Friday, February 26, 2021

Kuivad aga karmid numbrid.

Tahtsin lihtsalt välja tuua võrdlevad koroonanumbrid 25 veebruari seisuga Ontarios ja Eestis. Ülemised kaks rida on absoluutnumbrid, alumised kaks suhtarvud 100000 inimese kohta, neid on mugavam võrrelda.

Eriti silmatorkavad on päevase nakatumise vahe ja positiivsuse protsent, Eesti ületab Ontariot mõlema puhul rohkem kui 10 korda (P.S. korda mitte protsenti!!!) kusjuures testide arv 100000 kohta suht sarnane.

Momendil on ootuspäraselt nii haigete kui haiglas viibijate suhteline arv 9 korda suurem kui Ontarios. Üllatav on nii intensiivis kui juhitaval hingamisel olevate patsientide suhtarvu oluliselt väiksem erinevus - vähem kui 2 korda. Eestis millegi pärast kulgeb praegu haigus oluliselt kergekujulisemalt.

Eestis on registreeritud nakatumisi 100000 inimese kohta veidi rohkem kui 2 korda enam kuid surmasid isegi vähem kui Ontarios, mis kinnitab eelmisi numbreid. Põhjuseid saab olla vaid kolm - kas parem arstiabi, tugevamad inimesed või kergem haiguse kulg - mina küll ei oska valida.

Vaktsineerimise poolest on Eesti Ontariost veidi ees.

Nüüd aga veel kord piirangute juurde. Ontarios kehtis kuu aega alates 14 Jaanuarist kõige karmim eriolukord "Stay Home", mõjuva põhjuseta kodust lahkumine keelatud rääkimata igasugustest kogunemistest. Koolid, kinod, söögikohad, kaubanduskeskused, ... kõik suletud. Selle ajaga toodi nakatumiste arv kõvasti, pea 4 korda alla. Põhjuseks muidugi inimeste vaheliste kontaktide minimiseerimine. Eriolukorda pikendati põhilistes asustuskeskustes 9 märtsini. Jah inimesed vingusid algul aga nüüd kuu aega hiljem oleme harjunud, polnudki nii hull, elasime üle, harjusime ära ja kannatame veel. Isegi majandus ei kukkunud kokku nagu mõned tegelased hirmutasid.

Briti tüvi on kahjuks kohal. Eriolukorra jätkumise korral püsib nakatumine alla tuhande,
tühistamise korral läheb järsult üles, aprilli alguseks graafikust välja. Näis mis otsustatakse


Samas on meedikud ja epidemoloogid hoiatanud valitsust piirangute leevendamise eest, sest seoses uute tüvede levikuga võime väidetavalt nädala paariga kaotada kogu saavutatu. Märtsis näeme, mis valitsus otsustab, palju sõltub ilmselt ka sellest mis suunas nakatumiskõverad selleks ajaks tegelikkuses liiguvad. Ontarios oleme teise laine harjalt kõvasti alla tulnud, Eesti liigub hoogsalt kolmandat pidi üles (graafik eelmises postituses). Ei saa mina aru kuidas on võimalik nende numbrite juures palju leebemate piirangutega olla kui 10 korda väiksema nakatumisnumbriga Ontarios😏

Korraks tekkis mõte, et äkki Eesti valitsuse salaplaan on saavutada karjaimmuunsus, mis praeguste nakatumisnäitajate juures üsna reaalne. Iseenesest poleks ju paha idee kui suudaks paari nädalaga suure enamuse ohugrupist vaktsineerida. Sarnase mõtte käisin eelmine kevad välja, ainult vaktsiini puudumisel soovitasin siis ohugrupi täielikku isoleerimist. Külmalt kalkuleerides hullult riskantne kuid efektiivseim variant. Jokkeriks selle juures koroona pikaajalised mõjud, millest teatakse vähe aga see vähenegi on murettekitav: kolmandikul läbipõdenuist esinevat neuroloogilised probleemid. 

P.S. Popovi loodetud juunikuu olulises leevenemises lubage kahelda, meil siin igatahes jääb suvi eilse valitsuse otsusega ära😜 No vähemalt juulikuuni ei tomu mingeid üritusi kaasa arvatud Canada Day.

4 comments:

  1. Huvitav, kas see koroonasse surnute ja raskelt haigete üllatavalt väike arv on seotud sellega, et Eestis paistab suur osa positiivseid testitulemusi tulevat neilt, kes on haiguse juba läbi põdenud (jääkpositiivsed) - seireuuringul olid tervelt pooled positiivsed sellised, uurija oletab, et üldisel testimisel umbes veerand:
    https://www.err.ee/1608122110/professor-kalda-edasine-testimine-ja-isoleerimine-on-mottekoht

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lugesin seda aga laias laastus pole lahendus. Surnute puhul pole ju vahet millal põdesid, oluline põdemise fakt kuna võrdlen suremust kogu epideemia vältel. Ontario suremus 2.3%, Eestil 0.9% - see on väga oluline vahe. Haiglas raskelt haigete puhul ehk osaline põhjus aga saams on haiglas viibijate protsent sisuliselt sama - tugev seletamatu ebakõla!

      Delete
    2. Kevadel spekuleeriti selle üle, et järsku mõjub koroona vastu mingil määral tuberkuloosivaktsiin, mida meil on vanem põlvkond vist kõik saanud (ja seletus oli see, et see oli suht jämedakoeline vaktsiin ja mõjus immuunsüsteemi laiemalt kui tänapäevased täpselt sihitud vaktsiinid). Kui see peaks tõsi olema, siis äkki see seletab kergemat põdemist.

      Delete
    3. Kes teab, kas üks põhiline faktor või mitme koosmõju. Tegelt põnev ja väga praktiline teadusliku uurimistöö teema!

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!