Tuesday, January 26, 2021

Naiste või hallide kardinalide valitsus?

Originaalne "hall kardinal"
Eesti sai uue valitsuse, küll kaheaastase viivitusega, aga mis teha. Siinkohal huvitav meenutada enda esimest võidurõõmsat 2019 aasta valimisjärgset postitust ja ka järgnevat pettumust kui kulisside taga Kajale kambakas tehti. Jama muidugi toimus nende 2 aasta jooksul aga ehk isegi hea, et rahvas sai oma silmaga näha, kes EKRE tegelikult on ja kuidas nad valitsemise vastutuskoormaga hakkama saavad. Kokkuvõttes võisime veenduda, et vaatamata Eesti laevukese kõigutamisele polnudki seda nii lihtne ümber ajada. Kuidas need 2 aastat kolme koalitsioonipartei populaarsusele ja valijaskonnale mõjusid saame näha järgmistel valimistel.

Tagasi momendi teemasse, kus ministriportfellide jagamine pani paljusid kulmu kergitama. Mõlemast parteist jäi hulk prominentseid poliitikuid kõrvale. Keskerakonna puhul polnud imestada, et Ratas või Reps ministriteks pole, kuid lausa kahe parteitu väljapakkumine on küll üllatav. Reformil jäi näiteks tugevaim kandidaat Mihkelson välja kuna välisministri koht Keski käes. Üldse kummaline, et oluliselt suurema parlamendiesindusega Reform ministrikohtadest mitte ainult pooled vaid ka mitu väga olulist Keskerakonnale andis. Minu arust oleks olnud õige aeg kesikutele koht kätte näidata, paraku ei kasutanud Kaja oma trumpe. Kas ehk kartis uut ärategemist - raske uskuda, aga mine sa tea. Oma sõnade järgi olevat 2 aastat vanemaks ja ka targemaks saanud.

Teine silmatorkav moment on naiste rohkus valitsuses. Kui peaminister hulka arvata siis 15'st lausa 7 naised - nii feminiinset (ei tea kas sihuke sõna eesti keeles olemas on) valitsust pole Eestil kunagi olnud. Ei maksa unustada, et president samuti naine. Kas ka maailma mastaabis rekord, ei viitsi googeldada, äkki keegi targem oskab valgustada. Minu arust igavesti huvitav eksperiment, naistel nüüd võimalus näidata, et nad on vähemalt võrdväärsed või äkki isegi paremad. Kerge see olema ei saa arvestades millisel momendil uus valitsus tööle asub. Kui nad peaks kõigi uue peaministri poolt esile toodud viie kriisiga enam-vähem edukalt hakkama saama on tegu ajaloolise läbimurdega.

Siinkohal tahaksin ära tuua Kaja Kallase kõne riigikogus, mis mulle väga meeldis. Muidugi poliitiku jutt, kuid samas peegeldas väga paljudes punktides minu enda arusaamisi. Kuidagi ei saanud hoiduda torkimisest ning postitasin selle ka väliseestlaste FB grupis, kus liikmeteks terve hulk minust kardinaalselt erinevate poliitiliste vaadetega kodanikke. Ma palusin ainult kõne sisu kommenteerida, mitte niisama lahmima kukkuda, ise võite arvata, kas võeti kuulda😜. Lihtsalt näitlikustamiseks kopeerin mõne kommentaari:

"Kas silmakirjalikkus ja valetamine sobivad? 
🤪
 Näiteid on nii palju, et ei tea kust alustada ja see pole ka kellelgi raske ise taibata, kui teatakse isikut."
"daam jääks daamiks alati, ka opositsioonis. Kuid Kaja ei vedanud välja vaid muutus laadaeideks."
"Väidetakse, et naised armastavat kõrvadega - paistab, et Toomasedki ... kui sisutühi ilujutt meeldib, kes saab seda nautimast keelata 
🙂"
  

Tore leida kinnitust, et issanda loomaaed on väga kirju ja sugugi mitte samades toonides nagu tahaks loota. Rahuldust pakub siiski tõsiasi, et demokraatlikus riigis peegeldavad valimised suht objektiivselt rahva enamuse mitte hääleka vähemuse maitset. Vahel muidugi suudavad demagoogid õige suurt massi lollitada, mida vähem haritud rahvas on seda lihtsam ninapidi vedada.

Lõpuks jõudsin ka viimase punkti juurde - Hallid Kardinalid. Isegi mina pole piisavalt naiivne arvamaks, et endine poliitiline raskekahurvägi vaikselt kõrvale astub. Kardetavasti esindavad ka edaspidi oma erakonna seisukohti eriti jõuliselt keskerakonna prominentsemad tüübid (Ratas, Reps, Kõlvart, Toom, ...), ministrid vaid kattevarjudeks poliitika ajamisel. Reformi puhul saab näha palju otsustusruumi jääb peaministrile ja palju erakonna juhatusele.

Edu uuele valitsusele! Loodetavasti saab koalitsioon tõsise tööga pihta hakata kulutamata enamust aurust skandaalide summutamisele nagu eelneva kahe aasta jooksul. Mind jääb ikka närima, et Reform ei nõudnud Keskerakonnalt Ühtse Venemaa lepingu avalikku tühistamist, seda eriti viimase aja sündmuste valguses.

8 comments:

  1. Jah, ma olen sama meelt.

    Minu jaoks on järgmine väljakutse see, kui uurimine peaks veidral kombel toimuma ülihelikiirusel ( st 2 aasta jooksul) ja Kesk päriselt süüdi tunnistatakse. Mis siis saab?
    HVS on nii kuri Kaja peale, et Isamaa kaasamist on raske ette kujutada.

    ReplyDelete
  2. Miks HVS kellegi peale kuri on?

    Ma arvan, et kedagi ei tunnistata süüdi, või kui, siis mingis väikses formaalsuses.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma ei tea, mulle tundub nii intervjuude põhjal, et nad ikkagi solvusid, et neid kõrvale jäeti.
      Usutavasti Isamaa valib endale ehk varsti samuti uue, noorema põlvkonna esimehe. Ma vähemalt loodan nii

      Delete
  3. See on selline õpetatud robotite valitsus kes punktuaalselt täidab EL juhiseid. Mul tekkis selline mõte kui ma seda valitsust vaatan, siis keegi tugevatest meestest vist ei talu seda, vägisi pushitud naispeaministrit. Olgem ausad, Kaja on ainult sellepärast partei juht Siim tahab. Valitsuse põdurust näitab see, et üks minister juba võeti sülle ja viidii tseremoonjalt minema. Jüri pesi end selle käiguga korruptsioonist puhtaks, võib nüüd uue valitsuse EKRE ja Isamaaga jälle teha, eks järgmised hääletused näitavad. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Kui sa viitsiksid natuke rohkem lugeda, mida arvavad need, kes on Kajaga koos töötanud (ka Brüsselis), siis oleks ehk su arvamine teine ;-) Väga tark ja toimekas naine, kes ei pea mingile seljatagusele toele lootma. Ma lihtsalt vahel ei jõua ära imestada, kui suure pühendumusega mõned riigitegelased seda riigiasja veavad. Ja mul on hea meel, kui Kaja-sugused seal eesotsas on.

      Delete
  4. Arvan, et naised kui naised ei pea kindlasti midagi tõestama. Uus valitsus peab end tõestama, nagu iga valitsus.

    ReplyDelete
  5. Miks peab valitsus midagi näitama?
    Miks peab valitsus midagi tegema?

    Demokraatlikus riigis ei ole valitsuse ülesanne inimestele toitu suhu toppida ja neid pärast potitada vaid tagada õiglane keskkond ettevõtlusele.

    Eesti inimesed on need, kes peavad vastutama ja riigi rikkaks tegema.
    Mitte valitsus.

    Riik kus initsiatiiv ja vastutus oli valitsusel, selline riik meil juba oli - NSVL.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!