Thursday, February 25, 2021

Keisri Uued Rõivad

Anderseni muinasjutt kuninga uutest riietest

Kas ma olen tõepoolest ainus, kes keisri paljalt oleku julgeb välja öelda, ehkki kõik seda tegelikult näevad kuid ei taha endale ega teistele tunnistada. Kodanikud vaadake viimase aja ja viimaste päevade Eesti nakatumiste kõverat, minu arust tegu kolmanda lainega (teine lihtsalt ei jõudnudki sumbuma hakata). Eriti juhiksin tähelepanu positiivsete testide protsendile (23.4%), mis vist maailmarekord. Positiivsete protsent on oluline seepärast, et vihjab nakatumiste tegelikule (mitte ainult testitud) arvule. Kõrgemat kui 5% peetakse väga murettekitavaks, nii mõneski piirkonnas oli see üheks eriolukorra väljakuulutamise kriteeriumiks. Tänane absoluutne uute nakatumiste rekord lüüakse lähematel päevadel positiivsete protsendi valguses kahtlemata üle.

Tagasi kuninga riiete puudumise juurde. Ainus loogiline seletus nii järsule nakatumiste kasvule ja eriti positiivsete testide protsendile on viiruse uute ja oluliselt nakatavamate tüvede laialdane levik Eestis. Kas tegu Briti (tõenäoliseim), Lõuna-Aafrika, Brasiilia või mõne hoopis uuega nõuab laboratoorset testimist. Osa vaktsiine (Pfizer) väidetavalt kaitseb kõigi seniste vastu, ehkki mitte just sama efektiivsusega, osa mitte eriti. Kokkuvõttes on väike protsent vaktsineeritud (5% ühe ja 2% kaks doosi) kodanikke heas seisus.


Nende numbrite juures ei näe ma mingit muud mõistlikku lahendust kui eriolukord koos laialdaste liikumispiirangute ja kodust lahkumise keeluga, muidugi juhul kui "Suur Eesmärk" tervishoiusüsteemi püsimisest on samaks jäänud. Kui soov etturite (nõrgemate ja halva õnnega kodanike) ohverdamisega kiirelt karjaimmuunsus saavutada, võib ka piiranguid vähendada. Tervishoiukriis on sarnane majanduskriisile: nõrgad ettevõtted kaovad ja riigi majandus tervikuna väljub kriisist tugevamana. Tervishoiu kriisis lihtsalt kasuta sõna "ettevõte" asemel sõna "inimene". Eks valitsus otsustab eetilisuse üle, ma ei kadesta neid selles äärmiselt ebamugavas olukorras.

Mulle endale jõudis koroona mõistmine rohkem isiklikul tasemel pärale alles eile kui lugesin tuttava blogistaja nakatumisest, usutavasti enamus lugejaid teavad kellest jutt. Seni oli tegu haigusega, millest lugesin uudistest, keegi otsene tuttav polnud veel tõbiseks jäänud. Parafraseerides ja natu modifitseerides Stalinit: "Ühe nakatumine võib olla tragöödia, miljonite nakatumine on statistika."😜

19 comments:

  1. Nii nunnu, üks minister valutab südant ka, aga see kõver liigub nagu aktsiahind.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks see ole tervishoiu ministri ametikohus😁 Erinevalt aktsiahinnast rõõmustaks langev trend.

      Delete
  2. Mina olen endiselt meie valitsuse usku. 💁
    Inimesed lihtsalt ei jää enam koju. Sellist hirmu nagu kevadel ei ole. Paned koolid kinni, teismelised leiavad ikka soovi korral koha kus kohtuda. Või mis teismelised, alles paar päeva tagasi postitas üks Eesti blogija instagrammi pilte oma sünnipäevapeost. 🙈
    Ja kaubanduskeskuste lühendamisel pole ka nagu mõtet, siis minnakse lihtsalt korraga varem poodi.
    Ja muide, meie perekonnas on koroona korralikult möllanud, ei ole me sellest puutumata jäänud. Ikkagi arvan, et jõuga ei tee siis midagi. Inimesed ise peavad oma käitumise eest vastutuse võtma. Muide, tulime just linnast ja Solarises oli suur punt teismesi vene keelt kõnelevaid noori ning mitte kellelgi ei olnud maski ees. Valitsus süüdi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tõsi, inimesi on raske veenda piirangute vajalikkuses. Komandanditund lahendaks probleemi jõuliselt, rakendati paljudes demokraatlikes riikides, Toompea valitsus ei toeta. Meil Ontarios kaubanduskeskused suletud kuude viisi ja seda oluliselt madalamate numbritega, ei olegi miskit hullu. Ilma maskita ei lasta niikuinii kuhugi ja rahvas üldiselt kuulab sõna. Sellised erinevused siis.

      Delete
    2. Ja vaata, sinul ja su pereliikmetel on töö alles. Ilmselt Kanadas ka patemad toetussüsteemid. Kas sa siis ka nii piiranguteusku oleksid, kui pangalaen tahab maksmist, aga tööd ei ole? Toetust saad niipalju et ära ei sure. Usun, et sellises seisus inimestele on haigusest täiesti ükskõik. Ja selliseid inimesi on palju.

      Delete
    3. Oleme tõepoolest suht mugavatel töökohtadel, mida epideemia suurt ei mõjuta. Paraku on paljud ka siin olukorras, kus peavad toetustega läbi saama. Pangalaenude koha pealt on siin koroonaga seoses töökaotanutele valitsuse korraldusega vastu tuldud ja laenumaksed peatatud. Näiteks ei tohi ka tasumata üüri korral välja tõsta. Samas muidugi on tekkinud üürile andjatel (omanikel) probleeme, sest nemad peavad ikka elektri ja sooja eest maksma ja pangalaenu puhul neile peatamine ei laiene. Üks suur sasipundar muidugi, epideemiast väljudes peame kõik koos seda kõvasti suurenenud riigivõlga hakkama tagasi maksma.

      Delete
    4. Väga hea, et Eestis on õiguskantsler, kes valitsusel ja politseil silma peal hoiab. Kes sinu meelest komandanditunnist kinnipidamist hakkaks jälgima, rahvamaleva patrullid või?

      Delete
    5. Mujal maailmas (Itaalia, Prantsusmaa, ... ) tegelesid liikumispiirangute kontrollimisega politsei ja kohati ka sõjaväepatrullid.

      Delete
  3. Tundub, et Eestis on testimisvõimekusega probleeme - ilmselgelt näitab seda tänane number, aga ka erinevate ametnike/poliitikute jutust kõlavad väited. Nt soovitati kontakte vähendada, sest siis ei pea nii palju teste tegema, et iga test maksab palju. Tegi ärevaks, sest kontaktide vältimise eesmärk peaks olema enda ja teiste terveks jäämine st haigus ei leviks, aga mitte testide arv ja maksumus. Ja täna ka A. Popov arvas, et testimine ei ole enam oluline, sest terviseamet põhja-regioonis ei suuda niikuinii lähikontaktseid kaardistada/informeerida.

    Seda, mis tüved ja kui palju Eestis levivad, me niikuinii ei tea ega tõenäoliselt saagi teada, sest see uurimine on kallis ning kui juba testidega on häda, siis tüvede määramist tehakse nii vähesel hulgal, et ainult oletada võib kui palju mis tüvesid levimas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Testimisvõimekus ja testimise korraldamine on ilmselt probleemiks. Kui asi nii massiliseks läheb, et testimine suurt vahet ei tee on asi ikka õige hull. Põhimõtteliselt laseme siis minna omavoolu teed. Tüvede määramine on esialgu oluline andmaks aimu kui kiirelt ja kui hulluks võib minna (uued tüved on nakkavamad ja osa ka letaalsemad).

      Delete
    2. Tuleb välja, et uuritakse ka erinevaid tüvesid ja nagu arvasin on need Eestisse jõudnud. https://forte.delfi.ee/artikkel/92687451/tartu-viiruseuurija-avastame-kiiremini-levivaid-tuvesid-jarjest-rohkem-ent-nakatumise-suure-kasvu-pohjus-on-mujal

      Delete
    3. Teadlased jah uurivad, aga ma pigem pidasin silmas, et laiaulatuslikke uuringuid ses osas ei korraldata, st selliseid mis annaks tegeliku hinnangu levivate tüvede osas.

      Delete
  4. Protsess kulgeb vaimus "inimesed peavad olema vastutustundliku" nagu kevadised rootslased. Ja lisaks usus, et mai ja juuni lahendavad probleemi. Mis valitsuse suureks üllatuseks ei juhtu. Aga keskajal kasvatas katkuepideemia üldist jõukust märgatavalt, osalt murranguliseltki. Valitsuse võimekuse teemal pole üldse mõtet midagi rääkida.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnjah, meil siin Ontarios hoiatatakse 10X väiksema nakatumise juures, et kui praegu täieliku lockdown piiranguid leevendada, põrutab aprillis nakatumine taevasse. Ja ometigi on inimesed suht vastutustundlikud, vähemalt kui Eestiga võrrelda.

      Delete
  5. Sügisel kuulutasid teadlased, et jõuluks on haiglas 500-1000 haiget, õigepea selgus, et ikka ei ole. Haigestusid noored, kes haiglasse ei jõudnud. Siis lõi haiglad täis hooldekodud puhangud. Mõni aeg tagasi pandi mõni koroona osakond kinni. Eks näis, kas uus huku kuulutus paika peab, eriti arvestades seda, et viirus levib noorukite seas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nojah, ega keegi tulevikku täpselt ette tea. Samas on meil aastake kogemust selle viirusega mistõttu asjatundjate ennustused järjest täpsemad. Aga alati võib sisse tulla mingi uus ja ootamatu muutuja (must luik), mis kõik ennustused pea peale pöörab.

      Delete
  6. Eesti inimene on nii "tark", et talle ei loe valitsuse ega mingi teadusnõukoja korraldused (rääkimata soovitustest) mitte. "Kerge nohu" võib inimese suhtumist muuta alles siis, kui see juhtub teda lähedalt puudutama ja kui juhtumisi puudutab kergelt, siis saab ju ainult auru alla NWO teooria ja muud luulud. Praegune valitsus on kindlalt kreenis eelarvetasakaalu poole, lukustuseks hädavajalikke laene ilmselgelt ei võeta ja sestap ka mingeid ettevõtjaid piiravaid meetmeid ei tule.
    Miks suremus sealkandis suurem - lugesin, et mustadel-värvilistel kulgeb põdemine mingil põhjusel raskemalt. Meil neid ju teiega võrreldes peaaegu null.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teist karva kodanike puhul on siiski tegu pigem kaasuvate sotsiaal-kultuuriliste probleemidega. Nende eluviisid ja harjumused kipuvad olema riskialdimad (ülesöömine, suitsetamine, ebatervislikud eluviisid, madalam haridustase, ... ) ja see toob kaasa ka muude haiguste tihedama esinemise, mis muudab organismi nõrgemaks - koroonal kah kergem murda.

      Delete
  7. Kuningas on ju alasti. Hea võrdlus. Ainult et ma ei arva, et sina see poisike oled, kes tõde näeb. Sa unustad algseid fakte kontrollida. Seda, et kõik need nakatumiste numbrid põhinevad PCR-testidel, mida on juba loendamatu hulk arste, teadlasi, uurijaid kõlbmatuteks tunnistanud. PCR-test on uurimisvahend, mõõteriist, nagu tester, voltmeeter, mille tundlikkust(korduste arvu) saab reguleerida. Samuti etalooni, millega võrreldakse. See test ei sobi massiliseks diagnoosimiseks. Infot ja viiteid selle kohta on nii palju, et ei hakka seda üle kordama. Ja kõigele sellele on üles ehitatud see koroonapandeemia kaardimajake, mis varsti muide kokku kukub.
    Ja koroonaepideemia meil Eestis lõpeb nagu alati kevadpäikesega, nagu igal viirusehooajal.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!