Friday, June 12, 2020

Vaja on Tõde mitte Muinasjutte!

Just seda olen üritanud (ilmselgelt oskamatult) enda postitustes rõhutada, mida Lotman nii hästi lühikeses arvamusloos "antirassistid kasutavad sama argumentatsiooni kui rassistid" väljendas. Vaja on suuta tunnistada tõde ka siis kui see ei taha hästi kokku langeda enda vaatevinkliga või segab utoopilist must-valget maailmapilti. Lotmani tsitaat: "Asi on selles, et osa antirassistlikust diskursusest valgete poolt käsitleb mustanahalisi kui mittetäisväärtuslikke. Neile tuleb rääkida muinasjutte, mis neile meeldib ja mitte seda, kuidas asjad tegelikult on. Ja see on suur probleem. Ja see, kes isegi osutab sellele probleemile, nagu mina praegu, riskib sellega, et saab rassisti sildi külge."

Lisan veel Austraaliast pärit pikema artikli It's not the police who need to be retrained, it's the public, mis käsitleb vägivalda: nii politsei poolset kui ka politsei vastast. Üritame ikka vaadata neid probleeme võrdselt mõlemalt poolt, mitte ainult sellest suunast mis parasjagu moes.

Jätkuks sobivad paar viidet, mida olen eelnevalt kommentaarides kasutanud. Chicagos löödi demonstratsioonide ajal viimaste kümnendite päevane mõrvarekord pika puuga. Politsei üritas hoida demonstrantidega jageledes korda, kurjategijad sel ajal massiliselt röövisid. Tsitaat: Over the last weekend in May - a three day holiday - 85 people were shot and 24 killed, according to the University of Chicago Crime Lab. Most of the victims were black. The dead and injured include students, parents and middle-aged workers. "We've never seen anything like it, at all," senior research director Max Kapustin told the newspaper, noting that the Crime Lab's data only goes back as far as 1961.

Saab näha kuidas Minneapolises asjad lähevad kui tõepoolest sealne politsei laiali saadetakse nagu linnavalitsus seda soovib. USA's on ikka olukord väga ebamugavat pööret võtmas, vähehaaval liiguvad mõtted Rooma Impeeriumi peale, kus korratused järjest kasvasid ja majanduslik olukord halvenes kuni lõpuks kõik koost lagunes.

Lõpetaks mustanahalise politseiniku tsitaadiga TikToki's: 

With no complaints I put this uniform on and leave my family to make sure your family is safe. #copsoftiktoc 


P.S. Võrreldes muu maailma ja eriti USA'ga on elu Eestis "LILL" eriti viimase rahumeelselt kulgenud protestiaktsiooni valguses. 

4 comments:

  1. Prantsusmaal läheb põnevaks!
    https://www.bbc.com/news/world-europe-53022073

    ReplyDelete
  2. Tõde on faktid, aga kui muinasjuturongilt raha ära võtta, siis tuleb karneval.

    ReplyDelete
  3. Nüüd jõudis mullegi kohale, mida see ameeriklaste "woke" tähendab. Absoluutne sallimatus kõigi suhtes, kes ei jaga su vaateid ja suhtumist kuitahes äärmuslikud need ka poleks.

    ReplyDelete
  4. vene keele värskenduseks
    https://experiment8or.livejournal.com/373119.html?media&utm_source=ljtimes

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!