Thursday, November 5, 2020

Lõppmäng

Seis 4 ja 5 novembri vahel, keskööl

Valimistejärgse päeva õhtu ja momendil käib lõppmäng. Palju pole enam valijamehi jagada jäänud aga seis on pingeline. Esimesel pilgul juhib Biden suht kindlalt 253 - 213 kuna laokil vaid 6 osariigi 72 valijameest. Võiduks vaja 270 valijamehe toetus.

Kombinatsioone on mitmeid, Bideni võiduks lihtsaim variant ühe suure osariigi võitmine. Paraku on ainsaks piisavalt suureks Pennsylvania(20), kus Trumpi esialgne võimas edu on sulanud nagu kevadine lumi aprilli kuumalaine käes. Kas kuumalainest jagub on momendil raske ennustada, aga vabariiklased on tõsiselt mures. Kui Trump seal võidab on Bidenil vaja võita vähemalt kahes ülejäänud osariigis kokku 17 valijameest.

Biden juhib napilt nii Arizonas(11) kui Nevadas(6), nendest piisaks täpselt 17 saavutamiseks. Paraku Arizonas edu kahaneb ja Nevadas on vahe vea piires. Seega ei saa momendil kumbagi "kotti panna". Alaska(3) ja Põhja Carolina(15) on suht kindlalt Trumpi käes. Järgi jääb Georgia(16), Bidenil jääks ainult selle osariigiga täpselt üks hääl puudu. Demokraatide kandidaadi kasuks räägib asjaolu, et enamasti on lugemata jäänud postihääled, mis suures osas demokraatide poole kallutatud. Kihlveokontorid ennustavad Bideni üldvõitu 90% tõenäosusega. Paistab, et ka Trumpi valimismeeskonnas jälgitakse arengut närviliselt, õige mitmes osariigis on alustatud õlekõrrest haaramise mekiga "valimispettusega" seotud kohtuasju.

Juba on ka näha esimesi proteste, Arizonas lõugas suur vabariiklaste värvides rahvahulk valimisjaoskonna ees "Me ei lase valimisi varastada!!!" Kardetavasti tuleb rohkem ja palju suuremaid proteste niipea kui Bideni numbrid üldvõidule vihjavad. Enne homme hommikut seda ei juhtu, nädalavahetusel on lõunanaabrite pool ilmselt oodata parajat segadust. Kõrvalmärkusena tuleb tunnistada, et CNN esitus kipub olema kallutatud Bideni poole, pole ka ime kui tuletada meelde kuidas Trump massimeediasse suhtub ja ajakirjanikega suhtleb.

Aga muidu on meil elu siin täitsa otseses mõttes suvi ja lill, vaadake ise järgnevate päevade ilmaennustust😉 Rohkem juuni kui novembri moodi, paras grilli ja õlleilm!



2 comments:

  1. Douglas Murray on prageuseks mõnda aega lääneranniku linnades ringi liikunud ja räägib, mis olukord seal on. Portlandi ja Seattle elanikele peab kaasa tundma. https://www.youtube.com/watch?v=9by1umR48Kw

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, eks me näeme seda olukorda sama pilguga. Õnneks elame Kanadas, kus nii teravad probleemid veel ei ole. Lahenduse leidmine saab õige keeruline olema, ükskõik kes võidab.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!