Monday, December 21, 2020

Tom_AMD_Rig

BF4 Hainan Resort läbi SAR-21 optilise sihiku 

Nonii, täna panime mustal reedel ostetud juppidest mu uue arvuti kokku. Pealelõunal seadsin need lauale ritta ja tegin pildi. Tänapäeva arvuti kokkupanek oluliselt lihtsam kui lego klotsidest maja ehitamine. Mooduleid lihtsalt on nii vähe ja pealegi pole praktiliselt võimalik neid valedesse kohtadesse panna. Juhendid tulevad kaasa, lisaks on alati google käepärast võtta.

Arvutijupid pakendites laual, videokaart ainult pildilt puudu


Ühes varasemas postituses juba mainisin juppe mis ostsin, kordan need siin üle koos ülejäänutega, mis sain tütrelt niisama. Põnev ju näha kui vähe riistvara mooduleid tegelikult arvuti koostamisel vaja on.

1. Emaplaat        MSI MAG X570 Tomahawk - 260CAD

2. CPU                AMD Ryzen7 3700X - 400CAD

3. Kõvaketas        1TB WD 750 M2 SSD  ja  4TB WD Blue - 100CAD

4. RAM Mälu        2 X 8GB Corsair Vengence 2660MHz - tütre vana

5. Videokaart        MSI R9 390 Gaming 8G - tütre vana

6. Toiteblokk        Coolermaster modular MWE750 Gold - 115CAD

7. Korpus            Thermaltake VN40001W1N - tütre ülejääk

8. Juhtmed        Tulid ülejäänud judinatega kaasa.

Kokku 875CAD = 590EUR

CPU paigutamine emaplaadile

Seekord tegu olukorraga kus muna õpetab kana ja tegelt teeb enamuse tööst tema eest ära. Kuna tütar vastutab töö juures hulga serverite eest oli ühe mänguarvuti kokkupanemine naljaasi. Kes pole seda varem teinud siis annan ka ülevaate töö käigust. Korra mõtlesin video teha aga tütar arvas, et liiga lihtne ja igav, sellega rikkaks ei saa.

1. Lahtipakkimine ja üle kontrollimine, et vähemalt pealtnäha kõik judinad töökorras.

2. Protsessor emaplaadil pesasse vajutada, jahutusventikas koos pastaga selle peale kinnitada.

3. SSD paika panna M2 pesasse koos jahutusplaadiga.

4. RAM mälu moodulid pesadesse suruda.

5. Emaplaat kruvidega korpuse tagaseinale kinnitada.

6. Kõvaketas paika panna.

7. Toiteblokk paika panna.

8. Andmejuhtmed ja toitejuhtmed ühendada.

9. Monitor, klaviatuur, hiir pistikutesse susada.

10. Arvuti toitejuhe ühendada, palvetada ja arvuti sisse lülitada.

Kui tulukesed hakkavad kastis vilkuma ja ventikad ringi käima on lootust. Kui aga vaikus, tuleb uuesti jõulisemalt palvetada, võimalik et isegi sarvilist appi kutsuda ja kontrollida kas toitebloki lüliti on ikka peale lülitatud😜 Kõrgemate jõudude abil peaks kümmekonna sekundi pärast ekraan pildi õieti küll mõned tekstiread ette kerima ja siis sind F1 või F2 vajutamisega BIOS setupi suunama.

BIOS tuli ette, ilmselt sai enamus juhtmeid üieti ühendatud

Siit edasi riistvara draiverite installimine ja tarkvaraga tegelemine, mis suht aeganõudev. Windowse installimine ja ülejäänud programmide paigaldamine. Esiteks muidugi Google Chrome, siis muud tegelikult vajalikud SSD peale. Minu puhul eelkõige Origini ja Steami ja nendega kaasa tulevate olulisemate mängude paigaldamine. Andmed võib hiljem rahumeeli 4TB kõvakettale lasta.

Tõin Jurassic õlle  ja vaatasin katsetamise mõttes viieminutise jupi "Gladiaatori" filmist ning mängisin kümmekond minutit Battlefieldi. SSD laadimiskiirus on ikka hoopis teine ooper. Päeva lõpetuseks toksisin sellesinatse blogipostituse uuel arvutil.

Emaplaat sai muretsetud tulevikku vaadates võimaldamaks süsteemi suht valutut upgreidimist. Monitori saan peagi tütrelt kui too omale uue ja vägevama muretseb, seni ajan enda vanaga läbi, mis igati hea aga veidi väike tänapäeva standardite järgi. Videokaardi uuendamisega ootan kuni hinnad mõistlikuks lähevad, momendil sellel rindel hull põud. Mäluga pole ka erilist tuld takus, praegusest kiirusest ja 16 GB piisab (emaplaat toetab 128!). Boonusena kaasa tulnud WIFI6 ja bluetooth ilmselt praegu veel rakendust ei leia.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!