Monday, January 18, 2021

Barbarid, aeg, tühisus ja igavik

Eile vaatasin järjest Netflixi "Barbaren" kolm osa, mille tegi eriliselt nauditavaks näitlejate originaalkeelte (ladina ja saksa) kasutamine. Tavaliselt ei suuda ma eriti kaua teleka taga istuda, ju on loomus liiga püsimatu paigal kükitamiseks. Põnev lugu ajaarvamise algul toimunud Rooma ja Germaani hõimude vahelistest sõdadest. Arminiust peeti juba roomlaste poolt (Tacitus) oluliseks ajaloo mõjutajaks kuna ta suutis mõneks ajaks ühendada Saksamaa aladel ühinenud hõimud võitluseks Rooma ülemvõimu vastu ning peatada Rooma impeeriumi laienemise sel suunal. Peale teist maailmasõda üritati Arminiusest mööda vaadata kuna ta etendas poliitiliselt ebakorrektse sõjaka germaani rahvusluse kangelase rolli. Isegi 2000 aasta möödumist kuulsast Teutoburgi lahingust tähistati Saksamaal äärmiselt tagasihoidlikult.

Kogu loos on ohtralt sarnaseid momente ja paralleele hilisema ajalooga kuni tänapäevani välja. Kirjalik info sündmustest põhineb Rooma allikail, mis kahtlemata teatud määral kallutatud. Hõimupealiku pojana viidi poiss koos vennaga Rooma tagamaks liitlassuhted impeeriumiga. Talle anti sõjaväeline koolitus, esimesed tõsised tuleristsed sai Illüüria mässu mahasurumisel. Olles ennast näidanud heast küljest saadeti Germaani aladele Rooma asehalduri Varuse käsutusse aitamaks germaani hõime Rooma võimu all hoida.

Kuidas täpselt ja millal Arminius otsustas poolt vahetada pole selge. Igatahes olles teeninud Rooma sõjaväes ohvitserina ja õppinud põhjalikult tundma nii Rooma taktikat kui strateegiat osutus ta ülioluliseks teguriks järgnenud konfliktis. Tähtsaimaks momendiks kujunes Teutoburgi lahing mille käigus germaani hõimud lõid totaalselt puruks kolm rooma leegioni. Edu pandiks olid kahtlemata nii Arminiuse teadmised Rooma sõjaväest, Varuse usaldus tema vastu kui ka Arminiuse võime hõimud koondada ühise vaenlase vastu.

Tahes-tahtmata kerkib esile paralleel Tshetsheeniaga, kus mõlema sõja käigus olid tshetsheeni juhtivad sõjaväelased nõukogude sõjaväeakadeemiate koolitusega. Nii Dudajev kui Mashadov valmistasid Moskvale ülimalt palju peavalu. Konfikt ise kulges sarnaselt ja pole sugugi läbi nagu Moskvale meeldiks mõelda. Tshetseenid lihtsalt ootavad järgmist soodsat momenti, nautides vahepeal Vene impeeriumi finantse ja tooraineid. Impeeriumid väljasurevad dinosaurused, Venemaa ongi viimane klassikaline, kes üritab oma hinge vaakumist varjata ülejõu käiva avantüristliku ärplemisega.

Tühisuse ja igaviku teema kerkis koosmõjus tolle seriaali, paari youtube populaarteadusliku video ja mitmete viimase aja sündmustega. Aeg on üks huvitav loodusnähtus, mida pole ikka veel lõplikult suudetud lahti mõtestada. Klassikalise vaate järgi tegu lihtsalt ühega neljast ruumikoordinaadist millega objekti asukoht määratud. Relatiivsusteooria toob sisse omadused, mis tavakodanikule mõistetamatud. Lihtsaim näide: põhimõtteliselt pole võimalik rääkida sündmuste toimumisest samal ajahetkel, sest aega ei saa vaadata ühtses taustsüsteemis (aegruumi väliselt). Detailidesse pole mõtet laskuda, mina ka ei mõista neid, aga lühike PBS video annab ainet mõtlemiseks. Albert Einstein: Erinevus mineviku, oleviku ja tuleviku vahel on vaid kangekaelselt püsiv illusioon". 

Lihtsalt huvitav mõelda kui lühike on inimese eksisteerimise ajahetk universumiga võrreldes ja kui tühine on inimene. Me sünnime, elame ja sureme nagu miljardid enne meid ja õnnelike asjaolude kokkusattumise korral ka pärast meid. Paarisaja aasta pärast pole absoluutsest enamusest meist suurt miskit järgi, ei füüsiliselt ega mälestustena. Praegusel ajal on küll põhimõtteliselt võimalik salvestada inimese kohta tohutu hulk infot digitaalselt. Samas tekib küsimus, mis eesmärgil: leidub kedagi, keda see tulevikus huvitaks? Tegelikult oleks põnev näha nii pildi kui jutumaterjali paarisaja aasta eest eksisteerinud esivanematest, samas kas ja kui palju tekiks samastumist?

Kuna üksikisiku eksisteerimise ajahetk on nii lühike on ka tema tähtsus kõiksusele olematu. Täpsemalt väljendades pigem on meie teadmised kellegi või millegi tähtsusest olematud. Juhuslikkus mängib nii suurt osa ajaloos, et triigib enamuse üksikisikute tegemistest tulenevad kortsukesed siledaks. Pidevalt sündmuste keerises olles on võimatu eristada äärmiselt olulisi pisiseikasid sellest tohutust hulgast, mis suurt midagi ei muuda. Pidevalt hargnevate võimalustega sündmuste jadade valikus elame vaid ühel joonel, mida kogeme omamata aimugi lõpmatust hulgast ülejäänud võimalustest.

Minule mõjub üksikisiku tühisuse ja igaviku mõistmine vabastavalt. Nagu tütar ütles kui seda teemat koertega jalutades arutasime: "Hea teada, et ükskõik hui hullusti miskit nässu keerad, suures plaanis ei muuda see midagi". Suures plaanis jah, isiklikus elus siiski. Samas tähendab see minu arust vaid üht: "Ela täiega oma viivuke moment, mis sulle universumis eksisteerimiseks kingitud. Naudi hetke, ära raiska aega põdedes tühiste jamade pärast. Paarituhande aasta pärast ei tea ega mäleta sind keegi kui sa just ülimalt olulise avastusega välja ei tulnud või miljonite mahatapmist ei organiseerinud. Ja kui mäletataksegi, mis vahet see sulle enam teeb😜"

Mis tunde teile tekitab teadmine kui pisikesed ja tühised universumis oleme. Kas üldse mõtlete sel teemal?

8 comments:

  1. Inimene on moodustunud sellest ainete ringäigust mis maakeral eksisteerivad. Inimene tegeleb enda eksistensi automatiseerimisega ja veel inimene tahab luua sellist mehhanilist eluvormi koopiat endast mis ei vajaks maa tingimusi paljunemiseks, ehk valminud robot peaks oma eksistensi ajal endast vamistama vähemalt 2 täiustatud versiooni sellest materjalist mis ta kätte saab. Inimene on võimeline kopeerima loogikat mehaaniliselt aga see pole dünaamiline ja isepaljunev. :)

    Inimene ise on programm mis saab eksisteerida maakeral ja ta on protsessi osa see kasta midagi teeb ei mõjuta protsessi muidugi saab inimene ainult iseendale ja teistele kes on oma süsteemis selgeks teha mis iganes kujutluspildi. Koer isegi ei saa aru, et ta inimese arust koer on proovi sa siis seda robotile või tulnukale selgitada.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehk ongi evolutsiooni järgmiseks loogiliseks etapiks ränil, mitte süsinikul põhinev elu. Inimesed (või teised intelligentsed süsiniku eluvormid) loovad uued ja palju täiuslikumad AI ränielukad.

      Delete
  2. Mul on üldiselt samad mõtted kõiksusest. Esivanematest tahaks teada küll, samas mul niipalju püsivust pole, et suguvõsa uurida. Ega sellest muidugi inimeste mõttemaailma kohta erilist teada saakski, niimoodi mõeldes tundub praeguse aja inimeste elu etem - vanavanemad pidasid ehk paberpäevikut, vanemad blogi? Teisalt, palju hilisem lugeja sellest tegelikult aru saaks? Selleks, et mõista inimest, peab mõistma ka taustsüsteemi, umbes nagu ma teismelisena olin sunnitud "Anna Kareninat" lugema ega saanud aru, miks see tädi lihtsalt ei tee seda, mida tahab? Meie ajal see on enam-vähem võimalik, aga ma ei adunud, kui keeruline see varasemal ajal olla võis. Isegi enda loetud teksti vaatad paar aastat hiljem ega saa päris täpselt aru, millest kirjutatakse.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seda ma mõtlesin: erinevate ajastute mõttemaailmad on nii erinevad et ei pruugi paljusid vaatenurki üldse mõista. Isegi meie vanemate (ja laste) põlvkonna vaadetega tekkib arusaamatusi ning konflikte, mis siis sajast või tuhandest aastast rääkida. Momendil muidugi elame äärmiselt kiirete muudatuste ajal (mis läheb arvatavasti ainult kiiremaks), kui võrrelda Egiptuse kultuuriga kui aastatuhandeid suurt midagi põhimõtteliselt ei muutunud.

      Delete
  3. „teadmine kui pisikesed ja tühised universumis oleme“

    samas:
    „kosmoloogiline antroopsusprintsiip, mille esimesena sõnastas Brandon Carter: füüsika fundamentaalkonstandid ja vastasmõjude suhtelised tugevused peavad olema kooskõlas asjaoluga, et universumis leidub mõistusega vaatleja.“

    Inimene, kes ei tea siiamaani kus asub/paikneb tema „mina“, peaks nüüd tegema oma targa valiku nende kahe seisukoha vahel …

    ReplyDelete
    Replies
    1. Konstantide üheks seletuseks on lihtsalt see, et lõpmatust hulgast konstantide võimalustest tekivad ja jäävad püsima vaid need, mille puhul see võimalik. Meie eksisteerime selle pärast, et just nende (väga kitsastes piirides määratud) konstatntide väärtuste puhul see võimalik. Teine võimalus, et kunagi mõeldakse välja "Theory of Everything", mis seletab ära, miks universumis konstandid just nende väärtustega nagu nad on.

      Delete
    2. https://en.wikipedia.org/wiki/Antony_Garrett_Lisi

      Delete
  4. Mulle jälle meeldis väga ütlus "hui hullusti"!:)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!