Wednesday, January 13, 2021

Eriolukord 2.0 Ontarios

Covid patsientide arv haiglates

Esimene eriolukord kuulutati Ontarios välja 17 Märtsil mis kestis 24 Juulini. Piirangud olid veidi erinevad kui praegu aga kuna rahvas hirmul siis järgiti neid 90% ulatuses kui võtta aluseks moblamastide infi rahva liikumise kohta. Praeguse seisuga pidavat umbes kolmandik käituma nagu poleks midagi erilist, kolmandik on vähendanud oma ringiliikumist ja kolmandik suuremas osas järgib piiranguid. Mõni ime, et nakatumine jätkub kiires tempos kui kaks kolmandikku rahvast suurt ei hooli.

Just avaldati modelleerimise tulemused, mis juhtub kui jätkata endist viisi - põhimõtteliselt Inglismaa stsenaarium kusjuures meditsiinisüsteem jookseb kokku mõne nädalaga. Hullema stsenaariumi järgi hakkab ka uus nakatusvõimelisem tüvi kiirelt levima, esimesed kümmekond mutantviiruse kandjat on juba identifitseeritud. Vältimaks halvimat kuulutas Ontario peaminister välja rangete piirangutega eriolukorra, mis algab neljapäeval 14 Jaanuaril. Piirangute rikkumist hakkab kontrollima politsei, kellel on volitus kõikjal dokumente kontrollida ja nõuda seletust miks kodust väljas viibid, kui seletus ei rahulda järgneb rahatrahv kuni aasta vanglat.

Eriolukorra lisapiirangute põhipunktid on järgmised:

- Kodanikud peavad püsima kodus, välja võib minna vaid erandjuhtudel milleks on: toidupood, tööle minek hädavajaliku ameti puhul, arsti juurde või apteeki minek, trenni tegemine ja koera jalutamine kodu läheduses. 

- Maski peab kandma igal pool siseruumides ja väljas kui 2 meetri distants pole võimalik.

- Poed mis tohivad olla avatud peavad piirama nii klientide hulka kui lahtioleku aega.

- Mitte rohkem kui 5 inimest võivad koguneda.

- Toitlustusasutused tohivad ainult kaasa müüa.

- Ainult elutähtsad tootmis ja teenindusasutused avatud, kel vähegi võimalik peavad kodukontoris töötama.

- Koolid kinni 10 veebruarini.

Koolide ja ettevõtete sulgemise tingis asjaolu, et lähemal uurimisel on selgunud: viimase puhangu põhilised nakkusallikad koolid ja töökohad, mõni ime kuna mujal nagu restodes või spordiklubides pole inimesed enam pikalt käia saanud.

Ontario olukorda on suht lihtne võrrelda Eestiga, elanikkond siin kümme korda suurem. Ja neid numbreid vaadates tekib küsimus, miks pea 2X kõrgemate numbritega Eestis plaanitsetakse piiranguid vähendada, eriti olukorras kus karta uue ja nakkavama viiruse variandi levimist. Selles, et ta saabunud on pole kahtlust, lihtsalt pole veel avastatud.




4 comments:

  1. Sihuke mitte eriti meeldiv aga paraku varem või hiljem ootuspärane uudis:

    Scientists have identified an "escape mutant" that may decrease the efficacy of Covid-19 vaccines.

    The mutation -- called E484K -- has been found in a variant of the coronavirus first spotted in South Africa two months ago. That variant has now spread to 12 other countries.

    Penny Moore, associate professor at the National Institute for Communicable Diseases in South Africa, called the mutation "alarming."

    ReplyDelete
  2. No keda see covid üldse huvitab, kui sellised asjad päevapoliitikas toimuvad.
    Aga kui tõsiselt rääkida, siis loodame, et uus valitsus hakkab lõpuks päris probleemidega tegelema.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kõigepealt vaatame milline see uus valitsuskoalitsioon saab olema😉

      Delete
    2. Suhteliselt suure tõenäosusega tuleb Refi ja Keski koalitsioon. Isamaa näitas eile õhtul oma suhtumist abielureferendumi poolt hääletades. Nemad ilmselt ei loodagi enam, et kampa võetakse.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!