Thursday, January 7, 2021

Et tu Brutus (Pence)

Nii hulluks ei läinud aga oleks võinud minna

Isegi veel täna hommikul üritas Trump asepresidenti sundida konstitutsiooni rikkuma ja keelduma või vähemalt hoiduma Bideni võitu avalikult tunnistamast. Peale tänaseid (6 Jaanuari) sündmusi kui viisakalt väljendudes kutsumata kodanikud Kapitooliumi tungisid keeldus president rahvuskaarti välja kutsumast. Valitsuse liikmetel ei jäänud muud üle kui paluda asepresidenti sõjaväe esindajatega rääkida. Formaalselt toimus mäss, sest rahvuskaart aktiveeriti asepresidendi mitte presidendi poolt ehkki hiljem, peale sündinud fakti, andis ka president vastava korralduse.

Täna oli päev, millal tavaliselt toimub valimised võitnud presidendikandidaadi häälte formaalne kinnitamine. See päev osutus aga kõike muud kui tavaliseks ja igavaks. Peale kahe esimese osariigi häälte kinnitamist tungisid protestijad kapitooliumi katkestades häälte kinnitamise protsessi. Kongresmenid ja senaatorid evakueeriti julgeoleku huvides. Kutsumata külalised pääsesid üllatavalt lihtsalt siseruumidesse ja isegi senaatorite erakontoritesse. Politsei ja julgeolekujõud osutusid täiesti ebapiisavateks et rahvahulgaga toime tulla.

Täiesti arusaamatu kuidas on võimalik, et julgeolekumeetmed niivõrd nõrgad. Kui suht organiseerimatu ja mitte väga suur rahvahulk suudab kapitooliumi sisse murda peaks see olema käkitegu välisriigi eriüksustele või miks mitte isegi terroristidele. Nii mõnigi julgeoleku ülemus peaks koha kaotama või isegi vangi minema kriminaalse hooletuse eest. Ma ei kahtle momendikski, et peagi võib leida hulga konspiratsiooniteooriaid, miks protestijad kapitooliumi pääsesid või meelega sisse lasti.

Trumpi käitumist lasen hinnata tema enda parteikaaslasel senaator Mitt Romneyl: 

"We gather today due to a selfish man's injured pride and the outrage of his supporters whom he has deliberately misinformed for the past two months and stirred to action this very morning," Romney wrote in remarks that he would have made in the Senate before Trump supporters stormed the US Capitol. "What happened here today was an insurrection, incited by the President of the United States."

He warned that "those who choose to continue to support his dangerous gambit by objecting to the results of a legitimate, democratic election will forever be seen as being complicit in an unprecedented attack against our democracy. They will be remembered for their role in this shameful episode in American history. That will be their legacy."

Ei saa ka mainimata jätta, et presidendi vastu on juba tõstetud süüdistus valimistulemuste ebaseadusliku mõjutamise katses seoses telefonikõnega Georgia riigisekretärile Raffensbergerile. Terve hulk Trumpi administratsiooni liikmeid ja abisid on distantseerunud, mitmed teatasid täna tagasiastumisest. Tänase protestiaktsiooni positiivseks momendiks terve hulga vabariiklastest senaatorite kaineks ehmatamine, kes otsustasid oma valimistulemuste kinnitamise protesti allkirjad tagasi võtta.

Paljud senaatorid, kongressmenid ja Trumpi enda valitsuse liikmed on hakanud tõsiselt muretsema järgmise kahe nädala pärast. President käitub nagu Hitler oma punkris sõja viimastel nädalatel olles kaotanud kontakti reaalsusega ja uskudes ikka veel mingisse viimase hetke imesse. Samas jagavad Trumpi toetama jäänud poliitikud täit vastutust nii juba juhtunud kuid eriti järgnevate aktsioonide eest. On arutatud konstitutsiooni artikkel 25 kasutusele võtmist, mis võimaldaks asepresidendil presidendi tagandada kui valitsuse enamus toetab. Enamuse arvamus on siiski, et peame kuidagi kaks järgnevat nädalat üle elama ja palvetama, et midagi tõsiselt katastroofilist ei toimu.

Just momendil 12:41AM Toronto aja järgi katkestati häälte kinnitamine ja lükati edasi.

Lõpetuseks tahaks lisada ka mõne sõna teise poole kaitseks:

CNN ülekanne on väga ühte väravasse. Ma eelistaks veidi tasakaalustatumat, aga praegusel ajal vist liiga palju loota ja Trumpi toetajate kanalit ei kannataks vaadata.

Protestijad (terroristideks nimetamine on selge ülepakkumine) olid peale sissesaamist enamuses üsna rahumeelsed. Vägivaldsemad lõhkusid mõned aknad ja murdsid sisse lukustatud ustest. Tulirelvi neil ei paistnud olevat ja seda pole ka keegi väitnud. Politsei ja turvadega rüselemise videod ei paistnud eriti vägivaldsed, kuid kannatanuid oli mõlemal poolel. Surma sai püstolilasust üks tsiviilisik ja kolm "meditsiiniliste" probleemide tõttu. Kahtlemata on rahvamassi käitumine hirmutav ja ennustamatu, ime et politsei ja turvad rohkem relvi ei kasutanud. Tahaks ka rõhutada, et rüüstamist (suveniiride võtmist) esines minimaalselt, mis paljude teiste "protestide" puhul tavaline käitumine.

Ehkki telepildis ja massimeedia ülekandes oli kogu madin vägagi värvikas siis tegelikkuses ei kujutanud see seaduslikule võimule mingit ohtu. Protestijate hulk oli suhteliselt väike ja organiseerimatu. Mis aga kõige olulisem, ameeriklased lihtsalt ei laseks ebaseaduslikku riigipööret sündida, vähemalt nii ma oma naiivsuses arvan. 

Rassikaardi mängu toomine on kohatu. Tegu massimeedia kaudu poliitikute poolt levitatud libainfost õhutatud valimiste võltsimise vastase protestiga. Jah, absoluutne enamus olid valged ja mehed, Trumpi tulised naiivsed toetajad. Ma ei arva, et politsei selle pärast pehmemalt käitus. Jõustruktuurid lihtsalt polnud ette valmistatud nagu mõnede teiste eeldatavalt vägivaldseks muutuvate meeleavalduste puhul. 

Trumpi ja teda edasi toetavate poliitikute kaitseks pole mul kavas ühtegi sõna öelda!

Mind hirmutab USA tulevik. Polariseerumine on liiga kaugele läinud, ameeriklased on eelkõige vabariiklased või demokraadid mitte ameeriklased. Rassilised pinged on pigem võimendunud ja seda tänu mõlemale poolele. Demokraadid said täna võimu kõigis kolmes instantsis - president, esindajatekoda ja senat. Demokraatiale ei ole kunagi hea kui kogu võim kuulub ühele parteile, isegi kui selleks on demokraadid😋

28 comments:

  1. 6. juuli on vist näpukas? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 6 Juuli pole näpukas, kirjutasin lugu 6'da õhtul, Eesti aja järgi oli tõepoolest juba 7's (tegelt kui öösel postitasin siis formaalselt isegi siin).

      Delete
    2. Juuli, JUULI, kulla inimene - kuust on juttu, mitte kuupäevast :) (Mitte et ma ise poleks küllalt näpukaid teinud)

      Delete
    3. OMG ma ei tea mis mul arus on ?????? Ma kohe parandan ära :D

      Delete
  2. See, et jõustruktuurid polnud ette valmistatud, ei ole küll argument rassikaardi mängu mitte toomiseks. Tahad öelda, et kui sarnast üritust oleks planeerinud mustad või islamiäärmuslased, siis oleks jõustruktuurid samuti ette valmistamata jätnud? See, mis toimus, ei saanud mitte kuidagi olla üllatus, sest rünnakut planeeriti üsna avalikult erinevates sotsiaalmeediakeskkondades. Küsimus on, miks nn jõustruktuurid silma kinni pigistasid? Isegi kui nad sinu väite kohaselt ainult tagasihoidlikult laamendasid, kas see peaks olema mingi vabandus? See koht, kus nad "ringi jalutasid" peaks olema absoluutselt ligipääsmatu suvalistele tüüpidele sisse astumiseks ilma vastava loata. Miks võttis tunde, et need nn protestijad välja kupatada? Siis, kui Trumpil oli vaja jalutada piibel käes fotošuudile ja protestijad jäid ette, ei kõheldud hetkegi, et nende vastu pisargaas ja kummikuulid käiku lasta. Mõne minutiga oli plats puhas. Et siis kõik 'protestijad' saavad võrdse kohtlemise osaks või?

    ReplyDelete
    Replies
    1. BML oli nii rahvaarvu kui organiseerituse poolest ikka hoopis teisel tasemel.
      Kas nagu tõsimeeli üritad väita, et jõustruktuurid "pigistasid silma kinni" ainult moe pärast veidi trügisid ja lasid siis tüübid rahumeeli Kapitooliumi? Minu arvamus, et tegu oli lohakusest mitte rassistlikust pahatahtlikkusest tingitud valearvestusega.

      Delete
    2. Jah, tõsimeeli väidan.
      "Video appears to show Capitol Hill police officer taking selfie with rioter".
      https://www.cnn.com/politics/live-news/washington-dc-election-riots/h_bf082e3fc62f47230f3e22c8d188f80d
      Säärane tegevus küll kuidagi "lohakuseks" ei defineeru.
      Muide kongress ja FBI asusid täna hommikul seda konkreetset ja sarnaseid "silma kinni pigistamisi" uurima.

      Delete
    3. https://twitter.com/cevansavenger/status/1346920924310867968

      Delete
    4. Väga hea, las nad uurivad, siis loodetavasti saame lõpuks ka tõe teada. Tegelt me keegi ju kohal polnud ja hindame olukorda ebaobjektiivselt vaid nähtud kaadrite, reporterite jutu ning oma kallutatuse nurga alt ;)

      Delete
    5. Reutersi ülevaate põhjal -
      https://www.reuters.com/article/us-usa-election-capitol-security-insight/how-security-failures-enabled-trump-mob-to-storm-u-s-capitol-idUSKBN29C0R5?

      ütleks ma, et organiseerimist oli, õnneks olid osalejad-organiseerijad piisavalt lollid, et mitte liiga tõhusad olla (ega organiseerimine ei tähenda tingimata kompetentset orgunni.)

      Delete
  3. E tu Brute! või Ka sina, Brutus!
    Ladina keeles on üte käändes.
    Lihtsalt hakkas pealkirjas silma riivama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tõsi, ma lasin end wikipeedial mõjutada ja ei viitsinud üle kontrollida.

      Delete
  4. "Teise poole kaitseks" ei ole küll kusagilt võimalik midagi välja pigistada. Need, keda sina hellitlevalt nimetad protestijateks, olid Kapitooliumil parlamendi tööd takistamas ("to delay the execution of any law of the United States"). Selle kohta on meil siin seaduski olemas:
    18 U.S. Code § 2384 – Seditious conspiracy
    “If two or more persons in any State or Territory, or in any place subject to the jurisdiction of the United States, conspire to overthrow, put down, or to destroy by force the Government of the United States, or to levy war against them, or to oppose by force the authority thereof, or by force to prevent, hinder, or delay the execution of any law of the United States, or by force to seize, take, or possess any property of the United States contrary to the authority thereof, they shall each be fined under this title or imprisoned not more than twenty years, or both.”

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahtlemata oli protestijate (aga millist eestikeelset terminit sina kasutaks) käitumine seadusevastane ja üleastujad tuleks võtta vastutusele ning karistus määrata kohtus vastavalt seadusele nagu ühes tsiviliseeritud riigis kombeks. Osade tuvastamine (kes maski ei kandnud) on soovi korral õige lihtne.

      Delete
    2. Mina kasutan sõna terroristid. Nagu ka Kongressi liikmed eile sündmusi kommenteerides.
      Wikipedia: terrorism. "The use of violence or of the threat of violence in the pursuit of political, religious, ideological or social objectives."

      Delete
    3. ... ja FBI juba tegelebki tuvastamisega:
      https://www.cnn.com/2021/01/07/us/fbi-tips-insurrection-riot-capitol-hill-trnd/index.html

      Delete
    4. Mind ausalt öeldes häirib, et termineid "vabadusvõitleja" ja "terrorist" kasutatakse nagu nõuka ajal sõltuvalt sellest kas tüüpide poliitiline suunitlus langeb hindaja omaga kokku või mitte. Vastavalt wikipeedia definitsioonile on enamus protestiliikumisi terroristlikud, kaasa arvatud BML ja mitmed keskonna kaitsele pühendatud organisatsioonid.

      Delete
  5. Ma ei ole Piers Morgani fänn (liig palju edevust, tuulelipplust ja ego) aga selle artikliga olen kahel käel nõus. Kusjuures NB! temagi toob esile valgete ja värviliste erinevat kohtlemist politsei poolt.
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-9122393/PIERS-MORGAN-America-needs-dangerous-deluded-Trump-now.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma pole ju USA's elanud ja näen rassiprobleeme Kanada eestlase pilgu läbi. Kõrvalt vaadates tundub, et pidevalt rassitrummi tümitamisega pingutatakse üle ja kokkuvõttes tehakse pingete eskaleerimisega rohkem kahju kui kasu.

      Delete
    2. Selles asi ongi, et sa oled kõrvaltvaataja. Tule ela siin natuke aega mustanahalisena, hakkad hiljemalt kolme päeva pärast teist juttu rääkima ja sama trummi taguma, sest elu ja tervis on armas:)

      Delete
  6. Kapitooliumi endise politseiülema selgitus mis minule personaalselt kostab usutav:

    Following the Capitol Hill riot yesterday, former Chief of the US Capitol Police Terrance Gainer said, "We failed. We did not secure the Capitol and people need to be held responsible and explain what went on."

    Speaking on CNN’s New Day on Thursday, Gainer said police were "outnumbered." They "underestimated their strength" and "overestimated their ability to control the crowd," he said.

    "No one was supposed to get that close to the doors and windows of the building," Gainer said, adding that must be thoroughly investigated.
    Gainer said watching police try to hold the crowd outside, while also clearing the building inside "was a slow, ugly process."

    Gainer said over the summer authorities "mishandled" how they dealt with Black Lives Matter protests in Lafayette Square. "I’m pretty sure the Capitol Police were trying to do something a little softer, as we try to welcome protestors up there, but it got out of hand."

    Though Gainer was clear to say it’s not fair to compare how police managed the two different groups, he added, "I think it’s a little more complicated and deeper than that."

    "It’s heartbreaking when I know the goodness and the hard work that the Capitol Police do and the Senate Sergeant-At-Arms and the House Sergeant-At-Arms. They will analyze this and make sure it doesn’t happen again," he said. "But it was a failure and I apologize on behalf of the security people. We failed."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Damn right they failed! Kujunev olukord oli ette teada, ümberkaudsete firmade omankud valmistusid juba mitu päeva ette, barrikadeerusid jne, kuna FBs käis trumpistide hoogne kogunemine ja organiseerimine. Aga Kapitooliumi politsei ei osanud ette näha? Come on.

      Ja on küll õiglane võrrelda BLM ja trumpistide kohtlemist. "Trying to do something little softer?" Silmnähtavalt paramilitaarse kontingendi puhul? Väheke vale koht "soft" olla äkki? (Sorry, ma ei rändi sinu pihta, ma olen olukorra peale vihane :)

      Delete
  7. Vähehaaval hakkab ilmnema asjaolusid, mis näitavad eilseid sündmusi veidi teises valguses. Väidetavalt toimus kaamerate pilgu alt väljas oluliselt vägivaldsemaid kokkupõrkeid, olevat leitud valmis pandud lõhkekehasid ja molotovi kokteile. Esialgu siiski tegu kontrollimata andmetega.

    ReplyDelete
  8. DC Police:

    Last night’s arrests include the following charges:

    Five arrests for possession of an illegal firearm. (One on US Capitol Grounds.)
    Two arrests for illegal possession of other weapons (metal knuckles & blackjack-like weapon.) Note – while these types weapons may be legal in other states, they are illegal in DC.
    25 arrests for curfew violations and unlawful entry on the Capitol Grounds.
    36 arrests for curfew violations, including 8 arrests for curfew violations on US Capitol Grounds and 28 arrests for curfew violations throughout the city.

    ReplyDelete
  9. "Biden Calls Out Racist Double Standard In Response To Capitol Riot":
    https://www.huffpost.com/entry/joe-biden-racist-double-standard-capitol-riot_n_5ff76109c5b612d958ea4f71

    ReplyDelete
  10. tuntud teemahälbijana ei saa ma üle sellest, et "Brutus" peaks selles lauses olema "Brute", vokatiivis (st üte).

    ReplyDelete
  11. Portlandis juba aastapäevi möllavast ja rüüstavast rahvavabariigist ei kirjuta meedia üldse. Ilmselt demokraadid kiidavad selle heaks, linnapea ka ju progressivne demokraat.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!