Tuesday, July 28, 2020

On's Tallinn või Pärnu pealinnaks

Raekoja plats peale katku
Üleeelmisel nädalavahetusel käisin nii pealinnas kui suvepealinnas ning üllatusin milline erinevus neis valitseb. Ehkki pesitsen Eestis nime poolest Tallinnas siis Pääskülast kesklinna naljalt asja pole ja linnaeluga ei puutu rohkem kokku kui ostukeskuseid pidi. Laupäeval võtsin kätte ning otsustasin kodustele vajaliku nodi ära osta.

Timukad Viru tänaval 
Üksiku turisti sain lõpuks pildile 
Porgandiga Balti jaama ja esiteks linna peale hulkuma. Vaatamata laupäevale oli vanalinn hämmastavalt ja õõvastavalt tühi, justkui mingi pandeemia oleks üle käinud ja inimesed pea viimseni maha tapnud. Keskaegses Tallinnas oli ilmselt ka "Musta Surma" ajal rohkem rahvast liikvel, vähemalt selline mulje mulle jäi. Vaid linnavahid ja timukad tänaval üksikuid uimaseid kodanikke tülitamas.

EL lipu all Raekoja platsile viiv tühi tänav
Kalevi poe arve
Põhieesmärgiks oli muidugi Balti jaama Kalevi kommipood. Sealsete hindadega ei suuda keegi võistelda, eks ma natuke hulluks läksin oma ostutuhinas. Aga mis sa teed kui kommikotid ja shokolaadid kolmandik kuni pool poehinnast, lisaks sain oma Kalevi püsikliendikaardiga hinnaalandust. Makstes oli paras üllatus, vaid 50 euri kulus, kusjuures soodukate kokkuhoid 70 euri niigi odavamate hindade juures. Kaks suurt kilekotitäit igat sorti maiuseid, nagu karta oli, kõik kohvrisse ei mahtunud, osa jäi vanematele.

Rahvast rannas ikka jagub
Pühapäeva broneerisin Pärnu külastusele. Sugulaste maja sai üle vaadatud, kalmistul käidud ja muidugi rannas. Vaarikad ja mustsõstrad olid üleküpsed, sõin kõhu täis marjadest, harva kui peotäite kaupa mustsõstraid suhu saab kühveldada. Juba rannateel hakkas silma oluline erinevus võrreldes Tallinnaga - rahvast oli palju liikvel.

Meri soe kuid sogasevõitu
Enekas seenelt
Rand polnud just puupüsti täis nagu parematel päevadel aga inimesi oli suht palju. Vesi soe ja ujutav kuid nagu Pärnus ikka, mitte kõige puhtama väljanägemisega. Kuivamiseks jalutasin seene peale, paar pilti ja tagasi. Võrguplatsid on igati ägedad seal kus ennevanasti vaid pilliroo võsa laiutas.

Võrguplatsid endise pilliroovõsa asemel
Minu soovil käisime ka sõõriku kohvikus. Parkimisega kipun Eestis sellistes kohtades alati hätta jääma, sest teil moblaäpid, mida ise pole viitsinud maha laadida. Ei jäänud muud üle kui loota hea õnne peale, ehk poole tunni eest trahvi ei saa. Sõõrikud tuletasid lapsepõlve meelde, nende maitse pole minu arust küll muutunud. Ka kohv oli kange ning hea.

Pärnu linnatänav rahvarohke
Sõõrikuid ja kohvi nautlemas
Kõige rohkem üllatas rahvarohkus kesklinnas. Enamuses kohvikutes lauad täis, sõõrikuski saime viimase tühja välilaua. Põikasin momendiks Kalevi tänavale (või on see Rüütli nüüd) inimesi murdu edasi tagasi saalimas, isegi soome keelt kuulsin mis noorusaja vene keele juba ammu välja vahetanud. Pärnu linnapilt ei erinenud eelmisest aastast karvavõrdki. Rannapargis pole enam palju suuri pajusid järgi jäänud mille tüvedel lapsena sai turnitud.

Ürgvana paju
Kolmeharuline tamm

2 comments:

  1. Vinge kokkuhoid, minu suurem sääst on tavaliselt vetsupaber. Pole ime, et kui soodsalt saab, siis virnades kokku ostetakse! Pigem paberit kui kommi, mingit Kalevi kliendikaarti mul nagunii ei ole.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tegu on terve pere (loe minu ja "laste") aasta kommivaruga, kui 52'ga jagada siis alla euro nädalas on ikka hullult odavalt magusaga hakkama saadud ;)

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!