Thursday, December 31, 2020

MMXX - tagasivaade

Uue aasta tervitused meilt pildikompositsiooniga, mille pealkirjaks kõlab kõige paremini "Unista edasi"😜

Juttu ei tule mitte riietusesemete suurusest vaid ikka sellestsamast kurikuulsast aastast 2020, mis rooma numbritena sümmeetrilise tähekombinatsiooniga avaldub. Tee mis tahad, ajalukku läheb kohe lõppev aasta eelkõige koroona nime all ehkki haiguse ametlik nimi on COVID-19 ja viirusel SARS-CoV-2😷

Mind on epideemia personaalselt mõjutanud peamiselt reisimisvõimaluste olulise kitsenemise ja trenni tüübi muutumise näol. Rahvusvaheliselt olen käinud vaid Eestis (kui lennuväljad välja arvata) samas tavapärasest erinevalt lausa kaks korda - kevadel lühemalt ja suvel pikal puhkusel. Suvine ajastus juhtus perfektne, koroona oli sel ajal varjusurmas ega mõjutanud minu ettevõtmisi. Trenni koha pealt pole saanud grupiviisiliselt karated harjutada varakevadest saati. Lülitusin täiega ümber jooksmise peale, mis on osutunud ootamatult mõnusaks. Kilomeetreid kogunes 1275 keskmiselt täpselt 5 minti kildile. Pikem aasta jooksukokkuvõte tuleb eraldi postitusena, ei taha trenniteemaga tüüdata.

Isiklikus elus on möödunud aastal suurimaks muutuseks noorema tütre kolimine omaette elamisse. Naist pole vahetanud, lapsi pole juurde saanud ja keegi lähedastest pole ka siit ilmast lahkunud - ühesõnaga võib rahule jääda. Sõbrad on endised, pole juurde tulnud ega vähemaks jäänud ja õnneks pole ükski ka märgatavalt ära pööranud või vähemalt pole julgenud seda mulle avaldada😁

Tervise koha pealt kurta ei saa, haige pole olnud kui kevadine kaks päeva nohu ja karedat kurku (koroona ???) välja arvata. Õlg vahepeal sügisel valutas, googeldamise teel diagnoosisin sümptomite põhjal pitsitatud närvi kaelal. Päris vastik oli aga enne kui jõudsin tohtri juurde aja kinni panna läks iseenesest üle. Purihambast sain suvel lahti, uuel aastal lasen sinna implanti panna. Enesetunne on igati hea ja värske. Põhjuseks pean nii järjepidevat jooksmas käimist kui head und kuna võin sisse magada just nii kaua kui isu on. Keskmiselt sai iga päev põõnata 7 tundi 33 minutit kui pulsikella uskuda, seega natu alla kolmandiku eelmisest aastast magasin südamerahuga maha. Kaal on püsinud sisuliselt sama: eelmine 31Dec oli 77.3kg, täna hommikul 77.4kg. Suvel juulikuus korra keris kübe üle 79 kui Eesti roogasid nautisin ja praktiliselt üldse jooksmas ei käinud.

Matkata on saanud päris palju. Päevamatku ei jaksa üles lugedagi, pikemaid tegin kaks. Ühe koos kaasaga Bruce Peninsula paekalda rahvuspargis ja teise vanema tütre ning tolle sõbraga Killarneys. Mõlemad septembris, mis siinmaal väga mõnus aeg - mitte liiga palav ja vastikud vereimejad putukad juba otsad andnud. Suusatamas sai käia vaid aasta algul jaanuaris, veebruaris - piisavalt teenimaks tasa hooajapileti maksumuse. Noorem tütar lendas just enne epideemiat läänerannikule Banffi suurtele mägedele sõbrannadega liugu laskma. Ratta seljas olin rohkem Eestis kui Kanadas, häbematult vähe tuleb tunnistada. Ujumas sai käia vaid suvel meres ja järvedes, just sügisel kui plaanisime ujulakülastustega alustada pandi see võimalus kinni. Laskma pole kah jõudnud, Eesti maja tiir kinni, mujale polnud isu minna.

Töö kohta pole suurt miskit kirjutada, nii koht, aeg kui positsioon endised. Erinevaks varasemast võimalus ohtralt topelt tasustatud ületunde teha, sest paljud töökaaslased kas haiged või karantiinis. Kunagi pole nii palju vaba aega järgmise aasta puhkusekt juurde kogunud - lisaks kuuajalisele tavapuhkusele on juba üle kahe kuu lisapuhkust soolas - loodetavasti järgmine aasta saab lõpuks ka reisida ja vaba aega otstarbekohaselt ära kasutada.

Maailma sündmustest on märkimisväärseimateks koroona kõrval Trumpi põrumine. Muideks Trump osutus Canadalaste kõige rohkem googeldatud sõnaks. Metsik ülemaailmne riikide võlakoormuse kasv (mille negatiivsed mõjud alles hakkavad avalduma) ja sellest tulenenud aktsiaturgude tõus (kuhugi peab ju katteta raha paigutama) on märkimisväärsed. Inimeste veendumuste hoogne polariseerumine ehk kõige ebameeldivamaks trendiks. Kiputakse jaotuma mustaks ja valgeks ilma 50 halli varjundita😉 Sealjuures muidugi näevad mõlemad pooled kõigis küsimustes justnimelt ennast valgetena ja vastaspoolt mustana. Ajaloost teame mis fanaatiline usk enda õigusse kaasa toob, piisab kui vaadata Saksamaa või Venemaa poole.

Muid juhtumisi:

Kaks avariid: minu pisike tonks Eestis ja tütre tõsisem laks paari nädala eest. Kahju kannatasid õnneks vaid masinad ja kindlustus on meil ka olemas.

Uus pliit sai kaasa soovi kohaselt kööki sisse pandud, tasus kuhjaga ära praadide ja küpsetiste põhjal otsustades.

Uus arvuti sai just kokku pandud. Nõuab veel peenhäälestamist, kipub teine "crushima" enamasti seoses mäluprobleemidega. Õnneks juhtub vaid programmide avamisel ja sulgemisel mitte keset mängu😉

Telefoni wifi ja bluetooth on hakanud jupsima, paraku pole momendil müügil ühtki suud vett jooksma panevat ja samas mõistliku hinnaga mudelit.

Noorem tütar võttis varjupaigast suurele valgele kassile seltsiks musta kassipoja, läbisaamine on kiisudel hea.

P.S. Need naljapildid postituses olevat koduse naispere väitel ülipika habemega vanad naljad. Pergel, ju ma siis nii ajast maha jäänud või lihtsalt ei viitsi netis tavaliselt naljapilte googeldada😜

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!