Thursday, June 25, 2020

Teine Laine

Eile küsisin sõbra käest koroona laua kohta, too mainis poolnaljaga, et sihuke mäng on valitsuse erikorraldusega keelatud, no vähemalt selleks suveks. Piljard, kui liiga sarnane kah põlu all, vähemalt poliitiliselt korrektsed inimesed sellega ei tegele nagu ka ei kasuta k tähega algavaid sõnu. Delfi uudistes jäi Helme noorema arvamusavaldus silma, tavaliselt ei loe neid aga tuleb tunnistada, et ühe lausega olin päri : "Nii nagu on naljategemise põlu alla panek". Rahuldusega võisin Jaanipeol (näomaski kandes ja 4 meetrist vahemaad hoides) konstateerida fakti, et kõik mu sõbrad ja nende naised pole muutunud: hindavad endiselt ja teevad ka ise poliitiliselt ebakorrektseid nalju. Enne killu viskamist kiskusime ettevaatuse mõttes patareid mobladest välja, et natukenegi süvariigi "suure kõrva" tööd raskemaks muuta😏 Mingi kahtlane droon hõljus lipuvarda kohal, aga kui peremees kuuri alt teisest ilmasõjast alles jäänud flaki patarei välja lohistas tõmbas too heaga uttu😜

Nüüd siis peateema juurde, millest ei saa tänaste uudiste valguses rääkimata olla. Meil siin Eestis on koroona olukord kõigi näitajate ja graafikute poolest lausa roosiline kui ülejäänud maailmaga võrrelda. Poodides ja linnapeal elu tavarütmi loksunud kui suviste välisturistide puudumine välja jätta. Samas kui maailm läheneb 10 miljonile nakatumisele pingutab Eesti kõigest väest, et 2000 täis saada. Igatahes hommikused uudised maailmast kostavad vägagi alarmeerivad. 
Maailmas pole esimene lainegi raugenud
Osad riigid teatavad teise laine saabumisest (Lõuna Korea, USA) teised pole veel esimesegagi ühele poole saanud (Lõuna-Ameerika, Aafrika, India, ...) Kogu maailma lõikes on olukord samuti nutune, paar korda nädalas lüüakse uusi päevaste nakatumiste rekordeid, ehk siis vahepeal raugema hakanud esimese laine tõusu kiirus on uuesti hoogu kogunud.

Positiivseid uudiseid tuleb vaid Euroopast, kus enamuses riikides nakatumine stabiilselt madal, ehkki paaris (Bulgaaria, ...) on kerge tõus sundinud uuesti karantiinimeetodeid kehtestama. Mulle personaalselt teeb muret USA olukord, sealne mõjutab nii või teisiti Kanadat rääkimata globaalsest majandusest. Piirid on küll kinni vähemalt 21 juulini ja vaevalt praeguseid numbreid vaadates ka siis avatakse, aga kuigipalju rahvast siiski liigub. Ameerika üldkokkuvõttes ratsutab teisel lainel, samas regiooniti on situatsioon kardinaalselt erinev. Esialgses põhikoldes kirdeosariikides on viirus suurel määral kontrolli all, samas läänes ja eriti lõunaosariikides võimas haigestumiste tõus. Austraalias saadeti sõjavägi appi, Melbourneis toimub massiline testimine. Indias ja Brasiilias nakatumiste rekordarvud.

USA teine laine, raske märkamata jätta
Piirkonniti kardinaalselt erinev seis
Kusagil ei taheta enam uuesti eriolukorda või karantiini meetmeid rakendada aga kui on soov koroonapuhangut vaigistada või uut lainet ära hoida, siis mina teist võimalust ei näe. Usutavasti arutatakse mitmete riikide valitsuste ja spetside koosolekutel millist strateegiat teise laine saabumisel valida. Juba esimene pani majandusele kardinaalse matsu, samade meetmete rakendamine viiks kindlalt ülemaailmse depressioonini. Seega on vajalik leida võimalikult tõhus ja valutu meetod pandeemia pidurdamiseks vähemalt seni kui vaktsiin laialt kättesaadav. Alternatiiviks oleks "Rootsi variant" kuid lisades kõige haavatavamate totaalse isoleerimisega nagu ma ise paari kuu eest välja pakkusin. Elanikkonna enamus põeks kiirelt läbi samas kui vanu ja haigeid hoitaks kolm kuud sisuliselt isolaatorites - odavaim ja efektiivseim meetod kuid kahjuks ilmselt rakendamatu.

Eesti saaks oma ülimadala nakatuvusega uut lainet ära hoida piiride sulgemisega, paraku seda ilmselt isegi enam ei kaaluta. Momendi numbrid on küll väga madalad, eks paari nädala pärast saab näha kas ja kuidas Jaanipeod olukorda muutsid. Peaasi, et riik ei laseks ööklubisid ja restosid piiranguteta tegutsema hakata - need asutused mitmes piirkonnas teise laine põhjustajad. Ootame, vaatame ja hoiame pöidlaid pihus.

6 comments:

  1. Mul jaanipäeval ütles üks vereäriga tegelev inimene, et kõige suurem nakatumine on statistiliselt A veregrupiga inimeste seas. Ma pole jõudnud seda fakti kontrollida.
    Aga kui see on tõsi,. siis ma olen pääsenud :) :)

    ReplyDelete
  2. Vist seda artiklit peeti silmas: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.11.20031096v2
    Natuke laiem info veregruppide (mida on tegelikult 34 erinevat ;) ja selle võimaliku nakatavusega seotuse kohta:
    https://cmr.asm.org/content/28/3/801
    Samas ei maksa unustada, et statistiline keskmine on üks asi, konkreetne nakatumine hoopis teine - samuti kui suitsetajana võid 100 aastaseks elada või 20'ne sportlane kopsuvähiga minna - tõenäosus väiksem kui populatsiooni keskmine aga mitte null ;)

    ReplyDelete
  3. Olukord muutub nii kiiresti, et pean lisama täienduse:
    Euroopas on esimest korda üle mitme kuu hakanud epideemia uuesti kiirenema, samal ajal arutatakse EL välispiiride avamist esimesest juulist.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-53175459
    WHO teatab, et efektiivse vaktsiini välja töötamine ei pruugi kunagi õnnestuda:
    Dr Tedros Ghebreyesus told the EU Parliament's health committee on Thursday that even if a vaccine was developed, it would probably not be available for at least a year.
    "It would be very difficult to say for sure that we will have a vaccine," Dr Tedros told EU lawmakers via video link.

    ReplyDelete
  4. restoranid ja ööklubid on reaalsuses juba mitu-mitu nädalat täitel tuuridel töötanud ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siis pole ju pikalt vaja oodata, eriti kui tuul seemet toob ;)

      What is the overall situation in the US?
      On Sunday, Johns Hopkins University said the total number of cases in the country had risen to 2,548,991. While some of the rise was down to more extensive testing, the rate of positive tests in some areas is also increasing.

      Health officials estimate the true number of cases is likely to be 10 times higher than the confirmed total. The US Centers for Disease Control (CDC) has said that up to 20 million Americans may have been infected.

      The surge in cases was being driven by young people - those aged between 18 and 34 - testing positive, especially in the south and west of the US, said the head of the CDC, Dr Robert Redfield.

      Delete
    2. noh, need ikka juba pea kuu avatud kõik, selle aja peale oleks oodanud mingit tulemust ka. aga kes kannatab, see palju näeb vms...:) hüppa reedel ratta selga ja mine vaata vanalinna/balti jaama/telliskivisse, siis imestad, et kuidas kõigil koroonat pole :))

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!