritus möödunud rahumeelselt - super!
    Hea meel, et asjatud kartused ei materialiseerunud (tõttab igaks juhuks külmikus olevat õltsi haarama).
    Müts maha demonstrantide ees, au ka vastastele kes ei vaevunud välja ilmuma väljendades oma seisukohti kommentaariumis nagu võis Delfis näha.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!