Wednesday, November 4, 2020

Valimised pole kasiino

Eile jälgides Trumpi avaldust häältelugemise poolelijätmise kohta oli esimene mõte: Valimised pole kasiino kust mõistlik ja võimalik väljuda võiduseisus (walking out when ahead). Ameerika demokraatia kandev põhimõte on: iga hääl loeb, peab lugema ja tuleb lugeda. Välisilma dokis kirjeldatud Trumpi olemus ja käitumismall: võita iga hinna eest vahendeid valimata sai kinnitust. Nagu CNN korrespondent mainis: Trumpi pilgu läbi saab valimistulemuseks olla kas tema võit või temalt varastatud võit, kaotuse tunnistamine ei tule kõne allagi.

Bideni võimaliku napi võidu ennustus praeguses seisus
(Maine üks hääl presidendile (271-1=270) on ekraanipildil kajastamata)

Momendi seis 11 paiku kolmapäeva hommikul annab Bidenile sutsu rohkem lootust kui eilne õhtu. Kaalukeele osariikidest on Biden läinud ette nii Wisconsinis kui Michiganis, Pennsylvanias poole miljoniga kaotamas kuid kuna suur hulk (üle miljoni) postitatud hääli lugemata, on tal ka seal teoreetiline võimalus. Arizona ja Nevada napilt Bideni osariigid aga väga-väga napilt. Georgias ja Põhja-Carolinas juhib Trump tõenäoliselt seal ka võidu võttes. Kokkuvõttes võidab Biden 270 valijamehe häält kui praegune seis püsib - täpselt punktipealt nii palju kui võiduks vaja.

Mis iganes Trumpi meeskond avalikult räägib ja kui kindlalt väidab, et nemad juba võitnud, on see ilmselt vaid taktika. Oskavad nemadki matemaatikat ja eks see ongi põhjuseks, et asunud aktiivselt otsima igasugu võimalusi (nii legaalseid kui ka piiri peal olevaid) tulemuste enda kasuks pööramiseks. Iseenesest pole seal midagi imestada, kahjuks käitub president äärmiselt ebasoliidselt - pole siingi msikit imestada, kaotada pole ta kunagi osanud ega tahtnudki osata.

Kõige rohkem üllatab mind valimiste juures asjaolu kui tasavägine seis on. Millegi pärast eeldasin naiivselt (mida kinnitasid avaliku arvamuse uuringud) et peale Trumpi 4 aastat võidaks teda iga kodanik, keda vastaskandidaadiks esitada, isegi Biden.

Lõppkokkuvõttes ennustan Bideni ülinappi võitu ja pikki kohtulahinguid enne kui lõpptulemus ametlikult välja kuulutatakse. Samuti ennustan, et Trump teeb allesjäänud presidentuuriaja jooksul hulga ebasoliidseid, totraid ja lausa hädaohtlikke käike. Lõpus loetakse närviliselt tunde, palju jäänud tuumakohvri üleandmiseni (võimalik, et see peidetakse tema käeulatusest üldse ära).

Hea, et tavakodanikuna ei saa mind vastutusele võtta kui ennustusega puusse panen😜 Eelmiste valimistega just see juhtus😔

P.S. Eile börsid läksid hooga tõusu kui Trumpi võit suht tõenäoline paistis! Täna mõnevõrra tagasi kukkunud kuid siiski positiivsed.

Põnevamat reality showd kui eilne ja tänane CNN valimisstuudio on raske ette kujutada!

4 comments:

  1. Trump presidendina ei meeldi, aga need valimised näitasid, et ca pooled valijad on kindlalt veendunud tema poliitikas ja tema sõnavõttudes. Pärast seda kui üle 200 tuhande inimese on surnud just tema poliitika tõttu on hirmutav mõelda, et inimesed leidsid, et see kõik on olnud vastuvõetav. Kui demokraadid ei oleks nii palju posti teel hääletanud, oleks Trumpil olnud ülivõimas tulemus. Demokraatidel tuleb tõsiselt mõelda kuidas lõhestatud riiki uuesti üheks liita, muidu tuleb Trump 2.0 (või Trumpi-laadne) nelja aasta pärast.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nõus ehkki kõiki üle 200000 koroonaohvrit ei saa Trumpi kaela kirjutada, targema ja vastutustundlikuma juhtimise korral oleks muidugi ohvrite arv kordades väiksem olnud. Samas näeme siin Kanadas kuidas ärimeeste surve sunnib poliitikuid ebamõistlikke otsuseid vastu võtma. Nakatumise järsu tõusu käigus hakatakse restorane, baare ja spordiklubisid hoopis avama, sest väidetavalt on need rahva "mentaalse" tervise koha pealt olulised.

      Delete
  2. Trump on jäle, aga nagu eelmine anon ütles: pool rahvast arvab teisiti ja sellel on põhjused.

    Üks vaade on puhas geograafia. Pilk kaardile näitab, et piirialadele meeldib globaliseerumine, sest nemad ilmselt võidavad sellest. Kaubandus ja majandussidemed ja värk. Keskmaa aga ei võida ja seega tahavad nad juhti, kes ongi avatud majanduse vastu ja võtab teisi riike kui vaenalasi, mitte kui partnereid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaarti vaadates on näha lai punane lint üle USA diagonaalis kagust põhja. Ei maksa ka unustada, et USA's on religioon väga määravaks teguriks, kirik on põhiliselt Trumpi taga.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!