Tuesday, August 11, 2020

Kui sul esiklaas sisse lüüakse ...

Olukord: Sõidan mina kümne ajal õhtul (siin juba täitsa pime) autoga. Seisan foori taga rohelist oodates. Tuli vahetub, hakkan liikuma, äkki käib hirmus mürts juhi poolel vastu esiklaasi, mis pläraki pragusid täis. Jään seisma: esimene mõte, et miskit rasket kukkus autole. Vaatan ringi, mingi tüüp röögib minu peale. Saan aru, et ilmselt oli tema see, kes märkamatult tagant liginedes klaasi sisse lõi. Avan ukse, hakkan mõrtsukalikud mõtted peas välja astuma, vaatan mehele otsa. Sihuke kolmekümnendates, täiesti hariliku väljanägemisega, aga miski tema olekus sunnib mind momendiks pausile. Kurat, vend on ilmselt hullult pilves. Mida ma saavutan lõuga andmisega, klaasi see ei paranda, tüübi kohtusse vedamine pole lihtsalt vaeva ja aega väärt. Pealegi on tunnistajaid, paar autot seisab samuti foori taga. Mina jääks lõpuks veel süüdi füüsilise vägivalla kasutamises. Politseid kutsuda pole ka mõtet, isegi kui tulevad ja saavad tüübi kätte, pole sellest mulle miskit kasu. Surun instinktid alla, astun tagasi autosse, tõmban ukse kinni ja sõidan minema.

Hiljem konsulteerin targemate peadega. Selgub, et minu käitumine oli küll loogikavastane aga ainuõige. Vastavalt seadusele oleks tehniliselt korrektne käitumine olnud autos istuda ja politsei telefoniga kutsuda (vaevalt see sell oleks rahulikult oodanud seadusesilma saabumist). Autost välja astumisega muutsin seisu vaieldavaks, hea advokaat oleks võinud mind igasugu kuritegudes süüdistada, isegi kui tüüp oleks mulle kallale tulnud - ise lahkusin enda turvalisest keskkonnast. Siin on olnud mitmed laia kõlapinda saavutanud juhtumid, kus varas või röövel süüdistab kuritegu takistama tulnud kodanikku vägivallas ja lõpuks mõistetaksegi tavakodanik süüdi, sest politsei saabumiseni kinnihoidmise käigus rikkus päti inimõigusi. Asi läheb eriti kriitiliseks kui veel nahavärv peaks mängu tulema.

Pärast hakkasin mõtlema, et äkki tüüp meelega üritas mind provotseerida autost välja astuma ja talle kolakat andma. USA's olevat teatud piirkondades "auto ette hüppamine" suht levinud. Juhilt saab kohapeal raha välja pressida, sest kes see viitsib mingi kaagiga kohut käia, eriti kui tolle sõbrad juhuslikult tänava ääres tunnistajateks. Eestlase külm närv aitas seekord päris hästi, kuumema verega rahvuse esindaja oleks esiteks virutanud ja siis mõtlema hakanud. Pealegi pole mul aimu, mis sel vennal võis teises käes või vöö vahel olla. Esiklaasi eest nuga või halvemal juhul kuuli saada oleks ikka äärmiselt loll, pensionisammastesse kogutud papp läheb ju niimoodi kaduma😜

Täna siis tulid karate tuttava sõbrad ja vahetasid esiklaasi 200 euri eest ära. Ametlikes töökodades küsitakse kolm korda nii palju nagu selgus kui käisin paaris kohas hindamisel. Kindlustuse omavastutus nii suur, et nende kaudu ei tasuks üldse teha, eriti kuna hiljem hakkad väikese kokkuhoiu eest suuremat kuumaksu taguma. Eile sain ka piduritega lõpuks ühele poole. Igaks juhuks võtsin juhipoolse tagumise uuesti lahti, lihvisin caliperi kinnituse üle, et klotsid vabamalt liiguksid. Lisaks pesin põhjalikult piduripuhastamise vahendiga käsipiduri osad. Kolmandat korda pidurisüsteemi kallal käia oli juba naljaasi. Proovisõidule minnes hoiatasin tütart, et kui ma veerand tunni pärast tagasi ei tule siis ilmselt unustasin miskit kinni keerata😁 Tegelt läks kõik super sujuvalt, uued kettad ja klotsid funksisid nagu uued peavadki funksima.

P.S. Lasin klaasivahetajatel ühe hooga ka oma teise auto esiklaasi vahetada, pragulisega olen juba üle kahe aasta sõitnud. Mind ei seganud aga kaasa kurtis ja käis pinda.

On kellelgi kogemusi sihukest sorti lambist agressiooniga, kuidas käitusite või käituksite? Tegelt ega vist enne tea, mis teeksid kui päriselt ei juhtu. Üks asi on teoreetiliselt ette kujutada teine reaalselt ootamatult läbi elada.

16 comments:

  1. Sellist misanstseeni pole proovis võimalik harjutada. Saad „žüriilt“ maksimumpunktid :)

    ReplyDelete
  2. Nats teistmoodi kogemus on 10 aasta tagasnt. Üks mitte valge mees (aga ka mitte väga tume) lõi keset päeva selja tagant mulle tugeva hoobi põlveõndlasse, Manhattanil heas piirkonnas väga käidaval tänaval. Sel hetkel sadas paduvihma ja kõnnitee oli tühi, aga sõidutee autosid täis. Ma pikali ei kukkunud, kunagi paarkümmend aastat korvpalliga tegelemine on tugevad pidurdamise lihased mulle jätnud. Lööja eemaldus kiirelt, aga ma ei julgenud midagi ette võtta, sest kartsin, et võin näiteks kuuli saada. Politseile helistada ka polnud mõtet, sest ma poleks osanud seda meest kirjeldada. Selliseid on linn täis ja nägu ma selgelt ei näinud. Võibolla ta plaanis mult kotti röövida, aga kotti mul kaasas polnud, oli ainult suur vihmavari. Ja kuna ma tema üllatuseks pikali ei kukkunud, siis ta otsustas ära joosta. Aga see võis ka lihtsalt hull olla, kes suvalisi inimesi tänaval kolgib. Mul läks suht hästi, jalg oli kaks nädalat potisinine ja käia oli valus, aga paranes ära ja tänaseks unustatud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. USA ja eriti New Yorgi puhul pole vist imeks panna (minu kui kanadalase eelarvamus) aga Torontos natuke ootamatu. Vahtralehemaa kodanikud kipuvad end ülemaailma kõige viisakamateks pidama, iseäranis meeldib lõunanaabritega võrrelda. Jällekord tõestus, et ei maksa üldistada, pätte nagu ka toredaid inimesi on igal pool maailmas, lihtsalt suhtarvud erinevad.

      Delete
  3. Autost välja kindlasti ei läheks, autouksed paneks lukku. Kes teab, mis relv tüübil võinuks olla! Politseile oleksin helistanud, et vähemalt kuriteo toimepanek fikseeritud saaks. Kurb, kui inimesel pole enam usku riigivõimu ega selle toimimise tõhususse. Kanadas vist läheb ka politsei aur kõik netisügavustes teisitimõtlejate püüdmisele?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takkajärgi tarkus kindlasti, paraku esimene seljaajust tulev instinktiivne reaktsioon rakendub esimestel sekunditel. Nagu mu tuttav ütles, nüüd nägid miks relvakandmisseadused peavad karmid olema :P

      Praegusel momendil läheb politsei aur rohkem igasugu vähemuste protestide rahustamise ja enda olemasolu õigustamise peale. Alles tuli välja kohaliku "inimõiguste keskuse" raport, et musti arreteeritakse ebaproportsionaalselt palju. Rahva hulgas musti 8%, arreteerituid 30%. Loogika oli, et peaks ikka protsendi järgi arreteerima, mitte kuritegevuse alusel, mis mõnede allikate järgi olevat lausa 40%. Minu arust on rassism see kui arreteeritakse nahavärvi mitte kuriteo alusel aga inimõiguslased leiavad, et arreteerima peab proportsionaalselt elanikkonna suhtarvuga.

      Delete
  4. https://lendavkonn.blogspot.com/2012/05/liiklusraev.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hea lugu oli sul, tuleb välja, et ka Tallinnas võib auto kannatada saada. Tüüp vähemalt ei tekitanud autole püsivaid ja korvamatuid vigastusi :D

      Delete
  5. Vältimaks eelarvamusi lisan igaks juhuks info, et minu juhtumi puhul oli ründaja valge rassi mandunud esindaja ;)

    ReplyDelete
  6. Nagu uudistest selgus, pääsesin isegi kergelt: hommikul kippus kaks tüüpi kettsaagidega rahva kallale.
    https://toronto.ctvnews.ca/bloodied-men-detained-at-toronto-beach-menaced-people-with-chainsaws-eyewitness-1.5058370

    ReplyDelete
  7. Mul tuleb tavaliselt tardumisreaktsioon; ühel korral kui mind (Tartus, praktiliselt kodumaja ees) rööviti, mõtlesin pärast, kas oleks paremini läinud, kui oleksin olnud vastupanuvõimelisem, mitte nagu halvas unenäos, kus liigutada ei saa, aga üks kirjasõber, kel kuritegevusega rohkem kogemust, arvas, et oligi hea, muidu oleks ma sellise kogenematu tsivilistina ise viga saanud, aga pääsesin ainult (vähese) raha ja dokumentide kaotusega.

    Üks teine kord, kui sõbranna kolis, tema asjad olid maja ees auto-ootel, ta läks korraks tuppa ja mina jäin valvama, kaks jorssi läksid mööda ja üks lõi möödaminnes lihtsalt lõbu pärast taburetil jala alt ära, vaat siis tuli küll vihareaktsioon, haarasin selle taburetijala, vehkisin sellega ja karjusin. Kasu muidugi ei mingit, ega taburetil jalg tagasi ei kasvanud, tüüp ainult palus vabandust (ja sõber üritas teda minema lohistada, et konflikti de-eskaleerida).

    mulle iseenesest tüüpiline, et teiste kaitseks lülituvad palju agressiivsemad reaktsioonid sisse kui iseenda. ma suudaks ennast kaitsta vist ainult siis, kui suudaksin endal tekitada piisava isiksuse lõhestumise, et end veenda, et see kaitstav on keegi teine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänavaröövi korral oleksin ilmselt agressiivsemalt vastanud kuna olukord vahetum ja poleks aega olnud kainelt analüüsida. Samas ega enne tea kui tegelik situatsioon juhtub, kohe põnevusega ootan😁

      Delete
  8. Kõk võib olla, kui paistad selline jõuetu ja niru välja või oli auto värv ja mark süüdi selles, et kohe just tõmbab nagu magnet bad karmat ligi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm... kummaline, selle peale ei tulnudki, et jõuetu ja niru välja paistan 🤔

      Delete
    2. Me paistame erinevatest rahvusest ja kultuurist inimestele täiesti erinevalt välja ega tema tea mitu vööd sul on sa peaks kirjutama särgi peale või auto peale "7 ühe hoobiga".:)

      Delete
    3. Pigem oli tegu kas täitsa random hulluga keda ilus punane auto närvi ajas. Samas tuleb tõdeda, et ega ta vist Hummeri klaasi kallale poleks läinud, isegi hulludel on enesealalhoiu instinkt :D

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!